TRAIAN BASESCU”BUHA”DE LA COTROCENI A LUAT TEAPA:”CUM S-AR PUTEA ORGANIZA REFERENDUMUL CONSTITUTIONAL ODATA CU ALEGERILE PREZIDENTIALE DIN 2014!

15 dec.

Traian Băsescu a promulgat Legea Referendumului sâmbătă seara, la ora 23:56, cu puțin timp înainte de expirarea celor zece zile pe care le avea la dispoziție pentru a face acest lucru. “Dispoziţiile acestei legi intră în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial”, scrie în textul legii promulgate de președinte, care a urmărit să împiedice USL în tentativa de a organiza referendumul de modificare a Constituției – cu cvorum de 30 – într-unul dintre cele două tururi prezidențiale de anul viitor.

Băsescu ar fi luat “țeapă”: Cum s-ar putea organiza referendumul constituțional odată cu prezidențialele

Cotidianul.ro scrie că lui Traian Băsescu i-a reuşit manevra doar parțial. Plebiscitul cu 30% cvorum nu poate fi organizat paralel cu turul I al prezidențialelor, dar este posibilă organizarea acestuia în turul II al alegerilor din decembrie 2014. Astfel că, potrivit calculelor prezentate de aceeași sursă “se poate spune că preşedintele a luat o ţeapă de zile mari”.

Eroare de o zi în calculele lui Băsescu

În cazul în care Legea Referendumului este publicată în Monitorul Oficial astăzi – 15 decembrie, cvorumul de 30% va intra în vigoare exact la 14 decembrie 2014, dată ce reprezintă ultima duminică în care se poate organiza turul II al alegerilor prezidenţiale. Traian Băsescu este preşedinte al României până la 21 decembrie 2014, ora 23:59, deci ar exista timpul necesar pentru procedurile oficiale de preluare a mandatului de către noul șef al statului.

Traian Băsescu a greșit cu o singură zi calculul, pentru a fi sigur că nici în ziua turului II al prezidenţialelor nu se va putea organiza referendumul constituţional cu prezență necesară de 30% din populația cu drept de vot. Din punct de vedere juridic, când este vorba de o condiţinare temporală – în cazul de faţă intrarea în vigoare a Legii Referendumului la un an de la publicarea în Monitorul Oficial – termenul “un an de la” înseamnă 365 de zile. Acelaşi termen este utilizat şi în situaţia în care este vorba de un an bisect, care are 366 de zile calendaristice. Din 15 decembrie 2013, dacă trec 365 de zile, ajungem până la data de 14 decembrie 2014.

Guvernul devine un actor important

În acest moment Executivul devine un actor extrem de important, cei de la Cotidianul lansând trei situații posibile ce îl pot avantaja pe Traian Băsescu:

1. Oficialii de la Palatul Victoria să nu publice astăzi, 15 decembrie, legea în Monitorul Oficial.

2. Legea Referendumului este publicată astăzi în Monitorul Oficial, dar Guvernul decide ca alegerile să se desfăşoare pe 23 noiembrie – turul I şi 7 decembrie – turul II.

3. Ultima variantă depinde mai puțin de Executiv și mai mult de rezultatul primului tur al prezidențialelor: Legea este publicată astăzi în Monitorul Oficial, se decid date pentru scrutinuri 30 noiembrie şi 14 decembrie, dar prezidenţialele sunt decise în primul tur de scrutin.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: