DEMISUL PENAL AL ROMANIEI,TRAIAN BASESCU SI NARAVUL SAU DE TURNATOR.LA VOCEA ISRAELULUI (KOL-ISRAEL),INTR-UN INTERVIU DAT DE BOLNAVUL MINTAL BASESCU ACESTA A DECLARAT CA EXISTA „DECLARATII ANTISEMITE SPORADICE”.DE EXEMPLU DAN SOVA!

18 ian.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a calificat drept ‘excelente’ relaţiile dintre Israel şi România, într-un interviu difuzat vineri de postul de radio Kol-Israel -Vocea Israelului-, înaintea vizitei pe care şeful statului urmează să o efectueze săptămâna viitoare în Israel.
‘Acesta este motivul principal al vizitei: consolidarea relaţiilor dintre Israel şi România, care sunt excelente, dar, cu certitudine, la excelenţă se poate adăuga şi foarte multă soliditate’, a subliniat şeful statului român, precizând, la solicitarea postului de radio, că pe agenda discuţiilor pe care le va purta în Israel cu înalţi demnitari între care preşedintele Shimon Peres, premierul Bejamin Netanyahu şi ministrul de externe, Avigdor Lieberman, se vor afla şi probleme regionale.

Întrebat în legătură cu manifestările antisemite din ultima vreme de pe plan internaţional, inclusiv din România, preşedintele român a subliniat că este vorba ‘în primul rând de o chestiune de educaţie’. El a amintit că ‘România a recunoscut Holocaustul ca fiind o realitate a începutului anilor 40 şi a luat un set de măsuri legislative extrem de importante care interzic orice atitudine antisemită’. Traian Băsescu a subliniat şi că în România ‘nu există un antisemitism de masă, dar sunt declaraţii sporadice, uneori chiar ale unor oameni politici – de exemplu ministrul Şova – care creează o impresie care nu reflectă realitatea’. ‘Românii, vă pot spune cu certitudine, nu sunt antisemiţi, dar avem de lucru pentru a-i face să înţeleagă şi să recunoască existenţa Holocaustului pe teritoriul României’, a punctat şeful statului.

‘Intenţia noastră de a prelua din 2016 preşedinţia International Holocaust Remembrance Alliance este exact in acest sens – vrem să afirmăm şi în plan internaţional că România a recunoscut greşeala de la începutul anilor 40 şi vrem să vadă şi toţi românii că nu ne este ruşine să ne recunoaştem greşelile’, a adăugat el.

Preşedintele Băsescu a mai menţionat, în acelaşi interviu, întrebat în legătură cu stadiul retrocedării proprietăţilor evreieşti confiscate, că acesta este, ‘în linii mari, acelaşi cu al tuturor proprietăţilor, 30, 35, maxim 40% retrocedare în natură’. El a explicat că ‘procesul de naţionalizare s-a aplicat în mod egal românilor şi evreilor de pe teritoriul României’ şi a amintit că România este ‘singura ţară care şi-a asumat procesul de retrocedare sub principiul restitutio in integrum’. ‘Tot acest proces trece acum la faza când se acordă despăgubiri la valoarea integrală, în bunuri sau bani, a bunului care a fost naţionalizat’. (..) ‘Se estimează că procesul se va încheia cam în 10 ani. Rămâne opţiunea statului român să nu facem restituiri parţiale, mergem pe principiul restitutio in integrum şi vă asigur că este un proces pe care fiecare român îl suportă şi îl vom face până la capăt’, a insistat preşedintele citat de Agerpres.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: