MINISTRUL DE EXTERNE TITUS CORLATEAN A EFECTUAT JOI O VIZITA OFICIALA IN CONFEDERATIA ELVETIANA ,UNDE A AVUT CONVORBIRI CU OMOLOGUL SAU,DIDIER BURKHALTER, VICE-PRESEDINTE AL ELVETIEI SI CU FILIPPO LOMBARDI,PRESEDINTELE CONSILIULUI STATELOR!

8 nov.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a efectuat joi o vizită oficială în Confederaţia Elveţiană, unde a avut convorbiri cu omologul său, Didier Burkhalter, consilier federal şi vice-preşedinte al Elveţiei, şi cu Filippo Lombardi, preşedintele Consiliului Statelor.

11071920108843785

Potrivit unui comunicat al MAE, discuţiile cu ministrul elveţian al Afacerilor Externe au prilejuit o evaluare a relaţiilor bilaterale şi un schimb de opinii privind evoluţiile mediului regional şi global de securitate, inclusiv situaţia actuală din vecinătatea estică a Uniunii Europene, cu accent pe Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius în zilele de 28 şi 29 noiembrie, şi obţinerea unor rezultate ambiţioase pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

„În plan bilateral, cei doi miniştri au subliniat importanţa pe care o acordă intensificării schimburilor comerciale bilaterale, creşterii investiţiilor elveţiene în România, valorificării superioare a potenţialului economic al celor două ţări”, arată MAE.

În acest context, şeful diplomaţiei române a făcut o prezentare a situaţiei economice din România, precum şi a perspectivelor pozitive de dezvoltare.

Titus Corlăţean a mulţumit Elveţiei pentru contribuţia financiară nerambursabilă acordată României în cadrul Acordurilor semnate de Confederaţie cu UE pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse. El a menţionat că acest program de cooperare, structurat pe mai multe domenii de interes pentru România, a dat deja rezultate foarte bune şi poate constitui un imbold pentru investitorii elveţieni de a realiza mai multe proiecte în colaborare cu parteneri români, prin accesarea atât a fondurilor elveţiene, cât şi a celor europene acordate României.

MAE mai precizează că cei doi miniştri au subliniat valoarea principiului fundamental al liberei circulaţii a persoanelor şi au salutat foarte buna cooperare bilaterală în domeniul poliţienesc, atunci când a fost cazul în dosare punctuale.

De asemenea, a fost convenită crearea unui mecanism informal de consultări la nivelul ministerelor de Externe, care să vizeze chestiuni de interes comun, aflate pe agenda regională şi internaţională.

În perspectiva exercitării de către Elveţia, în 2014, a Preşedinţiei-în-Exerciţiu (PiE) a OSCE, au fost abordate principalele teme aflate pe agenda Organizaţiei. Ministrul Titus Corlăţean a prezentat interesul României pentru menţinerea în atenţia viitoarei PiE OSCE a reglementării conflictelor îngheţate din spaţiul OSCE, încurajând impulsionarea eforturilor în direcţia soluţionării acestora.

Şeful diplomaţiei române a prezentat principalul obiectiv al Preşedinţiei-în-Exerciţiu a României la SEECP, respectiv sincronizarea cooperării regionale cu obiectivele din cadrul procesului de extindere a UE şi sprijinirea statelor nemembre UE, participante la SEECP, pentru obţinerea de progrese în pregătirile de aderare.

În contextul exercitării simultane a PiE elveţiană a OSCE cu PiE română a SEECP, în primul semestru 2014, cei doi miniştri au convenit menţinerea unui dialog constant privind oportunităţile de cooperare şi coordonare ale acţiunilor celor două Preşedinţii, în vederea susţinerii eforturilor de modernizare democratică a statelor din regiunea Europei de Sud-Est şi accelerării parcursul european şi euro-atlantic al acestora.

Cei doi demnitari au discutat posibilitatea concertării poziţiilor în cadrul organizaţiilor internaţionale şi acordării de sprijin reciproc în promovarea candidaturilor celor două ţări.

În plus, au fost abordate ultimele evoluţii privind dosare importante aflate pe agenda internaţională, precum: negocierile în curs de la Geneva privind dosarul nuclear iranian, Siria şi procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Cei doi înalţi oficiali au subliniat importanţa cooperării şi promovării valorilor francofoniei multilaterale în domeniile politic, cultural, educaţional şi ştiinţific. În acest context, şeful diplomaţiei române a menţionat că România este singurul stat membru al OIF care a inaugurat recent Piaţa Francofoniei în Bucureşti.

Întrevederea cu preşedintele Consiliului Statelor, Filippo Lombardio, a evidenţiat rolul important pe care Parlamentele României şi Elveţiei îl pot juca în intensificarea relaţiilor bilaterale în diverse domenii.

MAE arată că ministrul român de Externe a salutat crearea grupurilor de prietenie România-Elveţia din cadrul Parlamentelor celor două state.

„Prin intermediul acestora, parlamentarii români şi elveţieni vor putea să îşi aducă o contribuţie sporită la dinamizarea diplomaţiei parlamentare şi la o mai bună cunoaştere între cele două popoare”, conchide MAE.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: