CONSULTANTUL POLITIC COZMIN GUSA DESPRE DECLARATIA LUI TRAIAN BASESCU SI AVORTONUL SAU NABUCCO!

29 iun.

Consultantul politic Cozmin Gușă a comentat la Realitatea TV declarația lui Traian Băsescu privind faptul că a informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică după eşecul Nabucco şi va avea în vedere exploatarea propriilor sale resurse fără să mai aştepte aprobări externe. „Președintele României tocmai a informat UE asupra unui fapt în premieră care se întâmplă la nivelul Uniunii, anume că România alege să aibă o politică energetică proprie, având în vedere că proiectul Uniunii Europene, Nabucco, s-a dovedit a fi un eșec.

1322469093Gusa_TS (2)

Toate asigurările pe care oficialii europeni le-au dat de-a lungul timpului, în paralel cu americanii, că acest proiect se va face au fost egale cu zero. Practic, politica energetică a României în plan regional și geopolitica României în plan regional s-au dovedit a fi un eșec.

Omul Traian Băsescu, care a fost și președintele României în ultimii zece ani în care s-a axat exclusiv pe proiectul Nabucco, având o foarte proastă strategie în relația cu resursele guvernate sau aflate sub influența Federației Ruse, cum sunt cele azere, este revoltat și supărat în fața unei înfrângeri personale, care într-adevăr înseamnă și o înfrângere pentru România.

Aceste frustrări acumulate, generate de conștiința faptului că a greșit flagrant în orientare politicii externe în plan energetic a României, se vădesc acum prin aceste declarații. Ele sunt neobișnuite și eu le-aș pune în oglindă cu Victor Ponta, care este în plin exces de îmrietenire cu structurile nord-atlantice după ce multă vreme i-a fost refuzată această cerere de prietenie.

De data asta, cred că Traian Băsescu este mai lucid și chiar dacă este tardiv ceea ce face, puneți cap la cap analizele pe care le-am făcut noi la Realitatea TV despre dubla vizită ruso-americană de la Palatul Cotroceni a șefilor structurilor de servicii din cele două state și ceea ce încearcă Victor Ponta să facă.

Cred că va trece multă vreme până când Victor Ponta va fi admonestat de către Traian Băsescu pentru o anumită obtuzitate a politicii externe și mai ales a celei energetice. Nu putem avea o strategie energetică independentă pentru ca proiectele pe care se bazează cei care cred că am putea să fim independenți sunt proiecte care se vor desfășura pe termen mediu si lung și nu suntem operaționalizabile imediat.

România rămâne dependenta în acest moment de politica energetică pe care o face Federația Rusă și din acest motiv încercările de apropiere subtilă, la nivel de intelligence sau la nivel diplomatic, care sunt evidente în ultima vreme, ar fi salutare pentru starea economică a României.

Sigur, ar fi fost extraordinar ca aceste lucruri să se întâmple din 2001, când niște domni au inițiat aceste contacte care vizau independența energetică și să nu mizăm pe un proiect mort din fașă, cum a fost proiectul Nabucco, o butaforie pe care s-a bazat strategia energetică a Uniunii Europene, un eșec foarte grav”, a spus Cozmin Gușă la Realitatea TV.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: