DECLARATIA DE PRESA A PRESEDINTELUI REPUBLICII MOLDOVA,NICOLAI TIMOFTI,DUPA INTILNIREA CU BASESCU!

17 iul.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut miercuri, 17 iulie, la Reşedinţa de stat, o întrevedere cu preşedintele României, Traian Băsescu.

Basescu-Timofti-imbratisati-Chisinau

După întrevederea tête-à-tête a celor doi şefi de stat şi convorbirile oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale, preşedintele Nicolae Timofti a făcut următoarea declaraţie de presă:

„Am avut cu Excelenţa Sa, domnul preşedinte Traian Băsescu, o discuţie călduroasă şi consistentă. Domnul preşedinte este un prieten al Republicii Moldova. Între ţările noastre există o relaţie de frăţietate şi acest sentiment îl simt şi astăzi, la întâlnirea cu domnul Traian Băsescu.

Discuţia noastră a cuprins un şir de proiecte comune. Le voi structura pe domenii, pentru a le da mai multă claritate.

În plan politic, am convenit să menţinem un ritm dinamic în dialogul nostru bilateral. Credem cu tărie că cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului au doar de câştigat de pe urma relaţiei speciale şi privilegiate dintre ţările noastre.

România este un susţinător fără rezerve al parcursului nostru european, şi i-am mulţumit preşedintelui Băsescu pentru acest sprijin preţios, şi pentru implicarea sa personală în proiectele de importanţă strategică pentru Republica Moldova, şi anume integrarea europeană, securitatea energetică şi soluţionarea conflictului transnistrean.

Am apreciat, de asemenea, efortul Guvernului de la Bucureşti şi al diplomaţiei române de a pleda cauza Republicii Moldova la nivel internaţional.

Pe plan economic, m-am bucurat să am cu preşedintele Băsescu discuţii concrete pe marginea unui şir de proiecte comune.

Gazoductul Iaşi-Ungheni, crucial pentru securitatea noastră energetică, va începe să fie construit la sfârşitul lunii august, prin contribuţia financiară esenţială a părţii române, exprimată în suma de 9 milioane de Euro.

Alte 3 proiecte energetice moldo-române vor prinde contur, unele chiar anul acesta: liniile de înaltă tensiune Bălţi-Suceava, Ungheni-Iaşi-Străşeni şi Goteşti-Fălciu.

Am vorbit şi despre necesitatea construirii unor noi poduri peste râul Prut, în regiunea oraşului Ungheni şi localităţile Leca din Republica Moldova şi Fălciu din România.

Ne-am exprimat voinţa să fie stimulate raporturile comerciale şi investiţiile reciproce.

În plan cultural, i-am mulţumit preşedintelui Băsescu pentru donaţia de carte în valoare de 1 milion de volume, destinate bibliotecilor şcolare; pentru biserica maramureşeană care a fost instalată la Soroca; şi pentru cele 5 mii 500 de burse de studii acordate elevilor şi studenţilor noştri.

De asemenea, am stabilit să rezolvăm cât mai curând, pe cale amiabilă, problema retransmisiunii pe teritoriul Republicii Moldova, a televiziunii publice române TVR1”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: