MAI MULTI REPREZENTANTI AI CONSILIULUI EUROPEI SA-AU DECLARAT INGRIJORATI DE AFIRMATIILE LUI TRAIAN BASESCU PRIVIND ANTENA 3,DAR SI DE MODUL IN CARE INCEARCA INGRADIREA DREPTULUI DE EXPRIMARE A JURNALISTILOR!

11 nov.

Mai mulți reprezentanți ai Consiliului Europei s-au declarat îngrijorați de afirmațiile președintelui Traian Băsescu privind Antena 3, dar și de modul în care se încearcă îngrădirea dreptului la exprimare al jurnaliștilor, concluzionând că este un comportament abuziv, scrie Lumea Justiției.
Săptămâna aceasta, acțiunile procurorilor, a șefei CSM și a președintelui Traian Băsescu au fost pe larg prezentate și discutate în cadrul unei conferințe organizată de Consiliul Europei la Belgrad, la care au luat parte și reprezentanți ai organizațiilor pentru libertatea presei. La conferința ministerială de la Belgrad a participat ca reprezentant al postului Antena 3, Sandra Stoicescu, moderatoarea emisiunii “100 de minute”.

consiliul-europei_Antena-3-310x182

Reprezentanta postului Antena 3 a explicat participanților cum președintele Traian Băsescu nu doar că a cerut public românilor să nu se uite la Antena 3 timp de o săptămână, dar constant a avut o atitudine agresivă față de postul de televiziune.

De asemenea, potrivit sursei citate, Alessandra Stoicescu a arătat și modul în care consilierul prezidențial, Sebastian Lăzăroiu, sugera, printr-o fotografie trucată postată pe contul său de Facebook, punerea Antenei 3 după gratii la câteva ore după anunţul DNA că postul a fost pus sub învinuire într-un dosar de şantaj, precum și abuzurile pe care DNA-ul condus de Laura Codruța Kovesi le-a săvârșit în dosarul RCS/RDS, în urma căruia s-a dispus trimiterea în judecată a Antena 3, Antena TV Group și Intact Publishing.

Insultarea unui trust media de către un politician, este abuz

La finalul dezbaterilor, reprezentanții CE au reacționat susținând că în momentul în care un politician insultă un trust media sau recomandă cetățenilor să nu se uite la un anumit post de televiziune, comite un abuz, și se impune sesizarea Justiției, dar și a altor instituții internaționale.

Iată câteva dintre declarațiile unor membrii ai Consiliului European:

– “Un politician sa insulte sau sa spuna oamenilor sa nu se uite la un post de televiziune este o ingerinta in media. Este un comportament nedemn pentru un politician cu vechime sa faca asa ceva. Este chiar abuziv”.

– “Este foarte important ca politicienii, ministrii, presedintii, sa nu incerce sa le spuna oamenilor la ce televiziuni sa se uite sau ce ziare sa citeasca”.

– “Sunt impotriva folosirii amenintarilor care ar putea sa ingradeasca libertatea presei si sa opreasca pluralismul de expresei”.

– “Ar trebui sa va adresati justitiei din Romania, deoarece Constitutia voastra trebuie sa apere libertatea de exprimare. Incercati sa atrageti atentia si organizatiilor internationale, mai ales Parlamentului European”.

Și reprezentanții organizațiilor pentru libertatea presei au avut un punct de vedere, ei susținând că ”Este incredibil de important ce spun liderii politici despre jurnaliști și posturi media și nu ar trebui să incurajeze atacuri sau să intimideze jurnaliști”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.