MAE VA ORGANIZA LUNI 3 FEFRUARIE,O CONFERINTA INTERNATIONALA, IN CARE VA MARCA 5 ANI DE LA PROCESUL ROMANIEI DE LA HAGA PRIVIND MARA NEAGRA!

3 feb.

 

Ministerul Afacerilor Externe va organiza luni conferinţa internaţională ‘România şi Curtea Internaţională de Justiţie. 5 ani de la Hotărârea privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră’.

 

Potrivit unui comunicat MAE remis AGERPRES, lucrările conferinţei vor fi deschise de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, iar printre vorbitori se numără judecătorul Kenneth Keith de la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice şi fost Agent al României la CIJ, profesorul Alain Pellet de la Universitatea Paris-Ouest, Nanterre-La Défense, preşedinte al Societăţii Franceze de Drept Internaţional, profesorul Jean-Pierre Cot, judecător la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării şi fost judecător ad-hoc la CIJ, Sir Michael Wood, membru al Comisiei de Drept Internaţional a ONU şi fost membru al delegaţiei care a reprezentat Ucraina la CIJ în procesul cu România.

În urmă cu 5 ani, la 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie s-a pronunţat în litigiul cu Ucraina referitor la delimitarea spaţiilor maritime ale celor două state din Marea Neagră, acordând României aproape 80% din zona aflată în dispută, adică 9.700 km de platou continental şi zonă economică exclusivă. Acest rezultat a constituit prima extindere de jurisdicţie suverană şi drepturi suverane ale României după 1918.

Potrivit MAE, mai multe informaţii privind procesul României la Haga şi conferinţa internaţională din 3 februarie se găsesc pe site-ul MAE (http://www.mae.ro/node/24252), pe pagina de Facebook – https://www.facebook.com/5aniHaga-şi pe blog -http://culiseledelahaga.blogspot.ro/. AGERPRES.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.