TRAIAN BASESCU IL ATACA PE OMUL DE AFACERI GRUIA STOICA CA „A CAUTAT FINANTARE LA FEDERATIA RUSA!”

20 oct.

A căutat finanţare la Federaţia Rusă.

gruia-stoica-finanteaza-miscarea-populara-a-lui-basescu-contra-cfr-marfa-92256-1

Ex-seful statului a arătat că Gruia Stoica a căutat surse de finanţare pentru a cumpăra CFR Marfă în Federaţia Rusă, precum şi la Eximbank, bancă de stat controlată de către PSD. Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Băsescu în legătură cu relaţia Ponta-Gruia Stoica şi implicaţiile ei:

● „La CFR Marfă a vrut săşi ajute un prieten, pe Gruia Stoica”.

● „Nu spun că sunt lipsit de date, dar… (sunt relaţii) mai intime, mai de familie şi nu le-aş etala, dar a vrut să-şi ajute un prieten, un amic în orice caz, şi a ieşit prost”.

● „De aceea am dat eu semnalul săptămâna trecută: Atenţie la respectarea legii şi respectarea condiţiilor de privatizare, nu umblaţi cu modificări din nou de termene!”.

● „Miza era prelungirea termenului, în speranţa că GFR va găsi sursa de finanţare, pe care o căuta şi prin Federaţia Rusă şi prin altă parte, inclusiv la Exim- Bank-ul românesc, care este controlat de PSD în momentul de faţă”.

● „Atenţionarea mea a fost pentru că însemna compromiterea definitivă a României dacă şi în această etapă a privatizării iar se modificau condiţiile pentru a le plia pe interesul cumpărătorului”.

● „E foarte greu să spui‚ „uite, corupţia a fost aici” dar când te uiţi la modificarea condiţiilor după lansarea licitaţiei sigur că n-ai decât să gândeşti că o anumită relaţie dintre guvern, în speţă premier, şi unul din participanţii la această licitaţie exista, pentru că numai unul a fost constant favorizat”. O nouă privatizare Preşedintele Băsescu a apreciat că o nouă privatizare este posibilă, dar ea trebuie să se desfăşoare pe o perioadă mai îndelungată.

● „Nu e companie de tip „chioşc”, CFR Marfă. Are potenţial uriaş, chiar dacă, datorită managementului, să spunem, nu-l valorifică pentru moment”.

● „Privatizarea nu se poate face nici într-o lună, nici în două luni. Trebuie făcută o documentaţie, trebuie prezentată compania în toate marile centre financiare: Londra, Frankfurt, Viena, trecut Oceanul, prezentată compania în vederea privatizării. Asta va dura luni de zile”.
„Gazprom are interes ca România să nu exploateze gaze de şist”

Şeful statului a susţinut că Gazprom nu doreşte ca România să devină independentă de importurile de combustibil din Rusia şi are interes ca nici resursele din Marea Neagră, nici gazele de şist, să nu fie exploatate. „Federaţia Rusă nu este un mieluşel”, a avertizat Băsescu. El a mai declarat că mitingurile împotriva gazelor de şist sunt consecinţa directă a instigărilor USL, din vrema când era în Opoziţie. Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui României pe acest subiect:

● „Este clar că Gazprom are interese ca România să nu-şi exploateze resursele energetice”.

● „Sunt zece companii care au concesiuni, care au licenţă pentru gaze de şist”.

● „Cum nu avem nici un protest că Lukoil are concesiuni în Marea Neagră? Pentru gaze şi ţiţei. Are un perimetru foarte mare Lukoil. Nimic ce e rusesc nu este atins. Orice este american este subiect de…”

● Pe de altă parte, este clar că sunt grupuri, hai să le spunem ecologiste – da? – care sunt extrem de active şi bine finanţate, nu ştiu exact de unde, dar sunt bine finanţate, pentru a desfăşura aceste acţiuni de dezinformare.”

● „Oamenii ăştia (USL – n.r.) au minţit, au indus în eroare populaţia cu sute, cu mii de activişti care, pe vremea guvernului Boc şi Ungureanu, le spuneau „gazele de şist sunt o crimă, Roşia Montană este o crimă””.

● „Ei au dus campanii întregi, campanii lungi cu toţi activiştii lor, şi în Vaslui, şi în Iaşi, şi în Dobrogea, şi în Ardeal şi peste tot. Iar acum este foarte greu să întoarcă propria lor minciună, li s-a întors minciuna în cap”.

● „Vom deveni tot mai dependenţi de cineva care a demonstrat Europei că îi poate închide robinetul oricând”.

● „Federaţia Rusă nu e nici mieluţ, nu e nici… e o mare putere, care îşi joacă toate cărţile, pentru a-şi menţine influenţa.”

USL, împotriva gazelor de şist

Episoadele la care face referire preşedintele s-au petrecut în aprilie 2012, când mai mulţi parlamentari USL, în frunte cu deputatul PSD Adrian Solomon, ţineau discursuri violente împotriva companiilor care doreau să exploateze gazele de şist.

„Să îi fugărim pe toţi care vor să ne facă rău nouă şi urmaşilor noştri. Nu vin alţii lăsaţi de americani pe pământ să decidă în numele nostru”, declara Solomon. Între timp, el şi-a schimbat opinia şi s-a opus mitingurilor anti-Chevron.

Merită amintit, în context, că în aprilie 2012, guvernul Ungureanu a fost răsturant printr-o moţiune de cenzură depusă de USL, în care i se reproşa şi faptul că a permis exploatarea gazelor de şist.
Privatizarea Oltchim: O bătălie Ponta-Dan Diaconescu

Preşedintele Traian Băsescu a amintit de o altă privatizare eşuată, gestionată de guvernul Ponta: Oltchim, companie pentru care nici acum nu s-a găsit un cumpărător, deşi fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat de mai multe ori că ar fi identificat un „investitor strategic”.

Acum, Oltchim riscă să intre în faliment. Şeful statului a arătat că, în 2012, privatizarea Olchim a fost de fapt o bătălie politică, iar premierul Victor Ponta s-a folosit de procesul de privatizare pentru a-l înfrânge pe preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, contracandidatul său în acelaşi colegiu de deputaţi din Gorj. Băsescu a spus că această manevră arată cinismul premierului.

EVZ: Unde decontăm la nivel de stat, unde decontăm la nivel de credibilitate ca stat? Aţi văzut anunţul Chevron de ieri că-şi suspendă activitatea, deci…

Traian Băsescu: Exact aici …

– (…) până la retragere mai e un pas.

– Exact aici decontăm, la nivel de credibilitate. Şi nu este o întâmplare, este un pachet care duce la lipsa de credibilitate: circul la privatizarea Oltchim, unde vreau să fac o paranteză. A fost o declaraţie a fostului ministru al economiei, Varujan Vosganian, că (licitaţia – n.r.) s-a făcut doar de ochii FMI. Nu, eu vă pot spune lucruri mult mai urâte. A fost o bătălie politică în precampanie între Victor Ponta şi Dan Diaconescu, în care Victor Ponta a făcut jocul sacrificării celor 3.000 de salariaţi pentru a-l înfrânge pe Dan Diaconescu. N-a avut nici o legătură cu un proces de privatizare…

– Spuneţi că a fost o manevră conştientă…

– A fost o manevră conştientă, deliberată, a lui Victor Ponta, care a vrut să-l descalifice pe Dan Diaconescu, neţinând cont de forţa propagandistică pe care o avea Dan Diaconescu alături de Tudor Barbu şi încă vreo câţiva ziarişti…

– Cu Dan Diaconescu a reuşit, cu partidul nu. Dan Diaconescu n-a luat mandat…

– N-a luat, dar… Bun, a fost un joc pe muchie, dar, dacă vă aduceţi aminte, eu am făcut o afirmaţie legată de cinismul lui Ponta. Sacrifică orice când e vorba de interesul politic şi aşa i-a sacrificat pe cei de la Oltchim, ştiind că Dan Diaconescu nu are bani, cum a ştiut şi acum că Gruia Stoica nu are bani…
„Unii ziarişti fetişizează activitatea procurorilor”

Scandalul schimbării procurorului Lucian Papici din funtea Secţiei I a DNA a fost generat pentru că Victor Ponta a vrut să dea o „lovitură de forţă”, numindu-şi oamenii la DNA. În opinia preşedintelui Traian Băsescu, reacţia ambasadelor a fost cea care a contat cel mai mult în stoparea acestui demers.

„Greşeala care s-a făcut la DNA a fost o lovitură de forţă, în care premierul a vrut să-şi impună nişte oameni, lucru care a fost respins de sistem. Să nu credeţi că nu au fost reacţii în interiorul DNA. Să nu credeţi că acei procurori numiţi de Victor Ponta, cu un Cazanciuc (Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei – n.r.) umil şi cu un Tiberiu Niţu (Procurorul General – n.r.) gata să execute, au fost foarte prizaţi în interirorul DNA. A fost o reacţie de respingere datorită modului în care s-a făcut numirea”, a spus Traian Băsescu.

Întrebat ce anume l-a determinat pe Victor Ponta să se răzgândească, Traian Băsescu a spus că, dacă ar fi lipsit de modestie, ar spune că şi cele două ieşiri ale sale la Cotroceni „de la ora 18:30”, au contat.

„Şi la revenirea pe o poziţie corectă cu privire la DNA, şi la nemodificarea hotărârii pentru CFR Marfă şi la decizia Avocatului Poporului de a ataca legea insolvenţiei la Curtea Constituţională. Zic. Au fost nişte mici contribuţii. Dar în mod cert au fost şi presiuni ale ambasadelor pe Victor Ponta”, a arătat Traian Băsescu.

Etichetă „propagandistică”

Despre faptul că Papici a plecat cu eticheta că e băsist şi că i-a făcut dosar politic lui Dragnea, şeful statului a spus că nu ştie cine crede „în această etichetă”. „Ea este una propagandistică, şi etichetele puse de USL când era în opoziţie încep să pălească în credibilitate”, a spus Băsescu. Papici va fi probabil şef de serviciu, ceea ce nu e foarte departe de adjunct de şef de secţie, iar asta este o soluţie rezonabilă, a mai arătat el.

Totodată, acesta a atenţionat că „unii ziarişti fetişizează activitatea acestor procurori”. „Ei au făcut şi lucruri extraordinare, recunoscute şi de rapoartele Comisiei Europene, dar au avut şi erori, pentru că au avut câteva achitări răsunătoare”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că nu a ezitat să se pronunţe public atunci când au existat erori. (Carmen Vintilă)

Victor Ponta răspunde cu insulte

Faţă de aceste acuzaţii, Victor Ponta s-a apărat prin insulte. „Practic, (Băsescu – n.r.) a minţit astăzi. Este o mentalitate securistă de care nu va scăpa toată viaţa, aceea de a băga tot felul… Mentalitatea securistă, când o dobândeşti după atâţia ani, stai cu ea până la moarte”, a fost reacţia premierului. Practic, aceasta este o nouă încălcare a pactului de coabitare, care prevede că preşedintele şi primul- ministru îşi vor vorbi politicos.

De altfel, preşedintele Băsescu a declarat ieri că aşteaptă o ultimă analiză a pactului, pentru a decide dacă- l rupe sau nu. Potrivit şefului statului, ieri urma să aibă loc o ultimă discuţie între echipele de negociatori de la Guvern şi de la Administraţia Prezidenţială, pe această temă. „Este o constatare a ce s-a respectat şi ce nu. Voi lua o decizie, deci, după ce se produce şi această ultimă întâlnire”, a spus Băsescu.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.