DE CE CONTESTA LA CCR BASESCU art.24?!

27 apr.

Traian Băsescu vrea să controleze Parlamentul cu ajutorul procurorilor.

traian-basescu-reclamat-la-comisia-europeana-pentru-multele-schimbari-din-func-ie-ale-procurorilor-i-judecatorilor-171986

Traian Băsescu vrea ca parlamentarii să voteze în necunoştinţă de cauză arestarea preventivă a unui senator sau deputat; Dacă CCR admite sesizarea preşedintelui, puterile lui Traian Băsescu cresc ameţitor.

Traian Băsescu a atacat la CCR ultima variantă a Legii statutului parlamentarilor. Atacul survine atenţie, după ce senatorii şi deputaţii au corectat de 3 ori legea, în urma obiecţiilor lui Traian Băsescu şi a două atacuri anterioare ale PDL la CCR. Din punct de vedere juridico-constituţional, ceea ce atacă Traian Băsescu nu excede linia Constituţiei. Sesizarea CCR însă face parte dintr-un plan foarte bine – şi din timp – pregătit în laboratoarele Cotrocenilor. O victorie a lui Traian Băsescu la CCR va conduce la posibilitatea acestuia de a cotrola fără probleme Parlamentul prin DNA şi Parchetul General.

Băsescu vrea ca Parlamentul să voteze în orb arestări şi percheziţii

Traian Băsescu contestă art.24 cel care se referă la procedurile parlamentare atunci când procurorii cer arestarea preventivă sau percheziţionarea unui deputat sau senator. Preşedintele nu agrează următoarea formulare: „indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”. Cu alte cuvinte, Traian Băsescu nu vrea ca procurorii să vină în faţa Parlamentului cu date concrete privind acuzaţiile aduse unui parlament şi vrea ca solicitarea procurorilor de arestare preventivă sau percheziţie să fie votată în orb de către parlamentari. (Aşa ceva este de neconceput, parlamentarii trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză şi contravine chiar Constituţiei, pentru că ar însemna un vot imperativ – n.a.). Traian Băsescu susţine că prin această procedură Parlamentul se „pronunţă asupra calificării juridice a faptei sau a temeiniciei acesteia”. Susţinerile preşedintelui nu sunt adevărate. A cunoaşte cazul, nu înseamnă pronunţare asupra calificării juridice a faptei. Manipulând, Traian Băsescu spune că Parlamentul cere procurorilor probele din dosar. Nu este adevărat. Trebuie menţionat că legea statului nu cere procurorilor să prezinte probele care să ateste vinovăţia cuiva, ci probele care să ateste dacă măsura aresteării preventive se justifică. Adică procurorii trebuie să demonstreze că deputatul sau senatorul respectiv este un pericol pentru ordinea publică. Atât şi nnimic mai mult.

De ce contestă Traian Băsescu art.24 ?

De ce nu este de acord preşedintele cu procedurile legate de arestare preventivă şi percheziţie este simplu de explicat: dacă CCR validează sesizarea, atunci Traian Băsescu prin armele sale numite DNA sau Parchetul General poate „aresta” sub orice pretext pe orice parlamentar. Situaţia este similară şi în cazul miniştrilor care sunt parlamentari sau care au fost parlamentari.

Pe 13 februarie, după ce Parlamentul a adoptat obiecţiile lui Traian Băsescu, deputatul minorităţii armene, Varujan Pambuccian (care în nici un caz nu poate fi suspectat de interese partinice el fiind considerat drept unul dintre liderii neutrilor din Parlament) declara că modul în care a fost adoptat statutul, „protejează statul de instaurarea unei dictaturi”. „Aceste lucruri au fost introduse în legile şi Constituţiile statelor democratice după al doilea război mondial, pentru că lipsa lor a adus la putere dictatori în Italia şi Germania. Şi este bine de câte ori vorbim de lucrurile acestea să avem în minte şi această perspectivă. Aici vorbim de riscul ca la un moment dat o minoritate politică aleasă prin alegeri libere, folosind lipsa de protecţie a majorităţii politice, să poată accede la Putere şi instaura o dictatură. Pentru asta sunt asemenea măsuri în toate legislaţiile statelor mondiale luate în ultimii 50-60 de ani, după al doilea război mondial”.

O declaraţie clară şi explicativă pe care nimeni, din păcate, nu a publicat-o deşi a fost dată pentru Agerpres şi a apărut pe site-ul agenţiei la o oră accesibilă întregii mass-media.

„Odiseea” legii statutului parlamentarilor

22.01.2013: plenul comun adoptă noua lege a statutului parlamentarilor;
04.02.2013: Traian Băsescu retrimite legea la reexaminare la Parlament;
13.02.2013: plenul comun adoptă noua lege ţinând cont de obiecţiile lui Traian Băsescu;
14.02.2013: PDL contestă la CCR legea statului;
27.02.2013: CCR consideră* că două articole din lege sunt neconstituţionale;
20.03.2013: plenul comun rectifică articolele invalidate de CCR;
21.03.2013: PDL contestă la CCR şi această variantă a legii statutului;
03.04.2013: CCR admite parţial sesizarea PDL, un articol fiind considerat neconstituţional;
17.04.2013: plenul comun rectifică articolul invalidat de CCR;
19.04.2013: legea este trimisă la promulgare la Palatul Cotroceni;
26.04.2013: Traian Băsescu sesizează CCR.

„Tehnica” anihilării majorităţii USL de către Traian Băsescu şi PDL

Cotidianul.ro a scris imediat după alegerile din 9 decembrie 2012, că în funcţie de interesele lui Traian Băsescu, ale PDL şi sateliţilor acestora, orice intenţie legislativă a USL, a guvernului sau a PNL/PSD/PC luate individual vor fi anihilate. Am arătat atunci care va fi „reţeta” anihilării majorităţii USL de 70%: atacuri repetate la CCR ale PDL, retrimitere la reexaminare de către Traian Băsescu, atacuri la CCR ale lui Traian Băsescu. Am mai arătat că în plus, Traian Băsescu va uza cât mai mult de termenul de 19 zile în interiorul căruia trebuie să se pronunţe în privinţa unei legi – retrimiterela reexaminare, sesizare CCR, promulgare. Mai mulţi analişti politici au ignorat sau chiar au contestat avertismentul din „Cotidianul.ro”, mai mult, au fost unii care au susţinut că majoritatea de 70% a USL le poate permite acestora şi „aducerea lunii de pe cer”. Iată că „Odissea” legii statutului (şi nu numai) confirmă 100% previziunile pe care le-am făcut.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: