BRUXELLESUL PREGATESTE UN HORST REICHENBACH CARE VA CONDUCE ROMANIA,DUPA MODELUL TASK FORCE GREECE,DAR LA ROMANI SE VA NUMI „TASK FORCE ROMANIA?!”

7 mart.

România, condusă de tehnocraţi străini.

GREECE-EU-FINANCE-ECONOMY

Unde duc scandalurile din justitie, frustrarea MCV-ului, a poziţiei de mâna a doua la Bruxelles, amânarea aderării la Schengen, luptele dintre palate, în timp ce Moscova îşi reocupă poziţiile de forţă la Chişinău şi cultiva cu satisfacţie incipientele sentimente eurosceptice şi antiamericane? După cum începe sa scrie presa bruxelleză, nu este nevoie decât de câteva zeci de tehnocraţi UE şi un Horst Reichenbach care să ofere “asistenţă tehnică”, pe modelul Task Force Greece, în tot ce ţine de funcţiile suverane ale statului.

În Bulgaria, libertatea presei este ameninţată, societatea civilă este firavă, statul de drept este puţin respectat, corupţia şi crima organizată sunt tolerate, colaboratorii fostei poliţii politice au acces la functii publice (pentru că nu a existat nici voinţă politică, nici o cerinţă imperativă din partea societăţii). Fondurile PHARE, SAPARD, ISPA, capitalul investit de BEI nu au avut efectele scontate, iar infrastructura de transport se află într-o stare jalnică.

Bulgarii, cum s-a întâmplat şi la nord de Dunare, nu au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de modul în care au fost aleşi membrii Consiliului Suprem Judiciar (omologul CSM), împotriva faptului că o singură persoană a candidat pentru funcţia de procuror general sau a faptului că o judecătoare implicată pe deplin într-un notoriu caz de corupţie a ajuns membră a Curţii Constituţionale, sau împotriva implicării premierului in afaceri cu crima organizată, se arată în analiza dedicata de Euinside Bulgariei.

Care este soluţia propusă de Euinside pentru revenirea Bulgariei? Nu alegerile anticipate programate în mai 2013, nu o soluţie politică. Soluţia este “cultivarea unei noi clase de administratori, oameni care să fie educaţi pentru a şti ce înseamnă guvernarea, care să primească noţiunile de bază în economie, relaţii internaţionale şi energie” în şcoli constituite pe modelul Ecole Nationale d’Administration şi care să nu aibă o conducere formată din bulgari, ci din occidentali.

Până când generaţiile de tehnocraţi şcoliţi la şcoala Occidentului va prelua destinele Bulgariei, este necesară însă constituirea unei Troici a Comisiei Europene, Consiliului Europei şi a ONG-urilor ce militează pentru libertatea presei, care să supervizeze implementarea unor reforme suplimentare faţă de cele cerute prin criteriile de la Copenhaga, din 1993.

Task Force Romania?

“Aceasta poate să pară imposibil, dar amintiţi-vă cât de inacceptabilă a părut aducerea unor experţi străini în administraţia din Grecia, astfel încât această să devină din nou una de încredere. Bulgaria este un avertisment pentru UE. Nu conteaza cât de mică şi insignifiantă este o ţară, în UE totul este interconectat. Greşelile unuia sunt plătite de toţi. Includerea problemei presei în raportul MCV pentru România era de neconceput în urmă cu un an. UE învaţă din mers. Pentru a evita să învăţăm o lecţie doar după o tragedie trebuie să înceapă pregatirea unei Troici pentru Bulgaria imediat. Trebuie luat în considerare dacă aceasta este o idee bună şi pentru Romania”, mai scrie Euinside.

Deşi opiniile nu vin din partea unor oficiali, ci a unor jurnalişti, aceştia din urmă sunt cei care bat în lung şi în lat holurile Comisiei Europene şi au ştiinţă despre ceea ce se dicută în culise.

Aderarea la spaţiul Schengen, ridicarea tot mai contestatului Mecanism de Cooperare si Verificare, o rată foarte bună de absorbţie a fondurilor europene şi crearea de locuri de munca, o justiţie corectă, o rată a colectării taxelor ridicată-toate ar putea fi realizate printr-un Task Force Romania & Bulgaria. Aceasta este ideea care începe, se pare, să circule prin culisele Comisiei Europene şi care este preluată de presa bruxelleză. Guvernele controlate de binevoitori profesionişti ce acordă asistenţă tehnică aparent dezinteresată, tehnocraţia şi nu democraţia pare a fi regula ce începe să se impună.

Ce ar însemna aceasta? Mărturie este Grecia, cu aşa-numita Task Force Greece, creată în 2011 de Jose Manuel Barroso, pentru a oferi o “nevinovată” asistenţă tehnica Atenei şi la „invitaţia” acesteia, în încercarea guvernului grec de a îndeplini angajamentele luate prin programul de ajustare economică. Este vorba despre câteva zeci de funcţionari europeni coordonaţi de germanul Horst Reichenbach, care oferă asistenţă tehnică în 40 de domenii. Este vorba de accelerarea absorbţiei fondurilor europene, reforma administraţiei publice, buget şi fiscalitate, sănătate, mediul de afaceri, reforma justiţiei, controlul frontierelor, migraţie şi drept de azil, piata muncii şi securitatea socială.

Doar apărarea naţionala lipseste din sfera de influenţă a Task Force Greece, în rest toate funcţiile suverane ale statului elen sunt controlate de funcţionarii în costume negre cu insigna albastră şi steluţe galbene, pentru că este greu de presupus că un funcţionar european care oferă asistenţă tehnică unui guvern îndatorat cu peste 220 de miliarde de euro marilor economii europene ar avea o influenţă mai mică decât cea a unui secretar de stat sau chiar a unui ministru.

Falimentul Greciei ameninţa stabilitatea zonei euro şi astfel Comisia a impus includerea asistenţei tehnice europene condusa de Reichenbach (fost director general in CE şi fost vicepreşedinte al BERD) în însăşi coloana vertebrală a statului elen. În cazul Romaniei si Bulgariei nu este vorba despre ameninţarea la adresa monedei euro, ci despre justitie neperformantă si imposibilitatea, din cauza austerităţii asumate prin ultimele tratate semnate de România la Bruxelles, de a producere creştere economică altfel decât prin fondurile europene. Acestea, alaturi de mult visata aderare la Schengen pot fi raţiunile pentru care UE să ofere, la invitaţia Bucureştiului, un ajutor „dezinteresat” în privatizarea sănătăţii, a industriei, impunerea austerităţii si modelarea securităţii sociale pe modelul Comisiei Barroso.

Iar cum grecii au acceptat, până la urmă, guvernarea prin intermediul Task Force Greece, este de presupus că nici fraţii intru ortodoxie nu vor face altfel. În plus, nimeni nu a protestat faţă de numirea generalului american Wesley Clark, cu afaceri serioase în industria extractivă din Kosovo şi nu numai, în funcţia de consilier al premierului României.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: