MIHAIL HODORKOVSKI,RUS DE ORIGINE EVREIASCA,CU CETATENIE ISRAELIANA A SUSTINUT O CONFERINTA DE PRESA LA BERLIN!

22 dec.

Mihail Hodorkovski, fostul oligarh rus şi critic acid al Kremlinului, graţiat după 10 ani de închisoare şi urcat într-un avion cu destinaţia Berlin, a declarat duminică că-i mulţumeşte cancelarului german Angela Merkel pentru contribuţia avută în eliberarea sa, adăugând că este conştient că nu poate reveni în Rusia şi că se va ţine departe de politică, relatează AFP.

Fostul miliardar a explicat că nu i s-au pus explicit astfel de condiţii pentru eliberare, dar acestea decurg din cursul evenimentelor şi din situaţia în care se află.

‘Autorităţile (ruse) pot afirma cu toată sinceritatea că nu au dorit să mă trimită în exil şi că eu am solicitat acest lucru. Însă, cunoscând realităţile din Rusia, înţeleg perfect că m-au dorit afară din ţară’, a declarat el, de la Berlin, pentru revista rusă de opoziţie The New Times.

El le-a explicat jurnaliştilor că nu poate reveni în Rusia pentru că este încă în vigoare şi o condamnare în civil împotriva sa, prin care trebuie să plătească suma de 550 de milioane de dolari fiscului. Această condamnare, pronunţată după prima sentinţă primită în 2005, de opt ani de detenţie pentru evaziune fiscală, îl vizează alături de asociatul său, Platon Lebedev, care îşi continuă regimul de detenţie până în luna mai.

‘Conform legilor ruse, această condamnare le oferă autorităţilor dreptul de a nu-mi permite să părăsesc ţara’, a subliniat Hodorkovski, adăugând că exclude posibilitatea de a reveni la Moscova atât timp cât Curtea Supremă de Justiţie nu-i va ridica această condamnare.

De la Berlin, Hodorkovski a precizat şi că nu se va mai implica în politică împotriva Kremlinului şi nu va solicita nici redobândirea activelor Iukos, trustul său petrolier, la un moment dat cel mai mare din Rusia, care a fost dezmembrat în favoarea companiei de stat Rosneft.

‘Vladimir Vladimirovici (Putin) şi cu mine ne cunoaştem foarte bine şi nu avem nevoie să ne spunem prea multe cuvinte pentru a ne înţelege reciproc’, a mai susţinut fostul oligarh. ‘Chestiunea politică, dacă luăm în considerare politica în accepţiunea ei de luptă pentru putere, nu mai este de actualitate pentru mine. O găsesc neinteresantă şi nu vreau să fac aşa cum trebuie să facă oamenii politici ruşi, şi anume să adopt o poziţie care să nu fie complet sinceră’, a mai declarat el.

De asemenea, în afară de faptul că nu se va mai implica personal în politică, el a exclus şi eventualitatea reluării finanţării opoziţiei ruse, aşa cum făcea înainte de arestarea sa din 2003.

Fostul miliardar, care conform estimărilor publicate de site-ul Gazeta.ru ar deţine în continuare câteva sute de milioane de dolari în conturi din străinătate, a precizat că nu cunoaşte încă, cu exactitate, cât i-a mai rămas din avere. ‘Dacă voi avea nevoie de mai mulţi bani, mă voi relansa în afaceri, dar dispun de suficienţi bani pentru a trăi (…) Însă nu mă voi apuca să cumpăr cluburi de fotbal’, a adăugat el în glumă, făcând trimitere la un alt celebru oligarh rus, Roman Abramovici, un apropiat al Kremlinului şi proprietarul clubului de fotbal londonez Chelsea.

Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi a fost condamnat în 2005 şi în 2010, în două procese în care a fost acuzat de fraude fiscale, escrocherie, furt de petrol şi spălare de bani. O serie de observatori şi analişti occidentali au scos însă în evidenţă substratul politic al acestor procese, Hodorkovski fiind un critic acid al establishment-ului de la Kremlin şi unul dintre principalii susţinători financiari ai opoziţiei ruse.
AGERPRES

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: