TRAIAN BASESCU MAI USOR DE DEMIS!

22 mai

Senatul a adoptat marţi, cu 92 de voturi „pentru” şi 29 „împotrivă”, noua lege a referendumului în varianta propusă de PSD, care prevede scăderea cvorumului de participare de la 50% la 30%.

traian-basescu-reclamat-la-comisia-europeana-pentru-multele-schimbari-din-func-ie-ale-procurorilor-i-judecatorilor-171986

Conform noului proiect adoptat de Senat, pentru validarea referendumului este necesară îndeplinirea cumulativă a două condiţii: prezenţă la vot de 30% din populaţia cu drept de vot (care scade de la 50%), dar şi necesitatea ca 25% din totalul populaţiei cu drept de vot să se exprime pentru una din opţiunile supuse referendumului.

Proiectul a fost iniţiat de mai mulţi deputaţi PSD printre care şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dar şi Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă şi prevede scăderea pragului de prezenţă la toate tipurile de referendum la nivel naţional – cele privind revizuirea Constituţiei, demiterea preşedintelui şi consultarea cu privire la subiecte de interes naţional.

Iordache: Ne-am gândit şi la demiterea preşedintelui

Întrebat dacă, la elaborarea proiectului, social-democraţii au luat în calcul demiterea preşedintelui sau revizuirea Constituţiei, iniţiatorul legii Florin Iordache a replicat: „La toate ne-am gândit. Am zis să nu mai există diferenţe între referendumuri. Ne gândim la toate problemele”.

Proiectul de lege urmează să fie votat şi de plenul Camerei Deputaţilor.

Iordache a estimat că legea va putea fi aplicată în toamnă, când se preconizează organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Ioan Ghişe a pledat pentru eliminarea condiţiei de cvorum la referendum, solicitând retrimiterea la comisiile de specialitate. Propunerea sa nu a fost susţinută de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, dar solicitarea a fost reluată la iniţiativa senatorului Mihai Răzvan Ungureanu, care a pledat pentru menţinerea unui cvorum de 50%. Solicitarea de retrimitere la comisiile de specialitate făcută de Mihai Răzvan Ungureanu a fost respinsă cu 27 de voturi „pentru” şi 94 „împotrivă”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: