OANA HAJNAL- SCHMIDT ,FOSTA SEFA A CSM,CEA CU ” NASHU IN SUFLET „S-O PLANS LUI TRAIAN BASESCU!

7 ian.

 

 

Fosta sefa CSM este suparata ca procurorii nu vor mai putea asculta telefoanele daca nu e inceputa urmarirea penala: “Vom avea o problema cu interceptarile. In noua reglamentare a Codului lipsim de continut si golim de eficienta institutia interceptarilor in ce priveste ministrii si parlamentarii”. Kovesi are aceeasi durere.

Fosta sefa a CSM, procuroarea Oana Haineala, i s-a plans lui Traian Basescu ca in viitor procurorii nu vor mai putea sa asculte convorbirile telefonice daca nu va fi inceputa urmarirea penala. Oana Haineala i-a explicat lui Traian Basescu, in timpul sedintei de luni, 6 ianuarie 2014, in care a fost aleasa noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii, ca “institutia interceptarilor” isi va pierde eficienta in momentul intrarii in vigoare a noului Cod de procedura penala, la 1 februarie 2014. Practic, Oana Haineala a fost un fel de portavoce a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, care, la sfarsitul anului trecut, se declara ingrijorata in legatura cu faptul ca autorizatiile de interceptare vor putea fi obtinute doar daca este inceputa urmarirea penala.

Oana Haineala i-a spus lui Traian Basescu, in contextul in care presedintele dorea sa afle daca sistemul este pregatit pentru intrarea in vigoare a Noului Cod penal si a Noului Cod de procedura penala si daca este nevoie de emiterea unei ordonante de urgenta pentru aplicarea acestora, ca ar trebui sa se aiba in vedere si problema interceptarilor. Haineala sustine ca nu poti sa anunti pe cineva ca este inceputa urmarirea penala si abia apoi sa interceptezi persoana respectiva:

As vrea sa amintesc punctul de vedere pe care l-a enuntat procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, in sensul ca daca se decide sa se intervina legislativ printr-o Ordonanta de Urgenta trebuie avut in vedere ca vom avea o problema cu interceptarile. In noua reglamentare a Codului, in ceea ce priveste anumite categorii cercetate, lipsim de continut si golim de eficienta institutia interceptarilor in ce priveste ministrii si parlamentarii, daca noi continuam sa mentinem aceeasi reglementare. Nu poti sa anunti pe cineva ca se doreste inceperea urmaririi, sunt niste masuri investigative in curs, si apoi sa mai speri ca dintr-o autorizatie de interceptare va mai iesi ceva cu relevanta probatorie. Cred ca ar fi util daca punctul de vedere al procurorilor si al sefului DNA, in conditiile in care Directia Nationala Anticoruptie utilizeaza cel mai mult astfel de mijloace investigative, ar fi ascultat si auzit”.

Codruta Kovesi: “Practic, noi trebuie sa il chemam imediat pe cel cercetat si sa ii prezentam invinuirile. Va dati seama ca ulterior interceptarea devine inutila”

Oana Haineala a reluat o idee expusa in urma cu aproximativ doua saptamani de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Atunci, aceasta din urma declara ca noul Cod de procedura penala face inutila interceptarea, in condtiile in care autorizatia poate fi emisa doar daca s-a inceput urmarirea penala. Kovesi avertiza ca in acest fel vor fi ingreunate inclusiv anchete care vizeaza demnitari ai statului:

Exista o prevedere care va intra in vigoare in noul Cod de procedura penala, care ne cere sa fie inceputa urmarirea penala, inainte sa putem obtine autorizatie de interceptare. Practic, noi trebuie sa il chemam imediat pe cel cercetat si sa ii prezentam invinuirile. Va dati seama ca ulterior interceptarea devine inutila. Nu avem deocamdata un punct de vedere din partea Ministerului Justitiei pe aceasta problema. Este extrem de important, toata lumea vorbeste despre eficienta organelor de urmarire penala. Haideti sa luam exemplul unei retele internationale de trafic de droguri, in care un procuror din strainatate iti cere prin comisie rogatorie sa il interceptezi pe traficant. Noi ar trebui sa ii explicam procurorului american ca nu putem sa-l interceptam, pentru ca mai intâi trebuie sa-l chemam sa-i prezentam invinuirile. Infractiunile de coruptie se comit, prin natura lor, in spatii inchise, in conditii de confidentialitate. Nu striga cineva “Hei, vecine, hai ca vreau sa iau mita, vreau sa am martori!”. Este nevoie de aceste interceptari, dar nu exista dosare in care sa avem doar interceptarea comunicarilor. (…)

Din perspectiva DNA, problema cea mai mare, pe dispozitiile Noului Cod de procedura penala, vizeaza situatia interceptarilor atunci cand vorbim de cercetarea unor ministri, de exemplu. Pentru ca legea ne obliga sa incepem urmarirea penala inainte de a face interceptari telefonice. Ori, in cazul ministrilor, nu putem incepe urmarirea penala daca nu obtinem, in prealabil, o autorizare din partea Parlamentului sau a Presedintelui Romaniei, atunci cand ministrul respectiv are si calitatea de senator sau deputat, sau a comis fapta in timpul exercitarii mandatului de ministru. Practic va fi imposibil sa facem astfel de dosare. Am facut o propunere pe care am trimis-o Ministerului Justitiei, in care am explicat ce impedimente vor fi, am invocat solutii de practica judiciara din dosarele anterioare, in care au fost cercetati ministri. Aici v-as da un exemplu, ca sa fie foarte simplu. Ce ne facem daca vine un denuntator la DNA si spune: “Am fost la ministrul X si mi s-a cerut spaga un milion de euro ca sa inchei un contract de 10 milioane de euro!”. Va fi foarte greu sa investigam, nu poti sa inregistrezi discutia care are loc intre denuntator si ministru pentru ca sunt foarte multe situatii in care se prezinta persoane la noi si denunta fapte de coruptie”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: