TRAIAN BASESCU SI SERBIA!

1 iun.

Traian Băsescu l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe premierul sârb, Ivica Dačić, ocazie cu care şeful statului a evocat relaţia specială dezvoltată de România cu Republica Serbia şi a reiterat susţinerea fermă pentru perspectiva europeană a acestei ţări.

05311516-848671842

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că viitorul Republicii Serbia se află în familia europeană, integrare care, odată realizată, va contribui în mod semnificativ la stabilitatea, siguranţa şi prosperitatea întregii regiunii.

Şeful statului a salutat progresele realizate de Republica Serbia în domeniile prioritare pentru aderarea la UE şi consemnate în raportul prezentat de Comisia Europeană în luna aprilie a acestui an.

O atenţie deosebită în cadrul dialogului a fost acordată problematicii comunităţii româneşti din Republica Serbia, preşedintele Traian Băsescu afirmând că România doreşte aplicarea în mod egal a standardelor în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale pentru toţi etnicii români care trăiesc în această ţară şi care se identifică în mod liber drept etnici români, respectiv dreptul la educaţie, informare şi religie în limba maternă, anunţă Preşedinţia.

În acest context, şeful statului a exprimat disponibilitatea României de a pune la dispoziţia autorităţilor sârbe cadre didactice care pot preda în limba română în şcolile din regiune, precum şi un fond de carte în limba română.

În cadrul convorbirilor, preşedintele Traian Băsescu a salutat încheierea Acordului privind normalizarea relaţiilor dintre Republica Serbia şi Kosovo.

Legat de Kosovo, prim-ministrul sârb, Ivica Dačić, a exprimat convingerea că identificarea unor soluţii pentru Kosovo va contribui în mod semnificativ la avansarea procesului de aderare a Republicii Serbia la Uniunea Europeană.

Ivica Dačić a afirmat că Republica Serbia are un interes special pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale cu România în toate domeniile de interes comun, considerând ţara noastră un prieten natural.

În cadrul discuţiilor pe teme regionale, Traian Băsescu a afirmat că anularea Summitului Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei (SEECP), care trebuia să aibă loc la Ohrid (Republica Macedonia) la 1 iunie, reprezintă un mare pas înapoi pentru întreaga regiune şi a reiterat importanţa respectării înţelegerii stabilite între Belgrad şi Pristina pe cale bilaterală privind modul de reprezentare a Kosovo în cadrul formatelor de cooperare regională, arată Administraţia Prezidenţială

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: