PREMIERUL VICTOR PONTA IN VIZITA LA MUZEUL MEMORIAL AL HOLOCAUSTULUI DIN WASHINGTON!

24 oct.

Premierul Victor Ponta a participat miercuri la semnarea unui acord ce prevede continuarea cooperării între Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Institutul „Eli Wiesel”.

10232351-1174493559

„Eu am recunoscut că prima dată am avut acces la date privind Holocaustul din România aici la dumneavoastră şi că, în mod sigur, la fel ca şi cei din generaţiile mai mari, din generaţia mea, au constatat că la şcoală s-au evitat părţile sensibile ale istoriei. Cred că avem obligaţia de a ne asuma trecutul, aşa cum este el, şi de a spune întotdeauna şi lucrurile rele. Cred că singurul lucru ruşinos este să nu recunoşti, să nu accepţi istoria. Şi cu sprijinul dumneavoastră şi cu sprijinul ministerului Educaţiei sunt convins că generaţiile noi vor fi mai bine educate şi mai bine informate fără niciun sentiment suplimentar de vinovăţie, ci doar asumând istoria şi cunoscând-o pentru a nu mai accepta niciodată, nu repetarea sa, dar nici măcar cosmetizarea sa, ceea ce cred că este foarte important”, a declarat premierul Victor Ponta la finalul ceremoniei de semnare a acordului cu Muzeul Memorial al Holocaustului în timp ce efectua un scurt tur al muzeului.

Radu Ioanid, şeful diviziei de cercetare arhivistică din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, cel care l-a însoţit pe premier în periplul său muzeal, a declarat, la rândul său, că în ceea ce priveşte Holocaustul nu se poate vorbi de vinovăţia unui popor, ci de a unui regim politic.

„Mă bucur că aţi folosit cuvântul vinovăţie pentru că punctul nostru de vedere a fost întodeauna că nu este vorba de vinovăţia unui popor, este vorba de vinovăţia unui regim politic”, a spus Radu Ioanid.

Şeful diviziei de cercetare arhivistică din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului a oferit în cadrul prezentării făcute premierului şi presei române amănunte despre Holocaust-ul din România şi a mulţumit „Guvernelor româneşti succesive postcomuniste şi preşedinţilor României postcomuniste”, care au sprijinit activitatea muzeului.

„Acest credit, cum se spune în engleză, trebuie dat României care a ştiut să-şi asume, cu curaj, nu fără dificultăţi o pagină dificilă a istoriei sale”, a declarat Radu Ioanid.

Acordul semnat miercuri la sediul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington prevede continuarea colaborării cu partea română, prin intermediul Ministerului Educaţiei şi Institutului Eli Wiesel, în sensul completării manualelor alternative cu elemente privind Holocaustul şi introducerii ca obiect de studiu la nivelul ciclului gimnazial, începând cu anul şcolar viitor.

Semnatarii, directorul Muzeului Holocaustului din Washington, Sara Bloomfield, ministrul român al Educaţiei, Remus Pricopie, şi directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian, au apreciat buna colaborare interinstituţională în toţi aceşti ani şi s-au declarat convinşi că noul demers vine să completeze educaţia în privinţa Holocaustului pentru generaţiile viitoare.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: