TRAIAN BASESCU POATE SA-L SUSPENDE DIN FUNCTIA DE MINISTRU AL ECONOMIEI PE VARUJAN VOSGANIAN,DACA SENATUL DA CURS CERERII DIICOT!

3 sept.

Traian Băsescu îl poate suspenda din funcția de ministru al Economiei pe Varujan Vosganian, dacă Senatul dă curs cererii DIICOT de începere a urmăririi penale. Decizia îi aparține președintelui, nefiind nevoie nici măcar de motivarea acesteia. Acuzat în același dosar este și Adriean Videanu, democrat-liberal care nu mai prezintă însă nicio miză, fără importanță în viața politică. Tehnica a fost folosită în cazul Paul Păcuraru și Teodor Atanasiu. Vosganian ar putea fi al treilea ministru liberal eliminat din Guvernul Ponta.

varujan-264x300

Traian Băsescu l-a suspendat, în septembrie 2006, din funcția de ministru al Apărării, pe Teodor Atanasiu, după ce liberalul fusese pus sub urmărire penală. Atanasiu fusese acuzat de calomnie de către Adriana Săftoiu, la acea vreme consilier prezidențial, și de către deputatul PSD Eugen Bejinariu.

Teodor Atanasiu a primit NUP din partea procurorilor, dar nu se mai putea întoarce la funcția de ministru.

La fel ca Atanasiu, pentru a îndepărta orice suspiciune că ar putea influența o anchetă în curs, Băsescu l-a suspendat din funcție pe ministrul Muncii, Paul Păcuraru, în septembrie 2008. Demnitarul era urmărit penal pentru luare de mită.

Suspendarea ține de aprecierea președintelui

Președintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Greblă, a explicat pentru DeCe News că Vosganian poate primi același tratament ca Atanasiu și Păcuraru. ”Traian Băsescu îl poate suspenda pe Vosganian dacă a fost pusă în mișcare acțiunea de urmărire penală. Nu e obligatoriu să o facă, textul legii scrie că ‘poate’. Ține de aprecierea președintelui”, ne-a declarat Greblă.

Interpretări în cheie politică

Acțiunea DIICOT este prima ”supărare” făcută unui vice-ministru din cabinetele Boc. Astfel, s-ar demonstra acuzațiile lui Crin Antonescu, care susține politizarea parchetelor cu statistici, din care lipsesc prietenii lui Traian Băsescu. Prețul ar fi, însă, prea mare, la al treilea ministru liberal acuzat de fapte penale. Pe de altă parte, procurorii marilor Parchete au fost numiți în funcție de premierul Victor Ponta, în consens cu președintele Băsescu. Șeful DIICOT a fost numit de către premier.

Instrumentarea dosarului merge însă cu mult timp în urmă, faptele petrecându-se între 2006-2010. Adriean Videanu este și el implicat în dosar, dar democrat-liberalul nu mai contează ca om politic, fiind marginalizat în partid și intens criticat în presă.

Varujan Vosganian și Adriean Videanu sunt acuzați de procurorii DIICOT de subminarea economiei naționale, după ce, din funcția de ministru al Economiei, au sprijinit interesele financiare ale afaceristului Ioan Niculae, după ce SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) ar fi acordat discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: