FOSTA PURTATOARE DE CUVINTE A DEPARTAMENTULUI DE STAT USA,IMPLICATA IN SCANDALURI,DAR CEL MAI CUNOSCUT”SCANDALUL ATACULUI DIN BENGHAZI”,VINE PE 10 SI 11 IANUARIE LA CUCURESTI SA-L APERE PE DICTATORUL PARANOIC TRAIAN BASESCU SI „STATUL SAU DE DREPT „!

8 ian.

 

Adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland, vine la Bucureşti la sfârșitul săptămânii.

„În Bucureşti, România, de pe 10 ianuarie până pe 11 ianuarie, adjunctul secretarului de stat (Victoria) Nuland se va întâlni cu înalţi oficiali ai guvernului României şi cu membri ai societăţii civile pentru a discuta chestiuni bilaterale şi regionale, inclusiv despre eforturile pentru întărirea statului de drept”, anunţă un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Vizita oficialului american este parte a unui turneu european care a început marţi, în Olanda, şi care include vizite și în Germania, Lituania şi Franţa.

Vizita în România are loc la un an și jumătate de la cea efectuată de Philip Gordon, fostul asistent pentru Afaceri Europene si Eurasiatice a lui Hillary Clinton. Gordon a venit la București în august 2012, după referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu ținându-le lecții lui Ponta și Antonescu despre „statul de drept”.

După vizita oficialului american, CCR l-a repus în funcție pe Băsescu.

 

 

Potrivit prezentării sale de pe site-ul Departamentului de Stat, Nuland este responsabilă, din funcția pe care o deține, pentru relațiile diplomatice ale SUA cu 50 de state din Europa și Asia, cu NATO, cu Uniunea Europeană și cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Victoria Nuland a fost al 18-lea reprezentant permanent al SUA la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în perioada 2005 – 2008.  Anterior, ea i-a servit vicepreședintelui american drept consilier pe probleme de securitate națională.

Experimentatul diplomat american l-a înlocuit în funcția de asistent al secretarui de stat al SUA pe Philip Gordon. Criticat de o parte a opiniei publice din România pentru pozițiile sale în chestiunea suspendării președintelui, Philip Gordon a fost numit coordonator al Consiliului Național de Securitate pentru Orientul Mijlociu.

Victoria Nuland este vorbitoare de limbă franceză și rusă.

Scandalul care i-a clătinat cariera diplomatică

Numele Victoriei Nuland este legat de scandalul referitor la atacul din 2011 asupra misiunii diplomatice a SUA din Libia, în urma căruia ambasadorul american la Benghazi, Cristopher Stevens, a fost ucis.

ABC News publica în luna mai a anului trecut o serie de mail-uri dintre Casa Albă, Departamentul de Stat și CIA, care arătau cum Departamentul de Stat, condus atunci de Hillary Clinton, a dus o campanie deliberată prin care încearca să ascundă orice implicare a al Qaeda în atacul din 11 septembrie 2011 din Benghazi.

Corespondența prezintă cum ambasadorul american la Națiunilor Unite, Susan Rice, era învățată ce să spună despre incidentul din Libia atunci când apare la televizor.  Victoria Nuland, la acea vreme purtător de cuvânt al Departamentului de Stat,  scria într-unul dintre mail-uri că invocarea al Qaeda, “ar putea fi folosită de membrii (Congresului – n.r) pentru a acuza Departamentul de Stat că nu a tratat cum trebuie semnalele amenințărilor, și de ce am vrea asta?”.

Versiunea propusă de CIA includea un “atac spontan” inspirat de protestele de la ambasada americană din Cairo. “Acestea fiind spuse, noi știm de fapt că ismaliști extremiști legați de al Qaeda au participat la atac”, mai spunea Nuland.

Scandalul, care i-a înfuriat pe republicani, ar fi putut fi un obstacol pentru Nuland în drumul spre funcția pe care o ocupă în prezent. Nominalizarea președintelui Barack Obama avea nevoie de aprobare din partea Senatului, iar republicanii o blamau pe Nuland pentru rolul său în scandalul atacului din Benghazi. Nuland a reușit însă să obțină, pe 12 septembrie 2013, voturile necesare din partea senatorilor, devenind șefa misiunii americane în Europa.

Nuland și România

Din fosta sa postură, de purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Nuland era cea care transmitea României mesajele Washingtonului. Bucureștiul era mai sensibil ca oricând la semnalele primite de la Casa Albă în timpul protestelor împotriva guvernării PDL și a lui Traian Băsescu, din iarna lui 2011, și în perioada suspendării președintelui Băsescu, în vara lui 2012.

Victoria Nuland, 19 ianuarie 2012 – “Ce le-am spune României și românilor este același lucru pe care îl spunem altor țări și pe care l-am transmis Greciei și grecilor la un moment dat, anume că sprijinim dreptul persoanelor din întreaga lume de a protesta și de a-și exprima părerile în mod pașnic, dar facem un apel atât la protestatari, cât și la autorități, să se abțină de la violență“.

Victoria Nuland, 7 iulie 2012 – “Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România, aliatul şi partenerul nostru în NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia“.

 

 

Victoria Nuland

 

 

Photo of Victoria Nuland
Assistant Secretary, Bureau of European and Eurasian Affairs

Term of Appointment: 09/18/2013 to present.

 

Ambassador Victoria Nuland assumed her position as Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs on September 18, 2013. As Assistant Secretary she is responsible for diplomatic relations with 50 countries in Europe and Eurasia, as well as with NATO, the European Union and the Organization for Security and Cooperation in Europe. Previously, Ambassador Nuland served as State Department Spokesperson.

Ambassador Nuland was Special Envoy for Conventional Armed Forces in Europe from February 2010 until June 2011, and before that, she served on the faculty of the National War College. Ambassador Nuland was the 18th United States Permanent Representative to the North Atlantic Treaty Organization from 2005 to 2008. As NATO Ambassador, she focused heavily on strengthening Allied support for the ISAF mission in Afghanistan, on NATO-Russia issues, and on the Alliance’s global partnerships and continued enlargement.

A career Foreign Service officer, Ambassador Nuland was Principal Deputy National Security Advisor to the Vice President from 2003 to 2005, and the U.S. Deputy Permanent Representative to NATO from 2000 until 2003. She also served as Deputy to the Ambassador­- at-Large for the Newly Independent States of the former Soviet Union, with primary responsibility for U.S. policy towards Russia and the Caucasus countries, and was twice a visiting fellow at the Council on Foreign Relations – as a “Next Generation” Fellow looking at the effects of anti-Americanism on U.S. relations around the world, and as a State Department Fellow directing a task force on “Russia, its Neighbors and an Expanding NATO.”

From 1993 to 1996, Ambassador Nuland was Chief of Staff to the Deputy Secretary of State. Earlier in her career, she covered Russian internal politics at the U.S. Embassy in Moscow, served on the Soviet Desk in Washington, helped to open the first U.S. Embassy in Ulaanbaatar, Mongolia, worked in the State Department’s Bureau of East Asian and Pacific Affairs and served in Guangzhou, China.

She speaks Russian and French. Her awards include: the State Department Distinguished Honor award and several Superior Honor awards; the Department of Defense Medal for Distinguished Public Service; the Secretary of Defense’s Distinguished Civilian Service medal; and decorations from the Governments of Italy, Lithuania, and Albania.

She earned a B.A. from Brown University.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: