IN TIMP CE LUI TRAIAN BASESCU PUTIN II PASA DE AVORTONUL SAU „NABUCCO”PREMIERUL PONTA INCEARCA SA REPARE CE O DISTRUS ACEST TRADATOR DE TARA TIMP DE ZECE ANI!

27 iun.

Ponta: Înţelegem cauzele economice pentru care nu a fost ales Nabucco.

proiectul-nabucco-lucian-maftei

România înţelege cauzele economice pe baza cărora consorţiul de la Şah Deniz a optat pentru o altă rută de export al gazelor către Europa decât Nabucco, a spus premierul Victor Ponta la finalul discuţiei cu vicepremierul din Azerbaidjan, Yagub Eyyubov.

„Înţelegem motivele economice pentru care a fost ales proiectul TAP, nu Nabucco, dar cu atât mai mult trebuie să avem alte proiecte economice de succes, printre care AGRI – şi este momentul să avansăm cu acest proiect pe termen mediu şi lung – şi implicarea companiei naţionale SOCAR în investiţii concrete în România”, a spus Ponta, aflat în vizită oficială în Azerbaidjan.

Premierul a mai afirmat că România şi Azerbaidjanul trebuie să dezvolte în continuare AGRI.

„Am avut o întâlnire foarte bună cu preşedintele dvs. astăzi dimineaţă despre relaţiile politice excelente între cele două ţări. România este unul dintre, dacă nu unicul membru UE, care are un parteneriat special cu Azerbaidjanul. Întotdeauna am acţionat ca cel mai bun prieten al ţării dvs. în Europa şi vrem să rămânem în continuare”, a afirmat Victor Ponta.

El l-a asigurat pe oficialul azer că poate conta pe rolul pozitiv al României în ceea ce priveşte Parteneriatul Estic din care face parte şi Azerbaidjanul.

„Mesajul meu puternic a fost că ar trebui, după aceste relaţii politice excelente, să avem proiecte economice de succes. Am auzit desigur despre decizia privind coridorul sudic al gazului. Înţelegem motivaţia economică în alegerea TAP şi nu a Nabucco, dar, mai mult, din cauza acestor evoluţii a coridorului sudic, trebuie să avem alte proiecte economice comune de succes”, a afirmat Ponta.

Departamentul Energiei din Ministerul Economiei a anunțat miercuri că țara noastră analizează perspectivele resurselor interne de gaze naturale şi conectarea la piaţa regională de profil, în contextul în care proiectul Nabucco a eşuat.

De asemenea, comunicatul precizează că gazele din Marea Neagră şi cele de şist au potenţialul de a creşte independenţa energetică naţională. În document se mai precizează că suntem statul cu cel mai redus grad de dependenţă de importuri de hidrocarburi dintre toate statele partenere în proiectul Nabucco și că România va continua, la nivel regional, eforturile pentru realizarea proiectelor începute, cu prioritate proiectul AGRI.

Proiectul Nabucco, susținut politic de UE, viza alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conductă care ar urma să transporte gaze din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria.

TAP (Trans-Adriatic Pipeline) este proiectul concurent al Nabucco și face legătura între Turcia şi Italia, tranzitând Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi E.ON (Germania).

Premierul Victor Ponta a ajuns miercuri la Baku, unde efectuează o vizită oficială în cadrul unui turneu asiatic, care mai include Kazahstan, Uzbekistan şi China.

Premierul Ponta a afirmat că vizita în cele patru state asiatice – Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan, China – are un caracter preponderent economic.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: