REMEMBER:16-18 OCTOMBRIE 1993,20 DE ANI DE CAND ROMANIA A DEVENIT MEMBRU CU DREPTURI DEPLINE IN MISCAREA FRANCOFONA LA SOMMMET-UL DE LA PORT LOUIS,MAURITIUS!

16 oct.

România a devenit membru cu drepturi depline în mişcarea francofonă cu prilejul desfăşurării în 16-18 octombrie 1993 a Sommet-ului de la Port Louis, Mauritius.

10160821-1835102668

Agenda politicii externe româneşti postdecembriste a inclus şi obţinerea statutului de stat membru al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, pe fundamentul relaţiilor pe care România le-a avut atât cu civilizaţia franceză şi cu poporul francez, cât şi cu celelalte popoare vorbitoare de limbă franceză.

În noiembrie 1991, în cadrul celei de-a IV-a conferinţe a şefilor de stat şi de guvern desfăşurată în apropiere de Paris, la Chaillot, România a obţinut statutul de observator în Organizaţia Internaţională a Francofoniei. O lună mai târziu, ţara noastră a obţinut acelaşi statut şi în cadrul Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică.

Consolidarea relaţiei administraţiei de la Bucureşti cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei s-a realizat cu ocazia celui de-al V-lea Sommet al şefilor de stat şi de guvern ai organizaţiei, desfăşurat în 1993, în Mauritius, când România a primit statutul de membru cu drepturi depline.

În decembrie 1993, cu ocazia Conferinţei ministeriale de la Bamako, România a devenit membru cu drepturi depline şi în cadrul Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică.

Parlamentul României a adoptat la 21 noiembrie 1994 în Senat şi la 9 decembrie în Camera Deputaţilor Legea nr. 118 pentru aderarea României la Convenţia privind Agenţia de cooperare culturală şi tehnică. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 345 din 13 decembrie 1994.

La 14-16 noiembrie 1997, preşedintele Emil Constantinescu a condus delegaţia României care a participat la lucrările Sommet-ului Francofoniei de la Hanoi (Vietnam), a cărui temă a fost ‘Întărirea cooperării şi solidarităţii francofone pentru pace şi dezvoltarea economică şi socială’.

În decembrie 1998, cu ocazia celei de-a douăsprezecea sesiuni a Conferinţei Ministeriale de la Bucureşti, a fost adoptată denumirea organizaţiei de Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

La 8 martie 2001, secretarul general al organizaţiei, Boutros Boutros-Ghali, a vizitat România, susţinând la sediul Ministerului Afacerilor Externe o conferinţă cu tema ‘Noile perspective ale Organizaţiei Internaţionale ale Francofoniei’.

La 11 ianuarie 2002, la Paris, s-au desfăşurat lucrările celei de-a XVI-a sesiuni a Conferinţei Ministeriale a Francofoniei la nivel de miniştri ai afacerilor externe din cele 53 de state membre ale organizaţiei.

Agenda conferinţei a inclus realizarea unui bilanţ al rezultatelor concrete privind pacea, democraţia, drepturile omului, cooperarea economică şi socială, educaţia şi cercetarea, teme stabilite în cadrul Summitului de la Moncton din 1999.

România a fost reprezentată la discuţiile conferinţei de o delegaţie condusă de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Mihnea Motoc. Delegaţia a întărit propunerea de organizare la Bucureşti a celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, în 2005.

De asemenea, în ceea ce priveşte România, a fost stabilit ca din 2002 să fie deschisă la Bucureşti o antenă a Agenţiei Interguvernamentale a Francofoniei, în cadrul Biroului regional pentru Europa Centrală şi de Est al Agenţiei Universitare a Francofoniei.

Preşedintele Ion Iliescu a participat, în 18 – 20 octombrie 2002, la Beirut, la Sommet-ul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, unde a subliniat importanţa spaţiului francofon pentru rezolvarea conflictelor incipiente din zona Orientului Mijlociu, necesitatea sporirii cooperării economice dintre ţările francofone.

În perioada 24-25 martie 2003, Universitatea din Bucureşti a găzduit Conferinţa Regională a rectorilor din universităţile membre ale Agenţiei Universitare a Francofoniei din Europa Centrală şi Orientală, la care a fost prezent şi rectorul Agenţiei Universitare a Francofoniei, Michele Gendreau-Massaloux, care a primit titlul de Doctor Honoris Causa al instituţiei de învăţământ superior din Bucureşti.

La 1 iulie 2004, secretarul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Abdou Diouf, a vizitat România şi fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Ion Iliescu.

La 26-27 noiembrie 2004, preşedintele Ion Iliescu a participat la cea de-a zecea conferinţă a şefilor de stat şi de guvern din ţările francofone, desfăşurată la Ouagadougou (Burkina Faso), susţinând Francofonia instituţională prin crearea unei dimensiuni economice a organizaţiei asemenea celei politice.

Zsolt Nagy, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a primit la 19 iulie 2005, la Bucureşti, la sediul ministerului, o delegaţie canadiană condusă de ministrul responsabil cu francofonia în guvernul canadian, Jacques Saada, şi totodată ministru al Agenţiei de Dezvoltare Economică a Canadei pentru regiunile Quebecului, cei doi discutând despre proiectele de interes comun care pot fi puse în practică de ambele guverne, dar şi despre cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei.

La 21-23 noiembrie 2005, secretarul de stat pentru Francofonie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Cristian Preda, a condus delegaţia României la lucrările conferinţei ministeriale a Francofoniei desfăşurată la Antananarivo, în Madagascar, prilej cu care au fost adresate scrisorile de anunţ privind organizarea Sommet-ului Francofoniei la Bucureşti, la 25-29 septembrie 2006 şi au fost prezentate logoul şi calendarul manifestărilor dedicate francofoniei şi asumate de România pe durata întregului an 2006.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.