LIDERUL DEPUTATILOR PD-L MIRCEA TOADER:”DEMOCRAT -LIBERALII NU SUSTIN PROIECTUL DE DESCENTRALIZAREA A VICEPREMIERULUI LIVIU DRAGNEA!

29 oct.

Democrat-liberalii nu susţin proiectul de descentralizare care le-a fost prezentat luni de Liviu Dragnea, a anunţat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

mircea-toader-310x207

„Noi am acceptat propunerea domnului Dragnea de a avea o discuţie. N-a fost pregătită aşa cum am dorit-o noi, am primit practic o scurtă informare despre ministerele care se descentralizează şi de-abia astăzi, pe la ora 12,30 – 13,00, am primit proiectul de lege pe care într-adevăr poţi să-l discuţi. Şi au fost discuţii punctuale pe foarte multe domenii. În rest, au fost foarte multe întrebări punctuale. Poziţia politică a partidului nostru este clară – nu suntem de acord cu asumarea sub nicio formă, ceea ce s-a făcut astăzi putea să se facă de-a lungul timpului”, a spus Mircea Toader, la finalul discuţiilor cu vicepremierul Liviu Dragnea.
Potrivit acestuia, democrat-liberalilor li s-ar permite să depună amendamente la acest proiect de lege până la sfârşitul săptămânii, iar apoi proiectul să fie asumat de Guvern.
„Dar în mod concret sunt foarte multe situaţii punctuale care vor crea mari probleme în această descentralizare, fiindcă este făcută cu anumiţi factori de răspundere de la nivelul ministerelor, cu anumite zone din administraţia locală, iar opinia, cel puţin a mea, este că nu se face altceva decât o politizare. Descentralizarea la resurse financiare nu este grupată la nivelul fiecărui consiliu judeţean, ci o dă fiecare minister”, a afirmat Toader. El a adăugat că descentralizarea ar trebui să facă parte dintr-o reformă generală a administraţiei. „Credem că nu va fi decât o spoială aşa, am dat practic administrarea la consiliile judeţene, nu am făcut altceva decât am schimbat un şef cu un alt şef. Normal nu este ceea ce ne-am dorit noi ca descentralizare şi mai ales într-un context general. Descentralizarea trebuie să facă parte dintr-o reformă generală a administraţiei”, a motivat Mircea Toader.
Senatorul Alin Tişe a afirmat, la rândul său, că proiectul de descentralizare prezentat de vicepremierul Liviu Dragnea „nu este practic un proiect de descentralizare”, ci este un proiect prin care „se schimbă un şef de la Bucureşti cu un alt şef de la nivelul consiliului judeţean”. „Este de fapt o mare baronizare a României, pentru că, în momentul de faţă, această negociere politică între PNL şi PSD a făcut ca anumite deconcentrate să rămână la nivelul ministerului, iar celelalte să plece la nivel local. Asistăm la un proces în care un şef de la Bucureşti este înlocuit cu doi şefi de la nivel local. Cu alte cuvinte, un deconcentrat, care era în subordinea prefectului, va ajunge atât în subordinea prefectului, cât şi în subordinea ministerului, iar jumătate din acel deconcentrat va intra în subordinea preşedintelui de CJ. Nu poate fi făcută descentralizarea României fără o reformă administrativă reală, iar aceasta nu poate fi făcută fără regionalizarea României. Sunt proiecte care nu se pot face separat”, a susţinut Tişe, care a calificat proiectul ca fiind „un troc politic între PNL şi PSD.
El a subliniat că poziţia PDL este una foarte clară. „Spunem ‘nu’ acestui proiect de baronizare a României, cerem un pact naţional la care să participe toate partidele politice, societatea civilă, mediul academic, o dezbatere amplă în spaţiul public, aşa încât proiectul final să fie coroborat cu reforma administrativă reală şi, de ce nu, cu regionalizarea României”, a spus Tişe.
De la discuţiile cu Liviu Dragnea de la Palatul Parlamentului, care au durat mai bine de două ore, a lipsit preşedintele PDL, Vasile Blaga.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: