TRAIAN BASESCU A JUCAT LA „CACEALMA” IN PROBLEMA EXTINDERII REGULII ‘N+3’ SI LA ALTE STATE RIDICATA DE BULGARIA IN CADRUL CONSILIULUI EUROPEAN!

29 iun.

Problema extinderii regulii ‘n+3’ şi la alte state a fost ridicată în cadrul Consiliului European de Bulgaria şi a primit ‘o reacţie pe măsură’ pentru că România ‘s-a bătut pentru asta’ şi nu se mai fac adaosuri la ceea ce s-a obţinut în februarie, a declarat vineri Traian Băsescu, în cadrul conferinţei de presă de după summitul UE.

frunda-basescu-nu-risca-o-a-treia-suspendare-il-va-numi-premier-pe-ponta-175097

Întrebat despre intenţia anunţată a premierului slovac Robert Fico de a aborda această chestiune în reuniunile bilaterale, Traian Băsescu a răspuns: ‘Vă pot spune că s-a ridicat şi în Consiliu şi a fost o reacţie pe măsură, pentru că un singur stat s-a bătut pentru asta şi el se numeşte România. Am obţinut-o în februarie şi nu se mai fac adaosuri la ceea ce s-a stabilit în februarie. Deci s-a respins orice încercare.’

În legătură cu afirmaţia şefului guvernului slovac că unele state ar fi ‘geloase’ pe extinderea regulii ‘n+3’ dincolo de 2013 obţinută de România şi Slovacia la summitul din februarie, când ţările membre au ajuns la un acord asupra bugetului multianual al UE, preşedintele român a spus că acestea ‘trebuiau să fie deştepte la momentul potrivit, nu geloase azi’.

Dacă Traian Băsescu nu a făcut nominalizări, premierul slovac Robert Fico a spus în conferinţa sa de presă că ţara care a ridicat problema în cadrul Consiliului European a fost Bulgaria. El a adăugat că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a explicat vineri premierului bulgar, Plamen Oreşarski, că acordul la care s-a ajuns privind bugetul multianual este un proces ireversibil în care nu poate fi redeschisă negocierea acestui capitol fără a fi repus în discuţie tot pachetul.

Robert Fico a adăugat că a mulţumit în bilateral premierilor ceh, ungar şi polonez pentru faptul că au fost deschişi faţă de solicitarea Slovaciei de a nu redeschide această problemă, demers care ar fi putut costa ţara banii la care poate avea acces prin extinderea regulii ‘n+3’. El a precizat că propunerea CE privind extinderea ‘n+3’ pentru România şi Slovacia este acum în Parlamentul European, care şi-ar putea da acordul în octombrie.

Comisia Europeană (CE) a propus la 21 mai o măsură care extinde regula ‘n+3’ pentru România şi Slovacia dincolo de 2013, când aceasta ar fi expirat, reducând astfel riscul de dezangajare a fondurilor de coeziune din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor.

Măsura privind extinderea ‘n+3’ pentru România şi Slovacia răspunde solicitării privind viitorul buget al UE pe care Consiliul European din februarie a adresat-o CE, de a explora modalităţile în care România şi Slovacia ar putea ameliora absorbţia fondurilor UE.

Fondurile alocate statelor membre UE în cadrul politicii de coeziune se împart în sume anuale care trebuie să fie cheltuite în decurs de doi sau trei ani, în funcţie de ţară. Această regulă este cunoscută sub numele de regula ‘n+2 sau n+3’, ‘n’ fiind anul în care sunt alocate fondurile. Oricare parte din suma anuală care nu este solicitată de către statul membru în această perioadă se deduce automat din suma totală alocată şi se întoarce la bugetul total al UE.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: