ADRIANA SAFTOIU,PURTTATOARE DE CUVINTE A PD-L S-O SATURAT DE TRAIAN BASESCU.,”PUFOASA”SI „SOPARLA”,DE CE VA CANDIDA VICTOR PONTA LA PREZIDENTIALE!”

20 nov.

Adriana Săftoiu, în prezent purtător de cuvânt al PDL, a stat în permanență în jurul jocurilor mari de pe scena politică. De la omul de comunicare al președintelui Traian Băsescu, la sfătuitor al conducerii PNL, Săftoiu a prind din prima linie toate războaiele politice ale ultimilor ani. Strategul de comunicare explică cum se vede, acum, din PDL lupta pentru prezidențiale, relația cu Traian Băsescu, dar și războiul Ponta-Antonescu.

adriana-saftoiu-dece

R. În USL e un război permanent și lumea s-ar aștepta ca PDL să profite. De ce nu intră PDL în joc, în negocieri?

A.S. USL trebuie să rămână împreună și să plătească împreună pentru promisiunile electorale și pentru situația în care este România acum. A spus déjà foarte clar președintele partidului: nu poți să negociezi cu PNL, cât timp face parte din această alianță. Apoi, vin alegerile europarlamentare care vor fi un prim test pentru toate partidele.

R. Nu se teme PDL că la europarlamentare va fi un război doar între cei doi coloși, PSD și PNL?

A.S. Dacă ne uităm acum pe sondaje si le privim ca tendințe, fără să le privim în cifre absolute, PSD își menține pozitia și aici trebuie să recunoaștem că nu e vorba doar de anul 2013. PSD a fost tot timpul în această postură. PNL a pierdut în aceasta alianță, iar PDL are obligatia de a a recupera un electorat nereprezentat de actuala guvernare.

R. Cu toate acestea, este posibilă o alianță PNL-PDL?

A.S. Am văzut prea multe alianțe și prea multe înfrățiri doar pentru a câștiga niște alegeri, ca după aceea incompatibilitățile de fond să devină piedici reale în procesul de guvernare. Zilele acestea asistam la schimbul de replici dintre domnul Crin Antonescu și domnul Voiculescu. În alte zile, domnul Crin Antonescu, și nu e singurul, mai sunt și alți lideri PNL, descoperă incompatibilități cu PSD-ul. Ei au găsit un singur element de compatibilitate: Jos, Băsescu! Greșit! Mă gândesc că, practic, am fost dată afară din PNL pentru că am criticat alianța cu Dan Voiculescu, că am spus că PNL nu ar trebui să facă alianță electorală cu PSD. Să tot propui alianțe doar pentru a trece niște alegeri este mult prea puțin și este o miniciună care ne costă extrem de mult.

R: Dar despre unitatea dreptei?

A.S. Există o contradicție de discurs și atitudine chiar din partea celor mai vocale voci care cer unitatea dreptei. Să pledezi pentru unitate când modul de a vorbi despre oamenii cu care vrei să te unești arată și lipsă de respect, chiar dispreț, nu e semn de normalitate. Persoane care au părăsit PDL din motive declarate public, de genul nu se regăsesc în proiectele PDL sau sunt incompatibili cu actuala conducere, cer pe de alta parte să se uneasca exact cu cei pe care i-au părăsit. Nu cred că de asta are nevoie România, de alianțe făcute între oameni care nu se respectă, mai mult decât atât, se și disprețuiesc, dar vor să treacă hopuri electorale. Iacătă, alianța PNL-PSD-PC, o alianță făcută doar ca să treacă niște hopuri electorale, și au trecut doar parțial un prim hop, anume cel parlamentar, ca la final să suportăm toți efectele acestui tip de a guverna.

R. Trecând peste hopul electoral: ce mai ține, acum, USL-ul unit?

A.S. Sincer să-ți spun, prea puțin mă interesează. Mai mult contează pentru mine ca PDL-ul să-și consolideze, să-și pregătească propriile proiecte și să nu mai repete greșelile trecutului (…) USL-ul probabil că mai stă împreună sub presiunea teritoriului, unde, dacă acum se despart, primii care vor avea de suferit vor fi liderii PNL din teritoriu.

R. PDL-ul pare un partid scindat între tabăra Blaga și tabăra Udrea. Cum vedeți din interior partidul?

A.S. Mai degrabă acest sentiment este creat de declarații, dar in interiorul partidului aceasta scindare despre care spui nu e reală. Și modul în care se desfașoară alegerile primare arată că partidul e mult mai solidar decât lasă impresia unele declarații.

R. Tutuși, în ce cheie politică ar trebui să citim declarațiile Elenei Udrea?

A.S. Aș prefera să nu le comentez, dar evident că atunci când nu te mai regăsești într-un partid, în politica conducerii partidului ar trebui să iei o decizie. Așa și pare, după declarații, că nu e confortabilă cu deciziile conducerii.

R. PDL îl promovează intens pe Cătălin Predoiu, însă, din când în când, președintele Traian Băsescu vine și îi dă câte o lovitură la temelie. Cum primește PDL aceste atacuri?

A.S. Când un copil e prea des pus la colț și bătut, la un moment dat nici nu mai reacționează. Cam așa e și cu genul ăsta de declarații. La un moment dat, pur și simplu nu le mai iei în seamă. Fiecare cu proiectul lui.

R. Totuși, Traian Băsescu a venit și a spus, practic, ”Hai, lăsați-mă cu Predoiu, că nu are nicio șansă! Haideți că vorbim despre jocurile mari”.

A.S. Domna Udrea a avut dreptate când a spus că trebuie să intrăm în epoca post-Băsescu. Comentăm prea mult despre ce spune dl Băsescu, care este la final de mandat, a avut, pe lângă mandatele anterioare de ministru, de primar, 10 ani, un mandat de un deceniu, de a-și pune proiectele în practică. Dacă generațiile de politiceni care vin, care sunt deja pe scenă și care tind să ajungă cât mai în față, nu știu să se refere decât la ce spune sau gândește Traian Băsescu, atunci nu vorbim despre politicieni cu proiecte, ci politicieni cu obsesii. Cred că ar trebui să vorbim despre cum arată viitorul României după 2014, cine vor fi acei politicieni, acei decidenți, cu cine intri în scenă, cu cine te bați, care este proiectul pentru România.

R. Poate fi Traian Băsescu dat la o parte?

A.S. Zău că e prea mult deja. Traian Basescu a avut rolul lui care, cel puțin prin mandatul de președinte, se încheie la finele lui 2014. Ce va face după, e treaba domniei sale. Și Ion iliescu e într-un fel în politică, și Ion Iliescu mai spune cate ceva, dar cam atat. Eu una m-am săturat de subiectul ăsta. Pentru a fi interesant, un om politic trebuie să vorbeasca doar despre Traian Băsescu? Nu e cam puțin?

R. Ok, cu cine vedem România după 2014: Victor Ponta, Crin Antonescu sau Cătălin Predoiu?

A.S. După părerea mea Crin Antonescu și-a consumat șansele. În mod evident Victor Ponta e un om tânăr, rămâne pe scenă, va juca un rol important în continuare. Cătălin Predoiu este un om tânăr si va conta în politică după 2014. Întrebarea e în ce măsură dreapta va reuși să creeze o masă critică, pentru că până nu vom avea o clasă de mijloc puternică, România va fi formată în mare parte din cetățeni dependenți de stat. E nevoie de o politică și politicieni care să propună proiecte care să schimbe raportul cetățean-stat, adică sa fie statul subordonat cetățeanului și nu invers. Chiar dacă pare dur termenul, suntem într-un raport de sclavagism cu cei care acum guvernează.

R. Ce calcule facem pentru prezidențialele din 2014, cum le vedeți?

A.S. Se prefigurează un candidat propriu al PSD. Cred că domnul Ponta, fie va trebui să găsească un candidat valabil pentru PSD, asta daca nu va deveni chiar el candidatul pentru prezidențiale. Ce vor face partidele de dreapta, rămâne de văzut și cred că după alegerile europarlamentare, se vor clarifica opțiunile. Politica în 2014 va avea o dinamică pe care noi acum doar o speculăm. Nici eu nu cred că lucrurile rămân fix în poziția asta, adică 2014 nu cred că-l va găsi pe domnul Antonescu în calitate de candidat al USL.

R. Un Victor Ponta cu actuala Constituție, îl vedeți candidat?

A.S. Functia de Președinte nu e deloc atât de decorativă cum se sugerează. Constituția delimitează responsabilitățile, obligațiile. Confuziile între responsabilitățile ce decurg din funcția de premier și președinte au fost generate de oamenii care au deținut aceste funcții. De ceva ani, cele doua funcții s-au suprapus pentru ca așa au înțeles cei care le-au deținut, nu pentru că nu ar fi avut fiecare bine definită fișa postului.

R. Îl vedeți pe Cătălin Predoiu în turul II la prezidențiale?

A.S. Sigur că da.

R. Ca și strateg de comunicare, avem niște lideri politici care comunică din abundență. Cum vedeți discursul politic de astăzi al principalilor actori?

A.S. Să vorbeasca pare sa fie meseria lor de bază. Nu ma voi opri la analize punctuale pentru că diferențele sunt cam modeste si apoi știu că analizele astea fac deliciul interviurilor si iti refuz aceasta placere. Politicienii nostri sunt preocupati excesiv de aparitiile mediatice. Isi masoara succesul nu dupa ce realizeaza concret in functiile pe care le detin ci dupa numarul stirilor pe care le provoaca. Ei își fixează programul și ceasul după programele de știri, după talk-showuri. Și in aparitiile lor, ei nu comunică cu cetateanul, ei comunică cu ei, ei comunică instituțional prin intermediul presei, Președinția cu Palatul Victoria, Guvernul cu anumite Ministere. Daca preocuparea lor ar fi sa informeze cetateanul, nu am asista la acest dezmat care e oferit in fiecare zi. Sa tot faci conferinte de presa, declaratii, interventii in emisiuni nu inseamna transparenta in actul decizional.

R. Declarațiile politice spumoase fac deliciul oamenilor.

A.S. Am ceva rezerve că provoaca prea mult deliciul oamenilor. Faptul că se năvălește peste tine cu informațiile despre ce mai face excentrica Lady Gaga, nu înseamnă că îți și place. Tu, ca jurnalist, sau eu suntem preocupati de temele politice, dar viața oamenilor nu se reduce la a-i urmări pe excentricii politicii. Dacă ne imaginăm că oamenii vin cu sufletul la gură de la servici să se așeze în fața televizoarelor și să le soarbă cuvintele, suntem cel puțin naivi. Ba cred că, prin acest abuz de expunere, reușesc contrariul: senzația de sațietate.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.