VESTE TRISTA PENTRU TRAIAN BASESCU: PROIECTUL NABUCCO O CAZUT!

18 iun.

Emil Hurezeanu a declarat, luni seara, la Jurnalul de Seară de la Digi24, că proiectul Nabucco Vest, care urma să traverseze România, nu mai este de actualitate, deoarece Azerbaidjanul a făcut opțiunea pentru gazoductul TAP, anunțul oficial urmând să fie făcut pe 20 iunie.

emil_hurezeanu-310x186

„Nici Uniunea Europeană, dar poate UE chiar mai mult decât Statele Unite, dar în orice caz Statele Unite au avut o atitudine mai degrabă pasivă și neutrală în această privință, iar Azerbaijanul nu s-a simțit obligat nici față de UE, nici față de SUA, cu acest rol mai degrabă neutru și pasiv, să facă opțiunea Nabucco. România pierde astfel sute de milioane într-un an”, a afirmat Emil Hurezeanu.

„Suntem într-o situație dificilă”, a adăugat Emil Hurezeanu. „Nabucco Vest era și o declarație politică occidentală, iar România ar fi fost principalul beneficiar al acestei declarații politice”, a explicat el.

„Îmi explic așa interesul domnului Băsescu de a vedea factori de securitate ruși, de a vorbi despre posibilitatea – chiar s-a încheiat un memorandum între partea română și Consiliul de Securitate al Rusiei,” a adăugat Emil Hurezeanu.

Inițiat în 2002, proiectul Nabucco urma să transporte gazul azer prin România și Turcia și urma să reducă dependența Europei de gazul rusesc. Nabucco Vest urma să continue conducta TANAP (Trans-Anatolia Pipeline) şi să transporte gaz către Europa Centrală şi de Est, începând din 2017. România trebuia să fie traversată pe o lungime de 470 km şi urma să primească investiţii de până la 1,5 miliarde de euro în infrastructură şi logistică. În plus, alte beneficii constau în taxele de tranzit, precum și în cantitățile de gaz lăsate aici, suficiente pentru a putea substitui ce se importă în prezent din Rusia la preţuri dintre cele mai mari din UE.

Potrivit analistului, Azerbaidjanul a ales să participe la gazoductul TAP (Trans-Adriatic Pipeline). Acesta este un proiect paralel de transportare a gazului azer, dar unul care ar ocoli România. Gazoductul alternativ TAP ajunge în Italia, prin Marea Adriatică.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: