SUB OBLADUIREA LUI TRAIAN BASESCU,CUSCRUL BEBE IONESCU FACEA „LOBBY „PE LANGA BANCHERI,DAR ESTE DOAR MARTOR IN DOSARUL BANCHERILOR?!

12 oct.

Bebe Ionescu, cuscrul preşedintelui Traian Băsescu, este suspect în dosarul bancherilor. Procurorii verifică implicarea acestuia în acordarea creditelor păguboase de către BRD.

od6kpqij_tw1_0f93eb7162

Mai exact, acesta ar fi intervenit la persoane din conducerea instituţiei pentru a aproba împrumuturi mari, printre care şi cel al omului de afaceri Vasile Creştin, arestat în dosar.

Suspiciunile procurorilor au fost confirmate de declaraţia vicepreşedintelui băncii, Sorin Popa. Alături de Sorin Popa, în urmă cu o săptămână la DIICOT, a fost audiat şi fostul preşedinte al BRD, francezul Patrick Gelin. Acesta a petrecut aproximativ şase ore în biroul procurorilor. La ieşire a refuzat să facă declaraţii.

Acesta a demisionat brusc din funcţia de conducere de la BRD societe Generale în 2010, după auditul realizat la filialele bancare din Bucureşti. Are calitatea de martor, la fel ca Sorin Popa.

În prezent, procurorii încearcă să adune probe care i-ar duce la Bebe Ionescu şi la presupusul trafic de influenţă pe care l-ar fi făcut. Din informaţiile noastre, nu s-a început urmărirea penală faţă de acesta şi ar exista presiuni pentru ca anchetatorii să scoată din dosar interceptări. Bebe Ionescu susţine că nu a fost audiat în dosar.

„Îl cunoşteam pe Ionescu Gheorghe din 1998, când era director general la Fondului Privat de Stat şi de-atunci am avut mereu relaţii cordiale, întâlnindu-mă cu el uneori la evenimente şi având prieteni comuni cum ar fi Ilie Năstase, Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci. La unele mese participa şi preşedintele Patrick Gelin”, a spus Sorin Popa, vicepreşedinte BRD (Sursa: dosarul bancherilor).

În acea perioadă, BRD a fost preluat de la Fondul privat de Stat de către Societe Generale, iar şef în cadrul băncii a fost numit şi Sorin Popa.

„Către sfârşitul anului 2009, Băjescu Dana (director bancă) mi-a spus că a trecut pe la ea „Bebiţă”, fapt care mi-a creat impresia că îl cunoştea destul de bine. (…) În toamna anului 2009, şi Băjescu venise cu 2-3 clienţi care erau recomandaţi de Ionescu Gheorghe şi care aveau întârzieri la plată. În acest sens Băjescu m-a rugat să iau legătura cu Ionescu Gheorghe şi să vorbesc cu clienţii recomandaţi să platească, ceea ce am şi făcut. Ionescu Gheorghe a zis că nu-şi aminteşte de ei şi că nu el a obligat banca să le dea credite”, spune Sorin Popa.

Ulterior, din cauza acestor credite, Dana Băjescu a fost reţinută în dosar şi este cercetată pentru acordarea creditelor păguboase.

„La sfârşitul anului 2009, începutul lui 2010, la una din întâlnirile cu Bebe Ionescu, în prezenţa lui Adriean Videanu, acesta mi-a spus că un anume Vasile Creştin doreşte să facă un proiect cu finanţare europeană şi să obţină de la BRD o cofinanţare. Până atunci auzisem de fraţii Creştin pe o relaţie Cristi Burci – Mitrea, iar eu datorită relaţiilor foarte apropiate cu Ilie Năstase care-mi spunea că Burci este un escroc, am considerat că nu este bine să am de-a face nici cu Creştin”, precizează Sorin Popa.

În pofida acestui lucru, Vasile Creştin a obţinut creditul. În scurt timp însă au început să apară problemele cu împrumuturile nerestituite şi neplata ratelor. S-a făcut un audit în urma căruia s-a stabilit că imobilele ipotecate fuseseră supraevaluate.

Cel mai mare datornic era Vasile Creştin care figura cu împrumuturi în valoare de peste 17 milioane de euro.

Sorin Popa povesteşte că a fost chemat la sediul Societe Generale din Paris pentru a da explicaţii. „Am precizat că sunt informat că există un beneficiar al acestor credite în persoana lui Vasile Creştin, un cunoscut al lui Bebe Ionescu, care are relaţii multiple cu Societe Generale, cunoscând personal preşedinţii acesteia. Relaţia dintre Bebe Ionescu şi Vasile Creştin era una sensibilă din punctul meu de vedere, în sensul că în mediile pe care le frecventam, acest Creştin nu era cunoscut, în timp ce Bebe Ionescu făcea parte din Consiliul de Administraţie al Eximbank şi Petrom”.

Preşedintele băncii a venit personal în România pentru a se ruga de Vasile Creştin să îşi onoreze obligaţiile.

„Când preşedintele băncii a venit în România şi i-am transmis lui Bebe Ionescu că dorim să ne întâlnim cu acest Creştin, acesta ne-a comunicat că domnul Creştin nu vrea să se întâlnească cu noi. Am discutat cu Bebe încercând să luăm legătura cu Creştin, dar discuţia era evazivă. A repetat preşedintelui că deşi a recomandat mulţi clienţi, banca ar fi trebuit să fie prudentă, el neputând forţa pe nimeni să acorde credite”, susţine Sorin Popa, vicepreşedintele băncii.

Sorin Popa a dat anchetatorilor mai multe exemple de credite păguboase acordate la presiunile lui Ionescu şi susţine că banii ar fi ajuns în Bulgaria.

Citeşte şi Întâlnire de taină cu Blejnar – director SRI – Marta – Bobby Păunescu – Bebe Ionescu. SRI: Este o confuzie

Exploziv: Cuscrul preşedintelui Băsescu – întâlniri la nivel înalt

Bebe Ionescu şi familia Băsescu

– administrator firma AEM Timişoara, alături de Ionel Pepenică şi Claudiu Rădulescu
– Ionel Pepenică şi Claudiu Rădulescu sunt administratori ai Luxten Lighting SA, unde a fost angajată Elena Băsescu
– Luxten Lighting a iluminat Bucureştiul sub mandatul de primar al lui Traian Băsescu
– ulterior fiul lui Bebe Ionescu s-a căsătorit cu Elena Băsescu

Bebe Ionescu, Adriean Videanu şi Sorin Popa – 1998

– Bebe Ionescu era director al FPS
– Adriean Videanu cumpăra firma de stat Marmosim
– soţia lui Bebe Ionescu se asociază cu Videanu în firma de brokeraj Equity Invest SA
– Societe Generale prelua BRD şi în conducere era cooptat Sorin Popa

Bebe Ionescu a fost numit cu sprijinul lui Videanu în:

– Consiliul de Administraţie al Eximbank în 2009 (ministru al Economiei, Adriean Videanu)
– Consiliul de Supraveghere al Petrom 2009 (ministru al Economiei, Adriean Videanu)
– Consiliul de Administraţie al BCR mai 2005 (Alianţa DA)
Iata cateva interceptări care arată cum cuscrul ex-preşedintelui Traian Băsescu, celebrul Bebe Ionescu, făcea lobby pe lângă şefii de la BRD ca să fie acordate credite unor persoane care nu aveau documentaţia necesară sau care foloseau rapoarte false privind imobilele ipotecate.
Printre aceste persoane, si controversatul Vasile Creştin. Bebe Ionescu se pare că avea un rol foarte important în dosarul bancherilor. A scăpat de urmărirea penală, asta deşi toţi şefii de la bancă spuneau că cel puţin în cazul lui Vasile Crestin, solicitarea de acordare de credit a venit chiar din partea cuscrului lui Traian Basescu, relateaza Antena 3 .

Mai mulţi funcţionari bancari le-au spus anchetatorilor că Bebe Ionescu promova pe lângă managerii băncii anumite firme. După ce acestea obţiuneau creditele dorite, nu îşi mai plăteau ratele.

VALENTIN NEDELCU: (…) vreau să-ţi spun că unde s-a ajuns. S-a ajuns la Bebe Ionescu ăla. La Popa cu Bebe ăla cu Cos… cu ăsta Creştin ăsta, cică era prieten cu Bebe Ionescu ăla. Eu nici nu am ştiut cine. Da ăsta a început să spună, să dea din el.

ANDREI SUDITU: Da nu cred că ştia ăsta de chestia asta. Ştia şi el? Nu ştia filiera cu Creştin?

VALENTIN NEDELCU: S-au luat mulţi bani, mă!

Suspiciunile procurorilor au fost confirmate de declaraţia vicepreşedintelui băncii, Sorin Popa. Acesta a dat anchetatorilor mai multe exemple de credite păguboase acordate la presiunile lui cuscrului lui Traian Băsescu şi susţine că banii ar fi ajuns în Bulgaria.

Bebe Ionescu a fost audiat de procurorii DIICOT, însă a rămas doar martor în dosar.

VALENTIN NEDELCU: Ăsta, Sorin mi-a zis: dom’le, sigur va începe şi pune-te în gardă să vezi ce implicaţii ai că sunt nişte firme de-ale tale, sunt astea….da’ pe urmă povestindu-mi ce mia zis ăla de vârfurile astea, am zis: Ă-hă!!!La mine….

SUDITU ANDREI: Da’ ce nu-ţi spusesem şi eu? Ţi-am zis…

NEDELCU VALENTIN: Tu mi-ai zis de Bebe ăsta vreodată? Da’ ziceam Traian, nu ştiu cum….

(…)

SUDITU ANDREI: Şi ăla a avut monitorizare pe Dorobanţi, nu aici.

NEDELCU VALENTIN: Da.

SUDITU ANDREI: Ăsta de aici a avut susţinerea lu’ Popa

Pe lângă Bebe Ionescu, în dosarul Bancherilor apare şi numele lui Adrian Videanu.

NEDELCU VALENTIN: Cică l-a întrebat pe ăsta de Videanu, dă …şi ce-o avea Videanu…nu ştiu.

SUDITU ANDREI: Tot…ăia cu Creştin cu ăsta…or fi monitorizaţi…prieteni.

(…)

NEDELCU VALENTIN: Singuru’ care….singuru’ care poa să-l ia e Vasile. Să-l dea, da nu cred eu că se sparge Vasile. Mi-a zis Fane că s-a dus la ziua lu… ăsta cum îl cheamă, lu’ Videanu şi a stat la masă cu Vasile şi cu …Bebe ăsta, care erau invitaţi amândoi.

SUDITU ANDREI: Da. Sunt pieteni.

NEDELCU VALENTIN: …Şi erau plini de preşedinţi de bănci, vicepreşedinţi…

SUDITU ANDREI: Consilii de administraţie.

Potrivit procurorilor, Bebe Ionescu s-a întâlnit de mai multe ori cu Sorin Popa, vicepreşedintele BRD. Cei doi au avut mai multe discuţii şi chiar au făcut schimb de documente. În 2010 la întâlniri a participat chiar şi Adrian Videanu.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: