APELUL DIRECTORULUI GENERAL ANTENA 3 ,MIHAI GADEA,CATRE PARLAMENT,DATORITA PRESIUNILOR POLITICE LA CARE ESTE SUPUS ACEST TRUST DE PRESA DE TRAIAN BASESCU SI INSTITUTIILE DE FORTA PE CARE LE CONTROLEAZA!

29 oct.

Mihai Gâdea face apel la Parlament să intervină pentru apărarea libertăţii presei. Directorul general al Antena 3 a precizat, în cadrul unei dezbateri de la Parlament, că postul Antena 3 a fost supus unor presiuni fără precedent, care pun în pericol libertatea de exprimare şi statul de drept.

gadea1-248x207

În fruntea atacurilor asupra Antena3 s-au aflat preşedintele Traian Băsescu, CSM şi DNA, a mai precizat Mihai Gâdea în cadrul dezbaterii din Parlament.

“Din punctul nostru de vedere , lucrurile sunt cât se poate de clare. Am făcut acea scrisoare, în baza căreia am fost invitaţi astăzi la această audiere, în urmă cu ceva timp. A trecut ceva timp de atunci şi ea fost adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, aşa cum am adresat scrisori tuturor organismelor de presă sau instituţiilor care apără libertăţile din România şi din afara lor. Răspunsul pe care l-am primit din partea Camerei Deputaţilor a fost invitaţia la această şedinţă”, a declarat Mihai Gâdea.

Radu Tudor: CNA e abilitat să protejeze când o instituţie de presă e supusă unor abuzuri, nu doar să dea sancţiuni

Acestea sunt principalele declaraţii ale lui Mihai Gâdea:

– În fruntea atacurilor asupra Antena3 s-au aflat preşedintele Traian Basescu, CSM şi DNA

– DNA a inventat un aşa-zis dosar de şantaj asupra unei entităţi din trust

– DNA a declanşat urmărirea penală împotriva entităţii juridice Antena 3

– Este pentru prima oară cand o instituţie de presă este pusă sub urmărire penală

– Este pusă în pericol existenţă a sute de angajaţi

– Au fost emise comunicate împotriva emisiunilor, împotriva invitaţilor, invocându-se aşa-numite presiuni asupra unor magistraţi

– Postul nostru este supus unor presiuni şi ameninţări

Radu Tudor: Antena 3 va remite un amplu dosar autorităţilor europene cu privire la abuzurile din România

Mihai Gâdea a solicitat întocmirea unei comisii de anchetă care să ceară toate punctele de vedere necesare şi să întocmească un raport care să fie inclus într-un dosar pregatit pentru a fi transmis instiutuţiilor europene.

Cu toate că susţine demersul lui Mihai Gâdea în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi abuzurile preşedintelui Băsescu asupra Antena 3, Mădălin Voicu a declarat că nu este posibilă crearea unei comisii de anchetă, dar că le recomandă parlamentarilor să formuleze un text, o opinie oficială a Comisiei în acest sens.

“Este evident că lucrurile sunt abominabile şi trebuie găsite soluţii” a precizat Mădălin Voicu.

„Parlamentul nu poate face comisii de anchetă. Există comisii care verifică, cercetează, emit anumite puncte de vedere, recomandă anumite lucruri, sau eventual îşi spun părerea pe hârtie, în scris, despre anumite lucruri. (…) Eu cred că trebuie să găsim un text, să facem un text, prin care, luând la cunoştinţă cele pe care ni le-aţi spus, să-l prezentăm ca pe opinie oficială a Comisiei”, a adăugat parlamentarul.

Deputatul Ioan Tămâian: Presa şi cuvântul trebuie să rămână libere

Secretarul Ioan Vulpescu: Libertatea nu trebuie niciodată să fie în opoziţie, ci la putere

Secretarul Alexe Florin-Alexandru: Nu pot decât să fiu cuprins de o imensă tristeţe că lucrurile astea se întâmplă în anul 2013 .
Abuzurile politice ale preşedintelui României’ asupra postului de televiziune Antena 3 şi a trustului Intact au fost denunţate marţi de conducerea instituţiei în faţa deputaţilor Comisiei de cultură, care vor încheia un raport pe această temă.

Acest subiect va constitui totodată un punct al agendei discuţiilor care vor avea loc miercuri la comisie cu conducerea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Audierea directorului Antena 3, Mihai Gâdea, şi a colegului său, Radu Tudor, a survenit în urma unei scrisori adresate de aceştia pe 3 septembrie Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, prin care aceştia reclamau ‘încercările de destabilizare’ a instituţiei Antena 3 şi totodată a trustului Intact, scrisoare care a fost trimisă Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

‘În ultimii ani, postul de televiziune Antena 3 a fost supus unor presiuni, intimidări şi ameninţări nepermise pentru un stat de drept unde ordinea constituţională trebuie să fie respectată de toţi cetăţenii, indiferent de funcţie sau de poziţia socială sau politică. (…) În fruntea acestor atacuri se află preşedintele României, Traian Băsescu, Consiliul Superior al Magistraturii şi DNA. Această din urmă instituţie a inventat un aşa-zis dosar de şantaj la adresa Antena Group şi fără niciun fel de justificare legală, forţând nepermis realităţile, DNA a declanşat urmărirea penală asupra întregului post Antena 3 ca persoană juridică. Acest fapt de o gravitate extremă (…) pune în pericol existenţa a sute de angajaţi ai postului care lucrează pentru sute de mii de telespectatori’, a susţinut Mihai Gâdea.

El a mai afirmat că, în timp ce preşedintele Traian Băsescu ‘le-a cerut românilor să nu se uite la Antena 3 o săptămână’, un procuror ‘s-a antepronunţat’, spunând că această instituţie de presă este vătămătoare şi periculoasă.

Invocând Constituţia României – art. 30 (libera exprimare) şi Regulamentul parlamentar, Mihai Gâdea i-a rugat pe deputaţii din Comisia de cultură să intervină faţă de îngrădirea libertăţii presei, acţiuni care lezează grav dreptul la exprimare şi care pun în pericol democraţia din România.

Preşedintele Comisiei de cultură, Gigel Ştirbu (PNL), a subliniat că nu este de acord cu implicarea niciunei instituţii din această ţară în politica editorială a vreunui post de televiziune sau în media naţională sau locală.

‘(…) Nu este în căderea Comisiei pentru cultură să cheme la audieri sau să facă o anchetă sau să solicite instituţiilor judiciare ale statului un punct de vedere, în schimb mâine (n.r. miercuri) conducerea CNA a fost invitată în faţa comisiei la o audiere, unul dintre punctele ordinii de zi fiind exact această speţă’, a spus Ştirbu, care consideră ca fiind nefiresc ca o persoană cu o anumită funcţie de conducere în statul român sau o anumită instituţie să intervină în politica editorială.

Gigel Ştirbu a precizat că deputaţii Comisiei de cultură vor încheia un raport pe acest subiect.

Secretarul Comisiei de cultură, liberalul Florin Alexe, a subliniat că săptămâna trecută au fost audiaţi reprezentanţii altor trusturi de presă care au reclamat lucruri similare.

Social-democratul Mădălin Voicu, vicepreşedinte al Comisiei de cultură, a afirmat că ‘justiţia a creat o ţintă din Antene şi în special din Antena 3’.

‘E evident că lucrurile sunt abominabile şi trebuie găsite soluţii pentru a pune lucrurile în matca lor, astfel încât nu doar libertatea presei şi cea de exprimare, ci şi respectarea legilor (…) să fie respectate. (…) Nu e vorba numai de Traian Băsescu, pentru că şi acoliţii lui au probabil acelaşi scop şi aceleaşi intenţii. Nu vreau însă să leg problemele legate de dl. Voiculescu de emisiunile şi posturile care fac comentarii politice care deranjează foarte mult în sensul bun al cuvântului’, a spus Mădălin Voicu.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: