VA RESPECTA TRAIAN BASESCU „PACTUL DE COABITARE”SAU NU VA SEMNA NUMIRILE PROPUSE DE MINISTRUL JUSTITIEI,MONA PIVNICERU?!

28 dec.

În interiorul USL se vehiculează ipoteza că Traian Băsescu va semna numirile lui Ioan Irimie, la șefia Direcției Naționale Anticorupție, și a lui Tiberiu Nițu, în funcția de Procuror General. Ratificând propunerile ministrului Justiției, Mona Pivniceru, președintele nu ar face decât să respecte Acordul de coabitare, spun cei din USL.

1347977316Kovesi Laura,Morar Daniel Marius.Macovei,Basescu_MR (3)

De cealaltă parte, surse apropiate Palatului Cotroceni, contactate de DeCeNews, au negat categoric o astfel de intenție. Dimpotrivă, s-ar pregăti respingerea celor două propuneri, pe baza avizului negativ al CSM, sau cel puțin așa au aflat colaboratorii lui Traian Băsescu. Oricum, o amânare poate fi justificată de calendarul Sărbătorilor, iar după 4 ianuarie se va cunoaște și raportul de forțe din CSM, unde se așteaptă o rocadă gen Putin-Medvedev, a echipei Ghica-Hăineală, favorabilă președintelui.

Varianta în care Băsescu cedează fără luptă cele două funcții convine USL, nu doar din perspectiva înlocuirii unor persoane considerate drept oamenii președintelui, ci și din punct de vedere electoral. S-ar justifica, astfel, de ce a fost necesară semnarea unui ”acord de pace” și s-ar consolida imaginea de învingători în lupta cu Băsescu. Un președinte care e tolerat la Cotroceni, dar a fost lipsit de putere, poate fi trofeul pe care USL îl oferă celor 7,4 milioane de români care au făcut posibilă guvernarea Ponta. În condițiile unei crize economice devastatoare și cu un Băsescu neschimbat, USL nu ar avea nimic de oferit electoratului.

Pentru PDL, numirea șefilor de Parchete are o importanță mai mare decât simpla protecție în fața anchetelor. Semnalul dat de Traian Băsescu, în caz că semnează, poate fi devastator pentru Opoziție. Acesta s-ar putea interpreta drept o abandonare a luptei, după negocierea unei soluții personale. Cu alte cuvinte, Băsescu și-a asigurat propria funcție, dar nu este interesat de ceilalți, lăsați să se descurce cum vor putea, ca pe o navă, când se transmite mesajul ”scapă cine poate”.

În aceste condiții, oamenii plasați de regimul Băsescu în instituțiile cheie ale statului vor fi mult mai ușor de dislocat. Fără coordonare și fără motivare, rețeaua nu va mai putea funcționa, iar dezertările vor dinamita partidul, rămas fără lider.

O a treia variantă, vehiculată în mass media, este că scorul va rămâne 1-1, adică va trece o propunere a ministrului Justiției și alta a președintelui. Ipoteza este justificată de o prezumtivă intervenție externă, prin care s-a impus calmarea situației din România. Acest scenariu ar fi presupus, însă, reluarea procedurilor de numire, care au fost derulate până la semnarea Actului de coabitare.

2 răspunsuri to “VA RESPECTA TRAIAN BASESCU „PACTUL DE COABITARE”SAU NU VA SEMNA NUMIRILE PROPUSE DE MINISTRUL JUSTITIEI,MONA PIVNICERU?!”

  1. tesoruccio49 28 decembrie 2012 la 2:48 pm #

    LA MULTI ANI SI MULTA SANATATE IN NOUL AN!

    Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: