TANDEMUL PONTA&ANTONESCU A SCAPAT DE MAGISTRATUL MONA PIVNICERU,IAR TRAIAN BASESCU VA CONDUCE ROMANIA PANA IN IUNIE 2016!

26 mart.

Traian Băsescu va conduce România până în iunie 2016!

intalnire-la-ceas-de-seara-intre-basescu-si-liderii-usl-care-e-miza-discutiei-183476

Luni s-au anunţat o serie de modificări în viitoarea Constituţie legate de structura Curţii Constituţionale. Dacă cei din USL nu vor fi decişi, este posibil ca modificările să producă efecte doar după luna iunie 2016.

Ministrul Justiţiei a anunţat luni că intenţionează să propună ca, în viitoarea Constituţie, judecătorii CCR să nu mai fie numiţi după procedurile actuale (3 de către Camera Deputaţilor, 3 de către Senat şi 3 de către preşedintele României). Mona Pivniceru vine cu următoarea variantă de numiri: 3 de către Parlament, 3 de către Guvern, 3 de către puterea judecătorească.

Numai că, atunci când se va elabora proiectul de revizuire a Constituţiei (şi imediat şi Legea de funcţionare şi organizare a CCR), cei din USL vor trebui să fie foarte atenţi la formulare. Concret, ei trebuie să treacă expres în Constituţie că modificările privind structura CCR intră în vigoare odată cu intrarea în vigoare a Constituţiei revizuite. În acest caz, imediat după ce Constituţia revizuită este aprobată prin referendum, mandatele judecătorilor în funcţie sunt anulate şi urmează tot imediat numirile după noua procedură. În acest caz, preşedintele Traian Băsescu îşi pierde uriaşa influenţă pe care o are acum la Curtea Constituţională, influenţă care îi permite – direct sau prin intermediul PDL şi PPDD – să conteste şi să invalideze toate actele normative emise de guvernul USL sau propuse de parlamentarii USL (PSD, PNL şi PC).

În acest moment, dar şi după 15 iunie 2013, când se reînnoieşte componenţa CCR, Traian Băsescu (şi PDL) îşi menţine controlul asupra Curţii Constituţionale. Cel puţin până la momentul revizuirii Constituţiei, şi numai dacă USL procedează după varianta mai sus prezentată.

Situaţia la zi în CCR

Petre Lăzăroiu (numit de Traian Băsescu în 2010) – mandat până în 2019
Ştefan Minea (numit de PDL în Senat în 2010) – mandat până în 2019
Antoanela Motoc (numită de PDL în Cameră în 2010) – mandat până în 2019
Augustin Zegrean (numit de Traian Băsescu în 2007) – mandat până în 2016
Puskas Zoltan (numit de UDMR în Senat în 2007) – mandat până în 2016
Toader Tudorel (numit de PNL în Cameră în 2007) – mandat până în 2016
Acsinte Gaspar (numit de Ion Iliescu în 2004) – mandat până în iunie 2013
Ion Predescu (numit de PSD în Senat în 2004) – mandat până în iunie 2013
Aspazia Cojocaru (numită de PSD în Cameră în 2004) – până în iunie 2013

În actuala configuraţie, la CCR, în ultimul an şi jumătate, Traian Băsescu şi PDL au beneficiat clar de o majoritate 5-4 (Lăzăroiu, Minea, Motoc, Zegrean şi Aspazia Cojocaru, trecută în tabăra „adversă”) şi în unele situaţii chiar de o majoritate 6-3 (cu sprijinul lui Puskas Zoltan). Doar în foarte rare situaţii, când efectiv nu exista cale de ieşire, majoritatea „portocalie” a CCR a admis sesizările de neconstituţionalitate ale PNL şi/sau PSD.

Cum poate conduce Traian Băsescu România până în iunie 2016

Există mai multe situaţii în care, chiar şi după decembrie 2014, când nu va mai fi preşedinte şi nici nu va mai deţine vreo funcţie de demnitate în stat, Traian Băsescu va continua să conducă România. În principal prin intermediul CCR, dar şi prin suporterii lui din DNA, ANI, Parchetul Genereal, CSM şi serviciile secrete. Situaţiile respective sunt următoarele:

Nu se modifică nimic în ceea ce priveşte procedura de numire a judecătorilor CCR.
Se modifică procedura de numire a judecătorilor CCR, dar cu precizarea expresă că noile numiri au loc doar în momentul încetării mandatelor aflate în derulare (juristul Augustin Bolcaş, fost deputat, susţine că o astfel de variantă contravine legii, dar nu ar fi pentru prima oară când nu se ţine cont de litera legii). În acest caz, primele 3 numiri vor avea loc în iunie 2016.
Se modifică procedura de numire a judecătorilor în varianta „Pivniceru”, la aceeaşi dată cu intrarea în vigoare a Constituţiei revizuite, dar la controlul de constituţionalitate a proiectului de revizuire a Constituţiei, judecătorii CCR resping această variantă, caz în care rămâne valabil fie punctul 1, fie punctul 2. CCR poate să declare neconstituţională varianta Pivniceru (nu contează că propunerea ministrului Justiţiei nu are nimic neconstituţional în ea), dar numai cu o majoritate de 6-3. În acest caz, decisiv va fi rolul reprezentantului UDMR în CCR, în funcţie de poziţionarea sa: se va alătura sau nu taberei pro Băsescu.

Stiaţia după 15 iunie 2013

Daniel Morar (numit de Traian Băsescu în 2013) – mandat până în 2022
Petre Lăzăroiu (numit de Traian Băsescu în 2010) – mandat până în 2019
Ştefan Minea (numit de PDL în Senat în 2010) – mandat până în 2019
Antoanela Motoc (numită de PDL în Cameră în 2010) – mandat până în 2019
Augustin Zegrean (numit de Traian Băsescu în 2007) – mandat până în 2016
Puskas Zoltan (numit de UDMR în Senat în 2007) – mandat până în 2016
Toader Tudorel (numit de PNL în Cameră în 2007) – mandat până în 2016
Valer Dorneanu (numit de PSD în Cameră în 2013) – mandat până în 2022
Mona Pivniceru (numită de PNL în Senat în 2013) – mandat până în 2022

După cum se poate observa, Traian Băsescu şi PDL (sau cum se va chema formaţiunea politică în viitor sau urmaşa ei) vor avea majoritate sigură până în iunie 2016, dacă varinanta „Pivniceru” nu va fi adoptată în Constituţia revizuită. Tot în această situaţie, după iunie 2016, timp de încă 3 ani, sigur Traian Băsescu va mai beneficia încă de 4 judecători favorabili.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: