GUVERNATORUL ROMANIEI,TRAIAN BASESCU „MARELE ICONOMIST”,A EXPLICAT ,JOI,LA FORUMUL ECONOMIC ROMANO-TURC DE LA ANKARA,CA UE ARE O MONEDA CU”DOUA FETE!”

6 feb.

Guvernatorul Traian Băsescu a explicat, joi, la Forumul economic româno-turc pentru investiții și comerț de la Ankara, în contextul eforturilor Turciei de  aderare la UE, cât de important este capitolul Justiție în viziunea Uniunii. Șeful statului a concluzionat că “UE are întotdeauna o monedă cu două fețe, pe una scrie Justiție,  iar pe revers scrie ‘nu intrați în Schengen până nu rezolvați problema Justiției’”.

 

Imagine

 

 

În cadrul întrunirii de la Ankara, președintele Traian Băsescu a fost întrebat de către Omer Suslu, președinte pentru Balcani în cadrul Consiliul Oamenilor de Afaceri Turci și consilier pentru turcii din diaspora, ce fel de parcurs ar trebui să urmeze Turcia pentru a deveni membru al UE, în condițiile în care statele membre arată o “rezistență” față de acest proiect.

“Turcia are de rezolvat câteva probleme tehnice. Cea mai importantă, deschiderea capitolelor de negociere”, a răspuns președintele Băsescu, citează HotNews. “Atâta timp cât stau închise, drumul e oprit, chiar dacă e început.”

Totodată, președitnel Băsescu i-a asigurat pe cei prezenți că România va susține guvernul turc pentru deschiderea mai multor capitole de negociere, în contextul în care Ankara va întampina rezistență din partea altor membre.

“Noi vom susține deschiderea și altor capitole. Primul ar fi cel al Justiției. E extrem de dificil și ia foarte mult timp, trebuie deschis cât mai repede pentru a fi măcar închis cu observații odată cu celelalte”, a spus Traian Băsescu, precizând că România a încheiat capitolul Justiție în 2004, a intrat în 2007 în UE cu observații și nici acum nu a reușit să “stingă observațiile”.

Președintele Băsescu a arătat că “nu e suficient să ai legile și instituțiile cerute de UE, ele trebuie să și funcționeze convingător și să creeze sentimentul că antireforma e imposibilă, deci progresul e ireversibil. România aici a avut probleme, cu fluctuațiile. Nu am reușit să convingem că procesul e ireversibil”.

“Problema e că UE are întotdeauna o monedă cu două fețe, pe una scrie Justiție, și urmează …, iar pe revers scrie ‘nu intrați în Schengen până nu rezolvați problema Justiției’. Aici e problema în Uniunea asta”, a adăugat șeful statului, care a ținut, de asemenea să reitereze că România este “una dintre țările care nu au pus niciodată sub semnul întrebării dreptul și aspirațiile Turciei de a deveni membru al UE”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: