ASOCIATIA MAGISTRATILOR DIN ROMANIA(AMR),CRTICI DURE LA ADRESA PREMIERULUI PONTA CARE A FACUT TROCUL POLITIC CU TRAIAN BASESCU INCALCAND CONSTITUTIA!

3 apr.

Independenţa procurorului este periclitată de „trocul politic” făcut pentru funcţiile de conducere din parchete, afirmă Asociaţia Magistraţilor din România (AMR).

ponta_basescu

„AMR înţelege să protesteze faţă de maniera grosolană în care astăzi au fost date publicităţii nominalizările ministrului interimar al justiţiei şi prim-ministru al României, Victor Ponta, privind funcţiile de conducere din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, respingând în mod categoric modul în care s-a desfăşurat întreaga procedură.

(…) AMR apreciază că trocul politic făcut în ceea ce priveşte funcţiile de conducere din parchete reprezintă un grav atentat la statutul procurorului, la independenţa acestuia, dar şi o decredibilizare oficială a acestei categorii profesionale, prin nominalizări lipsite de transparenţă, dincolo de orice criteriu de obiectivitate, ducând în derizoriu şi lipsind în mod intenţionat de valoare profesionalismul magistraţilor”, relevă un comunicat al AMR.

Asociaţia cere factorilor politici să ”înceteze imediat” orice idee de compromis ce vizează justiţia, să dea dovadă de responsabilitate şi consecvenţă în respectarea principiilor, a statului de drept, confirmând astfel că România este în Europa şi nu în afara ei.

„AMR ia act de faptul că celelalte două puteri în stat au folosit prin comportamentul adoptat faţă de puterea judecătorească pârghii care nu au nicio legatură cu statul de drept, că au încălcat în mod evident principiul separaţiei puterilor în stat, garantat de Constituţie”, menţionează sursa citată.

Totodată Asociaţia consideră că atitudinea de „împărţeală politică” a funcţiilor de conducere din parchete reprezintă „cea mai grea lovitură dată statului de drept” după anul 1989, punând justiţia în situaţia unui „control exercitat pe faţă, fără nicio urmă de îndoială”.

Asociaţia Magistraţilor din România solicită CSM să intervină şi să caute o soluţie de rezolvare a ”crizei ivite în sistem”, prin atitudini care să fie în spiritul legii şi a recomandărilor ”care au căpătat aceeaşi dimensiune, formulate de fiecare dată în rapoartele de ţară întocmite de Comisia Europeană privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. De asemenea, AMR cere CSM să consulte de îndată magistraţii în vederea formulării unei poziţii care să fie transmisă tuturor partenerilor europeni, pentru a discuta în Parlamentul European şi în alte foruri de aceeaşi importanţă această „situaţie fără precedent”.

„România a făcut astăzi cel mai mare pas înapoi în respectarea Constituţiei, motiv pentru care acest compromis anunţat în numele ei nu face decât să o întoarcă înapoi, într-o perioadă de tristă amintire. Asociaţia Magistraţilor din România refuză orice idee de implicare politică în sistemul judiciar şi din acest considerent solicită în mod imperativ celor care au luat în calcul o astfel de variantă să revină imediat asupra propunerilor formulate şi să permită celor din interiorul sistemului să dovedească faptul că o carieră profesională poate fi clădită pe criterii care dau cu adevărat valoare funcţiei de magistrat şi anume: competenţa, integritatea şi experienţa, dincolo de orice îndoială”, conchide comunicatul citat.

O reacţie a venit miercuri şi din partea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. Redăm integral comunicatul Uniunii:

„INDEPENDENŢA PARCHETELOR NEGOCIATĂ POLITIC
UNIUNEA NAŢIONALĂ A JUDECĂTORILOR DIN ROMÂNIA atrage atenţia factorilor decidenţi că au agreat instituţional (la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei) ca procurorii din funcţiile cheie de conducere ale parchetului să fie numiţi printr-o procedură transparentă, corectă, pe criterii meritocratice, în baza competenţei şi aptitudinilor specifice necesare
exercitării acestor funcţii importante în sistemul judiciar. Urmare a acestui acord, după respingerea de către Preşedintele României a primelor propuneri, procedura de selecţie a fost reluată, parchetele fiind consultate în vederea propunerii unor candidaţi.
Astăzi constatăm nu doar că s-a abandonat fără nicio justificare rezonabilă această procedură, ci şi faptul că funcţiile cele mai înalte în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au fost negociate exclusiv pe criterii politice, aparenţa creată prin propunerile formulate fiind aceea a unei înţelegeri politice cu privire la numirea în funcţii cheie din sistemul judiciar.
U.N.J.R. consideră revoltătoare această atitudine a factorilor decidenţi, care reflectă faptul că tergiversarea de mai bine de jumătate de an a numirilor în aceste funcţii a fost numai rezultatul lipsei acordului politic cu privire la persoanele ce urmau să ocupe aceste funcţii, cu toate că în ultimul raport de ţară întocmit în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare procedura anterioară a fost criticată tocmai pentru lipsă de transparenţă. Solicităm ferm Consiliului Superior al Magistraturii să-şi respecte hotărârea luată de a asigura o numire meritocratică şi transparentă la acest nivel şi să acţioneze conform rolului său constituţional
de garant al independenţei justiţiei, ce implică totală transparenţă în selecţia candidaţilor pentru cele mai înalte funcţii în parchete”

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: