TRAIAN BASESCU A INEBUNITDE FURIR:”INTRUCAT PREMIERUL PONTA NU RETRAGE PROIECTUL LEGII PRIVIND ROSIA MONTANA DIN PARLAMENT.DACA L-AR RETRAGE L-AR PUTEA DA PE MANA DNA-ULUI!

17 sept.

Basescu a cerut Guvernului să retragă proiectul legii privind Roşia Montană din Parlament pentru că este neconstituţional. Băsescu l-a acuzat pe Ponta că minte şi a declarat că ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, ar trebui să plece din Guvern pentru că este incompetent.

basescu

Am prevenit public Guvernul asupra neconstituţionalităţii acestui proiect de lege. Această lege a fost declanşatorul disputelor publice între cei care optează pentru exploatarea de la Roşia Montană şi cei care se opun. Riscul este ca timp de încă o lună, o lună şi jumătate disputele să continue, iar după o lună, ceea ce au votat parlamentarii să fie declarat neconstituţional. Proiectul de lege păcătuieşte în primul rând prin asta, la proiectul de lege fiind practic ataşat contractul cu RMGC. Am văzut că domnul Ponta a afirmat că s-au mai făcut privatizări prin lege. Aicin u discutăm de o privatizare prin lege, ci de exploatarea unui zăcământ aurifer. A fost vorba de privatizarea Petrom, promulgată de preşedintele Iliescu. A fost opţiunea sa. Din acest motiv nu a existat un refuz al CCR. Ar fi fost respinse.

Premierul dacă nu minte, nu poate să facă politică. A mai existat OUG cu privire la privatizarea Rompetrol, emisă de Guvernul Tăriceanu, devenită apoi lege, promulgată tot de domnul preşedinte Iliescu. A o doua ordonanţă privind privatizarea Rompetrol, ajunsă după 12 ani la mine, am retrimis-o la Parlament, după care am trimis-o la CCR, iar CCR a constatat tardivitatea sesizării pe care i-am făcut-o.

Premierul nu se limitează doar la această încălcare a Constituţiei, prin ataşarea contractului la lege, ci constatăm că prin lege se modifică legea, ceea ce e un atribut al Parlamentului. Apoi, prin lege, RMGC primeşte dreptul să facă expropieri, ceea ce e neconstituţional. Prin această lege se permite ca ANRM să prelungească licenţa cu până la 20 de ani, în condiţiile în care prezent legea permite prelungirea până la cinci ani. Aurul şi argintul de la Roşia sunt proprietate publică. Iar faptul că prin lege se stabileşte că licenţele pot fi prelungite prin lege cinci ani maximum de două ori, are legătură cu exact acest fapt. Guvernul propune prin această lege ca vreme de 20 de ani, statul să nu mai aibă control asupra resurselor.

Tot prin lege se face reconfigurarea perimetrelor adiacente, ceea ce e tot preluarea atribuţiunilor ANRM.

Toate acestea m-au făcut să afirm că legea este neconstituţională, nu a fost o indicaţie pentru CCR, pentru că există o jurisprudenţă.

Eu nu voi sta spectator ca Ion Iliescu la privatizarea Petrom, voi sesiza CCR pentru că nu vreau să-mi încalc conştiinţa la un act ilegal, dacă majoritatea o votează, poate să-mi vină, dar eu am obligaţia să veghez la constituţionalitatea legilor. Şi o voi face.

Părerea mea e că Victor Ponta a mizat pe o majoritate largă în Parlament şi a încercat un joc de tip CFR Marfă. El trebuie să înţeleagă că un prim-ministru trebuie să-şi asume responsabilităţile pe care le are. Poziţia mea nu are nimic comun cu schimbarea punctului meu de vedere legat de exploatările metalifere din România. Avem o şansă foarte bună să le exploatăm. Neangajarea mea în dispute pro sau contra este legată de faptul că privesc cu îngrijorare la creşterea tensiunilor în societate.

Nu pot să nu observ că toată disputa e legată de două abordări, amândouă egal incorecte: unii susţin locurile de muncă, alte că nu trebuie făcute aceste locuri de muncă pentru că cianurile ne vor otrăvi pe toţi. Dincolo de banii europeni, prin propriile noastre resurse putem relua exploatările de aur, cupru, uraniu şi să generăm locuri de muncă. Un alt lucru, dincolo de banii europeni, e legat de independenţa energetică, fie că vorbim de gaze de şist sau de gazele din Marea Neagră.

Cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament. Sunt şi lucruri care trebuiesc reglate prin lege: creşterea redevenţei de la 4 la 6%. Eu estimez că tensiunile sociale vor creşte. Dacă vor fi 200.000 de oameni ieşiţi în stradă se va ajunge la un punct critic. De ce să ajungem la aşa ceva.

Nu m-am dus ieri la Roşia Montană pentru că am aflat că premierul vrea să meargă acolo. Şi atunci nu m-am mai dus şi l-am felicitat. Nu am vorbit cu el, dar am instinct.

Ponta trebuie să scapă de laşitate ca să fie prim-ministru şi să mai renunţe la şmecherie. România nu e uşor de condus. Mă întrebam dacă ar fi fost Ponta prim-ministru în perioada crizei: nu ştiu dacă o scotea la capăt, cu teleguvernarea.

Nu sunt de acord nici cu Antonescu: el ştie foarte bine că e neconstitiţional proiectul de lege, decât să spună aprobăm, nu aprobăm ca să vadă de ce grup se lipeşte. Să-l trimită pe Şova la Parlament să ia proiectul, să-l ducă la Guvern, să-l lase acolo şi să plece. Este iniţiativa acestui ministru profund incompentent. Cum a putut să-i dea un asemenea proiect Guvernului.

Cred că trebuie explicate toate segmentele acestei exploatări. Dacă privim la rezervele de aur din Europa, în primele 13 zăcăminte din Europa, România are 4. Primele două: Roşia Montană, Rovina şi mai este zăcământul de la Bucium şi încă unul de la Certej. Asta este o avere pe care România o are în cel mai înalt grad, important e să o valorifice. România nu are nicio problemă ca indiferent cine exploatează resursele de aur să facă ca în ţară să rămână aurul până la ultimul gram. Nu ne opreşte nimeni ca în loc de euro şi dolari să ne mărim rezerva în aur. Într-un mod extrem de convenabil. În momentul în care BNR ar cumpăra aur, ar face emisiune de lei. Ca atunci când cumpără euro sau când ia bani de la Ministerul de Finanţe pentru construcţii de drumuri. România nu pierde niciun gram de aur dacă îşi propune să facă acest lucru.

A discuta doar de cianură vs locuri de muncă este un fals. Lucrurile trebuie analizate în toată complexitatea lui. Trebuie să discutăm de poluarea de acum de la Roşia Montană. Avem de discutat patrimoniul istoric, despre impactul social, bugetar, despre tehnologia de exploatare.

E o lege pe care băieţii de la RMGC i-au dat-o lui Şova, el i-a dus-o şefului lui şi i-a spus uite ce lege bună am făcut, iar Ponta s-a bucurat că o poate trimite la Parlament, el e jurist, nu inginer ca mine.

Relaţia domnului Ponta pe acest proiect de lege este cu Parlamentul, nu cu mine. Dacă nu ar fi luat decizia de a nu-mi răspunde la telefon, ar fi fost mai norocos. Nu sunt chichiţe, sunt enorme cât un pachebot. Sper ca această lege să nu ajungă la mine.

Când vezi 20.000 de oameni în stradă, trebuie să te trezeşti. Nu ne cutremurăm doar la proteste violente. Oamenii aceia au ieşit în stradă şi au o problemă cu acest proiect.

Ponta e mai puţin inteligent decât Năstase.

În forma în care a trecut prin Parlament, o promulg fără probleme (legea eutanasierii maidanezilor). După ce aducem populaţia canină la alte dimensiuni, putem regândi altceva. Dar acum e o problemă pentru populaţie.

Proiectul Roşia Montană a fost scânteia. Cum să nu fie enervaţi oamenii când văd că îi dai prin lege dreptul să facă exproprieri unei societăţi private. Mâine îi dai dreptul lui Culiţă, lui Niculae dreptul să facă exproprieri. De aceea spun că Şova trebuie să se ducă cât vede cu ochii.

Rezervele de aur ale unui stat şi le stabileşte fiecare stat. Vom avea obligaţia să ne reducem rezerva valutară la 2% când intrăm în zona euro. Reţineţi expresia, contra aur se poate emisiune de lei. Dacă suntem în zona euro, se poate emisiune de euro. Faci emisiune de monedă pentru că o acoperi cu aur.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: