DUPLICITATEA DISCURSULUI LUI TRAIAN BASESCU ,ZAZULA”(CUCUL) DE LA COTROCENI IN PRIVINTA REPUBLICII POPULARE CHINA!,ESTE BOLNAV MINTAL!

28 nov.

Traian Băsescu și-a schimbat discursul public față de China, a doua mare putere a lumii cu care numeroase state își doresc să stabilească relații economice strânse.

Screen-Shot-2013-11-27-at-11.09.15-AM

Băsescu a vorbit miercuri, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu premierul chinez, despre o „relaţie politică tradiţională excelentă” pe care o au România și China.

„Avem o relaţie politică tradiţională şi excelentă. Noi nu o să uităm niciodată poziţia Guvernului chinez în 1968 şi nici faptul că întotdeauna China a fost un sprijin pentru România, şi în Consiliul de Securitate al ONU şi în orice organizaţie internaţională”, a declarat Traian Băsescu.

Băsescu a vorbit „despre importanţa deosebită, politică şi economică, pe care China o poate avea în această regiune de confluenţă între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. De asemenea, șeful statului român i-a transmis prim-ministrului Republicii Populare Chineze faptul că ţara noastră manifestă o deschidere totală pentru creşterea prezenţei investiţiilor chineze în regiune”, se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale care face referire la întrevederea președintelui cu premierul Chinei.

Miercuri seară, într-un interviu la TVR, președintele a susținut că nu atât valoarea investiţiilor este importantă, foarte importantă este prezenţa Chinei în regiune.

„Nu atât valoarea investițiilor e importantă acum, foarte importantă e însă prezența Chinei în regiune. Eu aș privi din punct de vedere al intereselor pe termen lung și de asta e important să valorificăm prezența Chinei, să facem câteva proiecte importante care țin de Guvern. Dacă Guvernul va fi eficient să prezinte proiecte, sunt convins că partea chineză va merge înainte și va finanța proiectele. Pe noi ne interesează și din alt punct de vedere prezența Chinei. Suntem într-o regiune in care vedem presiunile legitime ale Rusiei. O prezență a Chinei nu e cel mai rău lucru”, a spus Băsescu.

Nu de aceeași părere era președintele și anul trecut. La sfârșitul lui 2012, Traian Băsescu le flutura românilor sperietoarea China.

Cu o zi înainte de alegerile parlamentare, Băsescu le transmitea românilor să aibă grijă cum votează, altfel România riscă să rămână în „zona gri”, „mai aproape de China și Rusia”.

„De şapte luni avem la putere lideri politici care atacă permanent UE şi liderii Uniunii. De şapte luni avem lideri politici care atacă permanent parteneriatul cu SUA şi Departamentul de Stat al SUA. Ziua de mâine este decisivă. Românii ne vor arăta dacă rămânem în zona gri, acolo unde politicienii aflaţi la putere susţin că trebuie să fim mai aproape de Rusia şi China, sau ne continuăm drumul consolidat spre Bruxelles şi spre parteneriatul cu America. Acesta este votul pe care îl veţi da mâine.
De aceea vă chem, români, să veniţi la vot şi să spuneţi dacă vreţi în zona gri sau să ne consolidăm acolo unde eu am crezut că este locul nostru. În Europa şi în parteneriatul cu America. Veniţi la vot ! Direcţia este Europa şi parteneriatul strategic cu Statele Unite. Acolo ne vom găsi şi securitatea, şi viitoarea prosperitate. Eu votez!”, spunea Băsescu cu o zi înainte de alegerile parlamentare din 2012, într-un mesaj video postat pe Facebook.

De un tratament similar Chinei a „beneficiat” și Rusia în ultimii ani din partea președintelui României. În vara acestui an însă, Traian Băsescu s-a „răzgândit” și în privința Rusiei, cel puțin la nivel de discurs public.

Băsescu transmitea în luna iunie a acestui an, după semnarea unui memorandum cu Rusia, că ar merge într-o vizită în această ţară.

„Deocamdată nu am nicio invitaţie, îmi pare rău. M-aş duce (în Rusia -nr.). Dar merge ministrul de Externe săptămâna viitoare pentru o întâlnire cu ministrul de Externe Lavrov. Eu cred că sunt paşi înainte şi în intrarea şi într-o colaborare politică, nu numai economică, pentru că economic Rusia este foarte prezentă în România”, spunea Băsescu în vară într-o conferinţă de presă la Cotroceni, întrebat fiind când va merge într-o vizită în Rusia.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: