CCR A RESPINS SESIZAREA DEMISULUI PENAL TRAIAN BASESCU.LOVITURA GREA PENTRU ONG-URILE LOIALE LUI BASESCU!

5 feb.

În maximum 2 ani de zile, ONG-urile care au denumiri apropiate sau similare unor instituţii sau autorităţi de stat trebuie să îşi schimbe denumirea. Traian Băsescu s-a bătut ca un leu să modifice o lege care în toamna lui 2011 a fost operată chiar de către juriştii PDL.

 

Imagine

 

CCR a respins sesizarea lui Traian Băsescu

Cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a respins o sesizare a preşedintelui Traian Băsescu şi a decis că legea de aprobare a OG 26/2000 privind fundaţiile şi asociaţiile este constituţională. Suntem în faţa unei înfrângeri grele a unei categorii de suporteri fanatici ai lui Traian Băsescu şi a zonei politice pe care acesta o susţine. Este vorba în mare parte de cele 15-20 de ONG-uri, unele dintre ele de mică anvergură, dar extrem de gălăgioase, care în ultimii ani (s-a văzut cel mai bine în 2012 înainte şi după referendumul pentru demiterea preşedintelui) au şi confiscat termenul generos de „societate civilă”, au făcut politica Cotroceniului, au retransmis mesajele lui Traian Băsescu şi au atacat la baionetă orice acţiune a zonei politice neagreate de preşedinte. Sunt notorii scrisorile deschise şi apelurile transmise în 2012 liderilor organismelor europene prin care USL era acuzat de aberaţii de genul schimbării judecătorilor CCR şi altele.

ONG-urile respective, probabil şi altele, au fost deranjate de faptul că legea de aprobare a OG 26/2000 nu le mai permite să aibă denumiri care sunt relativ identice cu denumiri ale unor instituţii oficiale de stat. Astfel, o asociaţie sau fundaţie nu mai are dreptul să utilizeze în denumire – pentru a nu genera confuzii – termeni precum: „inspectorat”, „autoritate”, „comisariat”, „consiliu”, „agenţie”, „poliţie”, „gardă” şi altele similare. De asemenea, este interzis ca denumirea unui ONG să fie identificată sau asemănătoare cu denumirea oricărei structuri profesionale, de exemplu: „Barou”, „Cameră”, „Uniune Naţională”, „Consiliul Naţional” etc.

De asemenea, ONG-urile respective au mai fost deranjate şi de faptul că legea prevede ca, în 2 ani de la intrarea în vigoare, asociaţiile şi fundaţiile care conţin denumiri cu probleme sunt obligate să-şi schimbe numele, alternativa fiind dizolvarea lor.

O lege cu o „istorie” bogată şi „schisma” PDL

Legea de modificare a OG 26/2000 a fost înregistrată la Parlament la sfârşitul anului 2010 şi îi avea drept autori pe Sergiu Andon şi Florin Iordache (PSD), Alina Gorghiu şi Paul Ichim (PNL) şi Mate Andras Levente (UDMR). Numai că parlamentarii mai sus menţionaţi nu au nicio legătură cu textul care a fost atacat de Traian Băsescu şi de ONG-uri. Din contră. Cei 5 au încercat de fapt să modifice Legea 34/2010 – una dintre legile care au mai modificat pe parcursul timpului ordonanţa din anul 2000. Atenţie însă, Legea 34/2010 prevedea exact ceea ce prevede legea care a trecut acum pe la CCR. Legea din 2010 este adoptată cu o foarte largă majoritate în Parlament şi pe 5 martie 2010, Traian Băsescu o promulgă fără probleme. La puţine zile după ce Traian Băsescu a promulgat legea, ONG-urile au început să se agite şi au început o activitate de „lobby” la parlamentari pentru a se modifica legea. Şi au găsit înţelegere la cei 5 parlamentari mai sus enunţaţi. Care de fapt nu au făcut altceva în 2011 decât să „dilueze” Legea 34/2010 şi să reintroducă învechita formă iniţială a OG 26/2000, care prevedea doar că „este interzis ca denumirea asociaţiei să fie identică sau asemănătoare până la confuzie cu denumirea altei persoane juridice”. În luna mai 2011, Senatul respinge varianta celor 5 şi urmează o lovitură de teatru la Camera Deputaţilor: la Comisia juridică, controlată de PDL, se schimbă radical legea în formula actuală, culmea cu contribuţia directă a unui deputat PDL. Pe 19 iunie 2012, legea este adoptată în Camera Deputaţilor cu 174 de voturi „pentru”, 0 „contra” şi 5 abţineri. Imediat ONG-urile au luat foc şi pentru prima oară au atact şi PDL-ul. Este adevărat, în plenul Camerei au fost puţini deputaţi PDL, dar cei mai mulţi au votat „pentru”. Pe 6 iulie 2012, Traian Băsescu, înainte de a intra în vigoare suspendarea, retrimite legea la Parlament pentru reexaminare. Manevra lui Traian Băsescu nu are succes şi pe 10 decembrie 2013, în Cameră, legea este (re)votată cu 264 voturi „pentru”, 32 „contra” (PDL) şi 21 de abţinei (PPDD). Pe 23 decembrie 2013, Traian Băsescu trimite legea la Curtea Constituţională. După cum se poate vedea, în 2010, Traian Băsescu a considerat că legea de atunci este bună, dar în 2012, un text similar de lege l-a considerat ca fiind neconstituţional.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: