TRAIAN BASESCU INTAIUL DEMIAS PENAL AL ROMANIEI AFIRMA CA VA REINTOARCE LA PARLAMENT LEGEA PRIN CARE PRESEDINTELE SI PARLAMENTARII SUNT SCOSI DIN DEFINITIA „FUNCTIONARILOR PUBLICI”!

11 dec.

Traian Băsescu afirmă că va întoarce la Parlament legea prin care şeful statului şi parlamentarii sunt scoşi din definiţia „funcţionarilor publici”.

 

 

„În înalta sa înţelepciune, Camera Deputaţilor astăzi modifică şi articolul 147 din Codul Penal, în care constată că preşedintele României, senatorii, deputaţii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, nu sunt funcţionari publici, nu pot fi asimilaţi funcţionarilor publici. Eu le mulţumesc că s-au gândit şi la mine, dar nu am nevoie de această prevedere şi cred că nu au nevoie nici domnii parlamentari. Ca atare, voi trimite legea înapoi la Parlament, pentru că scoţând preşedintele şi senatorii şi deputaţii şi pe cei care lucrează fără contracte de muncă, primari, consilieri, din categoria funcţionarilor publici, practic, nu mai pot fi loviţi nici de situaţiile de incompatibilitate, nu mai pot fi anchetaţi de DNA”, a declarat Băsescu, marţi, la Palatul Cotroceni.
El îi acuză pe parlamentari că prin modificări la Codul Penal se „protejează” şi de emiterea unor hotărâri care, „eventual, întâmplător li s-ar potrivi lor şi familiilor lor, în mod deosebit când vorbim de atribuire de contracte pe bani publici”.
Potrivit preşedintelui, efectele modificărilor introduse de parlamentari sunt „dezastruoase” din punctul de vedere al credibilităţii României.
Băsescu a mai spus că tratează „ca pe o chestiune ironică” punerea preşedintelui României în „categoria de nefuncţionari publici”.
„Un senator sau un deputat este parte a unei puteri în stat. Puterea legislativă nu este un butic, este o instituţie fundamentală a statului român, care este formată din senatori şi deputaţi, care la rându-le sunt părticică din acea instituţie publică. Nu putem confunda Parlamentul României, Preşedinţia, cu un butic din Gara de Nord şi să spunem că titularii acestor funcţii nu sunt funcţionari, dar beneficiază de maşină pentru că sunt înalţi demnitari ai statului, de şofer, de facilităţi de cazare, nu, dacă discutăm de parlamentari, de paşaport diplomatic, dar când vine vorba să răspundem în faţa legii, domnii parlamentari vor să fie consideraţi buticari, la conflictul de interese, la fel. Nu se poate”, a explicat şeful statului.
El a subliniat că nu are altă soluţie în această situaţie decât să întoarcă la Parlament legea care aduce respectivele modificări sau să o atace la Curtea Constituţională.
„Dacă ar intra în vigoare aceste modificări la Codul Penal, din câte ştiu peste 30 de parlamentari ar răsufla uşuraţi, din care opt se află deja în instanţă ca urmare a investigaţiilor ANI. Ştiu că nu este foarte departe de cifra de 60 de aleşi locali care sunt, de asemenea, într-un proces avansat de investigare la ANI. Sunt foarte multe dosare în derulare la DNA, sunt procese pe rolul instanţelor care vizează demnitari. Toate acestea ar trebui stopate imediat şi nu ştiu dacă prin diverse artificii şi cei care sunt încarceraţi în momentul de faţă nu ar putea să beneficieze de schimbarea Codului Penal pentru infracţiuni de mită, de corupţie, de abuz în serviciu, şi să devină liberi pentru a candida la europarlamentare sau la alegerile din 2016”, a conchis Băsescu.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege prin care se modifică Codul penal şi prin care preşedintele României, deputaţii şi senatorii sunt scoşi din definiţia ”funcţionarilor publici”. AGERPRES.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: