PREMIERUL VICTOR PONTA IN VIZITA DE LUCRU LA GAZODUCTUL IASI-UNGHENI!

12 oct.

Premierul Victor Ponta a anunţat, sâmbătă, la Conferinţa Naţională a Femeilor Social-Democrate, că va merge să inspecteze lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni.

1377595634273112714273_ponta-gazoduct

‘Mă duc să inspectez gazoductul ca să arăt că unii sunt cu circul, iar aţii sunt cu muncă. Unii sunt cu circul, iar alţii sunt cu lucrurile de făcut’, a declarat premierul Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu declara în urmă cu trei săptămâni, în timpul vizitei efectuate în judeţul Iaşi, la gazoductul Iaşi-Ungheni, că începerea lucrărilor şi finalizarea acestora în timpul prevăzut în contract este o problemă extrem de importantă care vizează prestigiul României.

„Conectarea e vitală atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru noi. Aici nu avem voie să minţim, pentru că de asta depinde reputaţia României. Poţi să faci spectacole de sunet şi lumină la Roşia Montană că e între noi, însă aici (gazoductul Iaşi-Ungheni – n.r.) nu e turism. E vorba de geopolitică. La Bruxelles se ştie că a început lucrarea”, a spus şeful statului.

El şi-a exprimat neîncrederea în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor până în luna decembrie, aşa cum a dat asigurări constructorul în timpul vizitei efectuate de premierul Victor Ponta. „Poate ar trebui să informăm Bruxelles-ul că nu putem să oferim gaze naturale pentru Republica Moldova în această iarnă”, a mai spus preşedintele Băsescu.

Premierul Ponta l-a ironizat ulterior pe preşedintele Băsescu, arătând că se ocupă „să bage strâmbe”. El a spus pe 25 septembrie, la începutul unei şedinţe de Guvern, că preşedintele ţării dacă vrea să verifice sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova, poată să o facă începând cu vinul pentru că „acum se ocupă cu verificările”.

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a dat asigurări pe 3 octombrie, într-o vizită la Chişinău, că lucrările pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni sunt în grafic, apreciind că nu există motive pentru ca încheierea lucrărilor în plan liniar să nu se realizeze până la finalul anului.

De asemenea, omologul său de la Chişinău, Valeriu Lazăr, a împărtăşit opinia lui Vosganian, precizând că respectivele conducte urmează să ajungă în curând pe şantier. ‘Agenda presupune că în decembrie este finalizată partea liniară ce reprezintă montarea ţevilor. Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a scutit aceste furnizări de ţevi de TVA. Practic a fost realizată ultima procedură de ordin normativ-administrativ, pentru că în zilele următoare vor veni aceste ţevi’, a declarat Lazăr.

Lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi – Ungheni, care va interconecta România şi Republica Moldova, au fost inaugurate la 27 august în partea stângă a Prutului, în prezenţa premierilor Victor Ponta şi Iurie Leancă şi a comisarului european pentru energie, Günther Oettinger.

Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri (dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României) şi un diametru de 508 centimetri şi va fi îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

Însă, pentru ca această conductă să poată fi utilizată la capacitate maximă, Republica Moldova va trebui să construiască o magistrală Ungheni-Străşeni, care va permite alimentarea cu gaz de la conducta Iaşi-Ungheni şi asigurarea consumului anual de gaze. Pentru aceasta sunt necesare investiţii de cel puţin 60 de milioane de euro, iar autorităţile de la Chişinău au declarat că acest proiect ar putea fi realizat în decurs de 4-5 ani.

Chişinăul speră că România va putea să-i livreze Republicii Moldova gaz la un preţ mai mic decât cel importat din Rusia, al cărui preţ este de aproximativ 400 de dolari pentru mia de metri cubi.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: