PREMIERUL VICTOR PONTA A PREZENTAT PROIECTUL DE BUGET PE 2014,APROBAT IN CADRUL SEDINTEI DE GUVERN DE JOI!

14 nov.

Premierul Victor Ponta a prezentat proiectul de buget pe 2014, aprobat în cadrul ședinței de Guvern de joi. Șeful Executivului a anunțat că bugetul total pentru anul viitor va fi de 230 miliarde de lei, dintre care vor fi obținuți 216 din taxe și impozite, iar 14 miliarde va fi deficitul, adică, așa cum a explicat prim-ministrul, ”ceea ce consumăm mai mult decât producem la buget”.

guvern-ponta

Câți bani are România de cheltuit în 2014 și cum i-a împărțit GuvernulÎmpărțirea bugetului, prezentată de premierul Ponta:

– aproape 47,7 sunt banii de salarii – categorii mari, 15 miliarde merg ca salarii pentru ceea ce în limbaj american se numește law enforcement (MAI, STS. SPP, Ministerul Public ș.a). 10 miliarde sunt salarii pentru profesori și cadre didactice, 9 miliarde pentru tot ceea ce se plătește la nivel local, 7 miliarde salariile din sistemul medical și restul de 5 miliarde toate celelalte instituții și unități centrale

– 52 de miliarde din bugetul consolidat sunt banii pentru pensionari, 134 miliarde sunt din bugetul de stat transfer, 20 de miliarde plăți de asistență socială (șomaj, ajutoare, încălzire ș.a)

– 40 miliarde de lei pentru investiții, 16% din PIB (locale, centrale, fonduri europene)

– 15 miliarde dobânzi, 6 miliarde subvenții (mare parte pentru agricultură)

– 40 de miliarde bunuri de servicii pentru aparatul administrativ local și central

– 10 miliarde – transferuri plăți pentru structurile din care România face parte

Sănătatea are un buget de 30 miliarde de lei (cu 2,5 miliarde mai mult decât în 2013), iar CNAS a rămas cu 22,6 miliarde.

Premierul a precizat că vrea să transmită un mesaj pentru medicii tineri, care vor primi o bursă lunară neimpozabilă de 150 de euro (medici și farmaciști)

În domeniul educație, se va face realocarea a 300 miliarde de euro din programul operațional Transporturi și Mediu, iar salariile profesorilor debutanți din învățământul școlar vor crește cu 10%, iar cele ale profesorilor universitari la început de carieră se vor mări cu 6%.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: