BOCUL BASESCULUI,PONTA LE CANTA IN STRUNA MAGHIARILOR CU PRIVIRE LA MODIFICAREA CONSTITUTIEI!

26 mai

Victor Ponta a spus sâmbătă, la Congresul UDMR, că modificarea articolului 1 din Constituţie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentară, dar că împreună pot găsi formula care să le garanteze maghiarilor că sunt parte a naţiunii.

Victor-Ponta-steagul-Ungariei

“Vreau să fac apel la realismul dumneavoastră şi al nostru, care suntem acum la conducerea ţării. Ştiţi foarte bine cât de greu va fi de acceptat pentru o majoritate parlamentară ideea schimbării articolului 1 din Constituţie“, a spus Victor Ponta la Congresul UDMR.

“Cred că la modificare constituţională putem găsi acea formulă care să vă garanteze şi dumneavoastră că sunteţi o parte a naţiunii, o parte legitimă a acestei ţări şi că asta e ţara dumneavoastră, cum e a tuturor românilor”, a mai spus premierul Ponta.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat, sâmbătă, în deschiderea celui de-al XI-a Congres al UDMR, că maghiarii doresc autonomie culturală şi teritorială şi această cauză este cea mai importantă pentru ei, transmite Agerpres. În calitate de gazdă a evenimentului, Raduly a vorbit despre situaţia financiară grea a comunităţilor locale şi a punctat că “Bucureştiul trebuie să scape de mentalitatea de Dinu Păturică, iar funcţionarii să fie plătiţi”.

La fel ca şi cu alte ocazii, Raduly Robert a insistat că funcţionarii publici din zonă trebuie să vorbească limba maghiară şi a subliniat că a venit momentul ca România să soluţioneze situaţia secuimii şi să acorde autonomie maghiarilor.

“A venit momentul ca România, în final, să soluţioneze situaţia secuimii, aşa încât să ne liniştim şi noi. (…) Trebuie să ne reîntoarcem la declaraţia de la Alba Iulia. Autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie. În spiritul de la Alba Iulia, asigurarea autonomiei este o soluţie de onoare. Noi vrem autonomie culturală şi autonomie teritorială. Nu sau autonomie teritorială, ci şi autonomie teritorială. Autonomie culturală pentru toţi maghiarii din Transilvania, autonomie teritorială pentru secuime”, a declarat, potrivit traducerii oficiale, Raduly Robert, în aplauzele delegaţilor prezenţi la congres.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, în deschiderea celui de-al XI-lea Congres al Uniunii de la Miercurea Ciuc, că de 23 de ani maghiarii au căutat soluţii la problemele specifice, că a ales întotdeauna calea dialogului, iar unul dintre partenerii UDMR este Victor Ponta.

‘Suntem o Uniune puternică şi multicoloră. (…) Cred că suntem singura organizaţie a maghiarilor de peste hotarele Ungariei care 23 de ani a reuşit să îşi păstreze puterea, să se menţină în Parlament. (…) De 23 de ani am căutat soluţii la problemele noastre, unul dintre partenerii UDMR este Victor Ponta. (…) Avem ţeluri pe care le-am atins şi pe care nu le-am atins. Am ales instrumentele politice şi parlamentare, am ales dialogul, dar acesta nu este facil nici când vorbeşte maghiarul cu maghiarul, este şi mai greu când vorbeşti cu majoritatea română. Este greu, dar nu imposibil’, a arătat Kelemen Hunor, care a precizat că Victor Ponta a dovedit empatie şi înţelegere.

La rândul său, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că îi pare rău că nu a reuşit că convingă în trecut UDMR să iasă de la guvernare, dar şi că această formaţiune nu se află în prezent la guvernare. Ponta şi-a amintit de faptul că în 2010 încerca să convingă UDMR să iasă de la guvernare, dar nu a reuşit.

“Nu am reuşit atunci să vă conving şi îmi pare rău, aşa cum îmi pare rău că nu suntem acum la guvernare împreună. Dar deciziile politice nu urmează întotdeauna calea cea mai înţeleaptă. (…) Chiar dacă acum UDMR nu se află la guvernare, eu vreau să acţionez în fiecare zi ca un prim-ministru al întregii ţări”, a afirmat Ponta, care participă la cel de-al XI-lea Congres al UDMR, ce se desfăşoară la Miercurea Ciuc.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: