TRAIAN BASESCU FIERBE DE FURIE.CCR A DECIS AZI 14 NOIEMBRIE CA LEGEA REFERENDUMULUI ESTE CONSTITUTIONALA!

14 nov.

Curtea Constitutionala a decis ca Legea Referendumului este constitutionala . Judecatorii s-au pronuntat azi asupra sesizarii ex-presedintelui Traian Basescu nemultumit de faptul ca majoritatea USL din parlament au modificat legea in sensul scaderii cvorumului de prezenta de la 50% + 1 la 30% +1 din totalul alegatorilor inscrisi in listele electorale.

13449427741344587881CCRbasescu

Initial CCR a decis la o contestatia anterioara a grupurilor parlmaentare ale PDL ca un cvorum de prezenta de 30% + 1 este constitutional in masura in care se aplica la un an dupa intrarea in vigoare a legii.

Presedintele Traian Basescu are 10 de zile la dispozitie pentru a promulga legea si apoi ea trebuie publicata in Monitorul Oficial.

Prin urmare calendarul dorit de USL pentru a organiza referendumul da validare a noii constitutii odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale de anul viitor este aproape imposibil de indeplinit.

De ce? Desi presedintele are 10 zile sa o promulge, pana ajunge la promulgare CCR trebuie sa ma reciteasca decizia in plenul curtii si apoi sa o trimita la Monitorul Oficial pentru ca o decizie a CCR nu e valabila decat dupa publicarea in Monitorul Oficial. Abia apoi curge termenul de 10 zile in care presedintele poate promulga legea.

Asadar… pe termenele maxime referendumul pentru validarea Constitutiei revizuite nu prea mai poate avea loc in acelasi timp cu primul tur al alegerilor prezidentiale.

Cateva paragrafe relevante din motivarea CCR de la prima decizie:

Atunci curtea a arătat că Parlamentul poate şi trebuie să intervină în materia legislaţiei referendare, cu condiţia de a nu o supune unor modificări strict conjuncturale, pe baza unor susţineri de oportunitate ori a înţelegerii politice, care avantajează una sau alta dintre aceste forţe şi care formează la un moment dat o majoritate parlamentară.
Curtea a reţinut că modificarea cvorumului de participare la referendum este apanajul legiuitorului, însă instanţa constituţională trebuie să vegheze la neutilizarea acestui instrument în alte scopuri decât cel pe care legiuitorul constituant l-a avut în vedere la consacrarea referendumului, ca instituţie juridică esenţială într-un stat de drept – formă de participare directă a cetăţenilor la luarea deciziilor.
Judecătorii au considerat că această variantă, aleasă de legiuitor, asigură forţa care reflectă voinţa populară, astfel încât suveranitatea poporului, consacrată la art. 2 din Constituţie, să nu fie afectată în vreun fel.
Instanţa menţiona că legea dedusă controlului reglementează, sub aspectul condiţiilor de validitate a referendumului, pe lângă micşorarea cvorumului de participare la 30%, şi condiţia potrivit căreia „rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorate permanente”.
„Prin urmare, pentru validarea referendumului este necesară întrunirea acestor două condiţii minimale, ceea ce reprezintă un mod de securizare a reprezentativităţii votului la referendum de natură să satisfacă şi condiţiile impuse prin jurisprudenţa anterioară a Curţii Constituţionale”.
Curtea amintea că anterior a arătat că ‘exprimarea unei opţiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci şi chiar prin neparticiparea la acesta, mai ales în situaţiile în care legislaţia relevantă impune un anumit cvorum de participare. În acest fel, se poate crea o majoritate de blocaj raportat la numărul cetăţenilor unui stat; în acest mod, cei ce aleg să nu îşi exercite dreptul la vot consideră că printr-o conduită pasivă îşi pot impune voinţa politică.
„De aceea, neparticiparea la referendum, mai exact neexercitarea dreptului la vot, este tot o formă de exprimare a voinţei politice a cetăţenilor şi de participare la viaţa politică”, se mai spune în motivare.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: