IN TIMPUL ZBORULUI CATRE CHILE”PLANGACOISUL”TRAIAN BASESCU I-A BARFIT PE CRIN ANTONESCU,VICTOR PONTA SI VALERIU ZGONEA !

26 ian.

In timpul zborului spre Chile, Traian Băsescu le-a făcut dezvăluiri jurnaliştilor care îl însoţesc în delegaţie, potrivit cărora premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu au fost de acord cu propunerea sa de deblocare a interimatului de la şefia Parchetului şi cea a DNA, constând în selectarea celor doi şefi de către CSM şi acceptarea acestora fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Presedinţie, scrie Mediafax.

1338005754a1

Traian Băsescu a expus propunerea jurnaliştilor în timpul zborului spre Chile, înainte de a face o escală în Republica Capului Verde.

Băsescu a arătat că această soluţie poate fi funcţională dacă Guvernul şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM şi să deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevazută de lege.“Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, soluţia ar fi să avem încredere în CSM şi noi să ne angajăm să respectăm recomandările”, a spus Băsescu, insistând asupra neutralităţii CSM şi a eliminării astfel a suspiciunilor privind politizarea sau lipsa de transparenţă a procedurii de selecţie.
Preşedintele a precizat că s-a gândit la această soluţie după ce a avansat, marţi seară, în întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi preşedintii Camerelor, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, propunerea ca selecţia celor doi procurori şefi să se facă de către o comisie în care să fie caâte doi reprezentanţi ai CSM, Ministerului Justiţiei şi Presedinţiei, variantă neacceptată de cei trei.

Potrivit lui Băsescu, odată acceptată şi aplicată soluţia responsabilizării CSM privind selecţia procurorului general şi a sefului DNA, acelaşi model ar putea fi extins şi la numirea adjuncţilor celor doi, precum şi la cea a şefilor de secţii din Parchete. “Putem extinde soluţia şi pentru celelalte funcţii de adjuncţi şi şefi de secţii”, a spus el.

De asemenea, preşedintele a subliniat că acceptarea acestei soluţii ar permite şi o remediere a modului de reflectare în raportul MCV, pe care Comisia Europeană îl va prezenta săptămana viitoare, a subiectului nominalizării celor doi procurori şefi.

El a arătat că e importantă o soluţie cât mai rapidă şi evitarea unei tergiversări a procesului. Băsescu a amintit că îi aparţine decizia finală privind numirile la conducerea Parchetelor, lucru menţionat şi în acordul de coabitare încheiat cu premierul Ponta. Preşedintele a dezvăluit şi că a avut o întâlnire cu ministrul Pivniceru înainte de a respinge candidaturile lui Irimie şi Niţă, însă discuţia nu a fost “cu dosarele pe masă”, iar Pivniceru nu a reuşit să îl convingă să îi desemneze.

Băsescu a menţionat că, în opinia să, cele mai importante bile negre din raportul Comisiei Europene vor fi esecul nominalizării procurorului general şi procurorului şef DNA, precum şi o eventuală amânare a intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă faţă de termenul asumat de 1 februarie. Alte subiecte importante, a mai spus Băsescu, sunt deciziile Parlamentului cu privire la deputatul Ion stan şi cei doi foşti miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, precum şi conflictul din CSM.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: