GUVERNUL PONTA A AMANAT DIN NOU MIERCURI ADOPTAREA CODULUI RUTIER!

9 oct.

Adoptarea Codului Rutier a fost amânat, miercuri, din nou de către Guvern. Potrivit unor informații, amânarea s-a datorat formei proiectului prezentată în ședința de Guvern în care nu s-ar fi regăsit mai multe dintre cerințele premierului Victor Ponta.

Noul Cod Rutier era așteptat, miercuri, să fie adoptat de Executiv prin Ordonanță de Urgență, după ce USL a ajuns la un acord în ceea ce priveşte modificările pe care urmează să le conţină ordonanţa: amenzi usturătoare pentru şoferii care încalcă legea, introducerea pragului de alcoolmie şi suspendarea permisului pentru rău-platnici.

amenzi-circulatie

O primă modificare vizează dreptul de a conduce al celor care au comis accidente rutiere grave sau au încălcat serios legislaţia rutieră. Şoferii care provoacă accidente cu victimă să nu mai poată conduce în baza dovezii de la procuror.

Astfel, nu va mai fi aşteptată decizia instanţei privind vinovăţia sau nevinovăţia acelei persoane pentru ca permisul să fie suspendat. O astfel de decizie va putea fi luată de magistraţi chiar în timpul derulării procesului.

Permisul de conducerere, suspendat dacă amenzile nu sunt plătite în 30 de zile

În al doilea rând, în proiect sunt modificate procedurile care vizează pe cei ce nu-şi plătesc amenzile primite ca urmare a încălcării legislaţiei rutiere. Deşi teoretic era posibilă suspendarea permisului de conducere dacă amenda nu era plătită în 30 de zile, practic acest lucru era greu de pus în practică deoare poliţia rutieră nu avea un acces rapid la baza de date cu cei care şi-au plătit amenzile. Împreună cu Ministerul de Finanţe s-a decis înfiinţarea unui cont unic în care toţi contravenienţii îşi vor plăti amenda, iar accesul poliţiştilor la acest cont va fi unul foarte rapid. Rămâde de văzut cum va funcționa acest sistem dacă va fi adoptat de Guvern.

Introducerea pragului de alcoolemie la 0,2 / Coborârea limitei de alcoolemie pentru care se face dosar penal de la 0,8 la 0,5

De asemenea, au apărut modificări în ce priveşte sancţionarea consumului de alcool la volan. Șoferii vor putea consuma un pahar de bere sau vin înainte să urce la volan, deoarece o alcoolemie de până 0,2 g/l nu va fi sancţionată. Între 0,2 şi 0,5 g/l, va fi socotită drept contravenţie, iar peste 0,5g/l va intra sub incidenţa legii penale.

Un calcul ştiinţific realizat de Patronatul Național al Viei și Vinului arată care sunt proporţiile de vin permise în consumul ocazional relativ la masa unei persoane. Scăderea alcoolemiei in organism este de 0,15 miligrame alcool in interval de o oră.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: