PONTA LOVIT DUR IN „COABITARE”DE BASESCU”STATUL SUNT EU”!

27 apr.

Traian Băsescu nu acceptă sub nicio formă să nu fie prima vioară în stat. A trimis la reexaminare legea prin care Victor Ponta ar putea să meargă la reuzniunile de la Bruxelles. Suntem în faţa primului act de ostilitate la adresa premierului din ultimele trei luni.

De-dragul-Romaniei-nu-se-fac-compromisuri-300x196

Băsescu nu-l vrea pe Ponta la Bruxelles

Traian Băsescu a trimis spre reexaminare Parlamentului proiectul de lege privind cooperarea dintre Guvern şi Parlament. În fapt, este vorba de proiectul de lege prin care Parlamentul decide (aşa cum este normal şi constituţional în funcţie de mandatul primit de la alegători) cine reprezintă România la Consiliul European. Prin acest act, Traian Băsescu loveşte direct în premierul Victor Ponta. Suntem în faţa primului act de ostilitate al preşedintelui faţă de premier, de când funcţionează „celebra” coabitare. Mai mult, Traian Băsescu loveşte şi în Parlament, căruia nu îi acceptă rolul de a decide care sunt priorităţile României la Bruxelles. Culmea, proiectul de lege contestat de Traian Băsescu nici măcar nu acordă un avantaj prea mare premierului pe problemele legate de prezenţa la Bruxelles.

Acest proiect de lege a fost într-o primă etapă măcelărit de CCR (dar atenţie, cu o decizie de 5 la 4 – sesizarea a aparţinut PDL) care a considerat* ca fiind neconstituţionale trei articole.

Acum preşedintele Traian Băsescu trimite proiectul la reexaminare, considerând că art. 3, 18 şi 19, cele căzute la Curte, au fost „conservate” de către deputaţi şi senatori când au „reparat” textele considerate ca fiind neconstituţionale.

Noua variantă a proiectului de lege, atenţie, nu consfiinţeşte primordialitatea participării premierului la reuniunele de la Bruxelles. Primul articol contestat – art.3 – nu prevede altceva decât dreptul (firesc) al Parlamentului de a adopta rezoluţii privind priorităţile ce trebuie discutate la Bruxelles; al doilea articol contestat – art.18 – deasemenea nu este unul care să avantajeze pe cineva, premier sau preşedinte. Parlamentul decide doar dacă la Bruxelles pe ordinea de zi sunt probleme legate de politica internă a României, caz în care pleacă premierul, sau dacă este vorba de probleme de politică externă, caz în care pleacă preşedintele.

Ce îl mai deranjează pe preşedinte

Lui Traian Băsescu nu-i convine că în cazul în care trebuie să plece premierul la Bruxelles, nu el, ci parlamentul îi dă acest mandat. Mai mult, articolul 18 mai stipulează că „preşedintele României se poate adresa Parlamentului pentru a-şi prezenta mandatul. Antenţie, termenul „poate” nu înseamnă că Traian Băsescu este şi obligat să se adreseze Parlamentului.

Cel de-al treilea articol contestat – art.19 – nu are nicio legătură cu art.19 căzut la CCR. Articolul 19 „căzut” la Curte a fost eliminat, iar la renumerotare, art.20 a devenit art.19 şi nu are nicio legătură cu persoana care reprezintă Românoa la Consiliul Europei.

Consecinţele gestului preşedintelui

Trimiterea la reexaminare a proiectului de lege mai sus amintit reprezintă în primul rând o lovitură dată premierului Ponta. În primul rând imaginii în plan extern a premierului Ponta. Pentru că, mai mult ca sigur, gestul lui Băsescu de a bloca participările lui Ponta la reuniunile de la Bruxelles, va fi comentat în fel şi chip în cancelariile europene. Şi, s-ar putea ca Ponta să fie perceput ca un premier de rang doi, ca să nu zicem „second hand”. În al doilea rând Traian Băsescu descosideră şi rolul Parlamentului în problema conţinutului mandatului de reprezentare la Bruxelles.

Evident, Parlamentul poate respinge cererea de reexaminare a preşedintelui. Dar, cu siguranţă, atunci Traian Băsescu sau PDL, nu contează ordinea, va ataca legea la Curtea Constituţională.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: