BANII STATULUI LA O NOUA IMPARTEALA DE LA COSTICA NITA LA SEBI GHITA!

19 mai

Numai că, abonamentul la banii statului nu pare să fi expirat odată cu schimbarea Puterii. Ba dimpotrivă, accederea lui Sebastian Ghiţă în Parlament a generat noi prietenii politice care duc, în final, la noi contracte profitabile cu statul.

sebastian-ghita-ghimpele-630x420

De această dată, împărţirea banilor se face în interiorul PSD, de la Constantin Niţă către Sebastian Ghiţă. Ministrul delegat pentru Energie, cel care are în grijă cele mai profitabile companii ale statului, vrea să se asigure că cele mai substanţiale contracte ajung acolo unde trebuie. Şi mai ales când trebuie, adică înainte de privatizare. De această dată, vorbim despre un contract – evident de ordinul milioanelor – pe care deputatul PSD Sebastian Ghiţă l-a „câştigat” la Societatea Naţională NUCLEARELECTRICA SA, companie aflată în „curtea” ministrului delegat pentru Energie, PSD-istul Constantin Niţă.

Este vorba despre un contract de „servicii de întreţinere şi reparaţii tehnică de calcul, servicii de introducere date, servicii de administrare reţea calculatoare” la Nuclearelectrica, în valoare de 4,881 milioane euro. Câştigătorul licitaţiei organizate in aceasta săptămână este un consorţiu format din SC XOR-IT SYSTEMS SRL şi SC TEAM NET INTERNAŢIONAL, ambele companii având legătură directă cu Asesoft, firmă care a aparţinut lui Ghiţă. Aşa cum se ştie deja, Teamnet a fost parte din grupul Asesoft, care a fost înfiinţat şi ulterior vândut de actualul deputat PSD Sebastian Ghiţă.

În ceea ce priveşte firma XOR IT Systems şi aceasta este tot din curtea senatorului PSD. Şi este la rându-i abonată la contractele cu statul, unul dintre scandalurile de proporţii fiind legat de softul pentru prevenirea votului multiplu şi arhivarea electronică a listelor electorale, extragerea bazei de date textuale și sistemul de gestionare a arhivei electronice generate cu ocazia referendumului național. Achiziția acestui serviciu s-a făcut fără licitație, fără anunț de participare, ci prin negociere directă cu un număr de firme cărora li s-au transmis invitații. Firma câștigătoare a fost desemnată XOR IT Systems. Acționariatul este format din două firme înregistrate în Cipru – Olionvest Holdings LTD (cu 61%), Cardiplan Investmens LTD (24%) – și persoana fizică Rizea Dan-Ionuț. Cele două firme cipriote sunt reprezentate în România de Bogdan Padiu, director general la compania Teamnet Internațional, care face parte din grupul Asesoft, deţinut până de curând de omul de afaceri Sebastian Ghiță.

Graba cu care s-a făcut licitaţia de la Nuclearelectrica se explică şi prin faptul că ministrul delegat pentru Energie vrea să atribuie grosul banilor clientelei politice , în cazul de faţă deputatului Ghiţă, înainte de listarea la bursă a unui pachet de 10% din acţiunile Nuclearelectrica. Niţă a anunţat că acest lucru se va întâmpla după data de 15 mai. Numai că, o căpuşare a companiei prin contracte atribuite cu repeziciune ar putea diminua interesul investitorilor, ştiut fiind ca listatea a mai fost amânată anul trecut din lipsă de cumpărători, fiind invocată incertitudinea politică, problemele din interiorul companiei şi numeroasele scandaluri de căpuşare. Şi chiar dacă va fi listată, preţul de vânzare ar putea fi sub aşteptări, cum s-a întâmplat şi în cazul Transgaz, când a fost generat scandalul mutării sediului.

Nuclearelectrica are un capital social de 2,536 miliarde de lei, iar va­loa­rea nominală a unei acţiuni este de 10 lei. Statul deţine prin Ministerul Eco­no­miei 90,27% din acţiunile companiei, di­fe­renţa de titluri fiind în posesia Fondului Proprietatea. Nuclearelectrica produce, prin cele două reactoare de la Cernavodă, apro­xi­mativ 18% din energia electrică la nivel naţional.

Fost patron al grupului Asesoft şi actual deputat PSD, Sebastian Ghiţă a dezvoltat un imperiu în domeniul IT, după ce s-a abonat la banii statului. Prima licitaţie publică fost câstigată în 1998. De atunci, sute de contracte cu statul au trecut prin mâinile lui Ghiţă.

Doar în 2012, an de criză, compania Asesoft a semnat cu statul 8 contracte, pentru care a primit aproape 3,4 milioane de euro. Cel mai gros contract a fost semnat cu Consiliul Judeţean Olt pentru achiziţia unui sistem de monitorizare şi avertizare în caz de dezastru hidrologic. Costul sistemului: 3 milioane de euro.

2 răspunsuri to “BANII STATULUI LA O NOUA IMPARTEALA DE LA COSTICA NITA LA SEBI GHITA!”

  1. Lucian Bureriu la 3:47 pm #

    Numai indivizi cu două prenume (de alint) în loc de nume, Costică Niță și Sebastian Ghiță. Ca la țigani.

    Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: