BASESCU SE VREA IN SCHENGEN!

31 mai

Consiliul UE şi Comisia Europeană au încheiat, miercuri seară la Bruxelles, negocierile pe marginea Pachetului de guvernanţă Schengen, pachet de măsuri de natură să impulsioneze şi negocierile României pentru accesul în acest spaţiu, potrivit eurodeputatei liberale Renate Weber, raportor al Parlamentului European în problema modificării Codului frontierelor Schengen, se arată într-un comunicat de presă remis astăzi de aceasta.

schengen-map-en

Propunerea Comisiei de modificare a Codului Frontierelor Schengen – dosar pentru care eurodeputata PNL a condus negocierile în numele Parlamentului European – va introduce reguli stricte şi o abordare comunitară pentru situaţiile de urgenţă în care se impune reintroducerea controalelor la graniţele interne ale spaţiului de liberă circulaţie. “După negocieri extrem de dure – timp de mai bine de un an – cu Comisia şi Consiliul, sunt mulţumită de faptul că am reuşit să duc la capăt mandatul pe care l-am primit în aprilie 2012 din partea Comisiei de libertăţi civile a PE (LIBE), anume de a susţine dimensiunea comunitară a noului mecanism, tocmai pentru a evita posibilitatea abuzului în reintroducerea controalelor. Regula trebuie să fie păstrarea acquis-ul Schengen, iar decizia de reintroducere a controlului la frontierele interne, numai în caz de ameninţări la adresa siguranţei naţionale sau a ordinii publice, va putea fi luată de un stat membru doar după respectarea anumitor criterii de evaluare a situaţiei de urgenţă‘, declară Renate Weber.

Potrivit europarlamentarului PNL, noua Guvernanţă va netezi calea aderării ţării noastre la Schengen, amânată în repetate rânduri. “Adoptarea noii Guvernanţe Schengen va netezi calea intrării României în acest spaţiu, pentru că dă mai multă siguranţa statelor din zona Schengen ca regulile şi standardele vor fi respectate de către toate statele şi, în acelaşi timp, că există mecanisme mai eficiente de evaluare şi intervenţie”, apreciază Weber.

Pachetul de măsuri privind guvernanţa Schengen cuprinde propunerea de regulament al Consiliului privind instituirea unui mecanism de evaluare în vederea verificării aplicării acquis-ul Schengen (raportor Carlos Coelho, membru al grupului europarlamentar PPE) şi propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind modificarea Codului Frontierelor Schengen, respectiv pentru instituirea de norme comune privind reintroducerea temporară a controlului la frontierele interne în circumstanţe excepţionale.

Acesta a fost prezentat în septembrie 2011 de către Comisia Europeană, ca urmare a deciziei Consiliului UE privind necesitatea revizuirii actualului cadru, solicitând instituirea de reguli comune, prin mecanismul de evaluare Schengen, care să fie îmbunătăţit şi întărit prin stabilirea unui mecanism de răspuns la situaţii excepţionale, care ar putea să pericliteze funcţionarea generală a cooperării Schengen.

Pachetul de guvernanţă Schengen urmează a fi votat de plenul Parlamentului European în sesiunile din iunie sau iulie, de la Strasbourg.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: