JURNALISTUL ANDREW GARDNER DE LA PUBLICATIA BRUXELLEZA EUROPEAN VOICE A REALIZAT PROFILUL PREZIDENTIABILULUI CRIN ANTONESCU,PE CARE IL DESCRIE DREPT UN POLITICIAN AL RISCULUI!

22 feb.

Publicația bruxelleză European Voice a realizat un profil al prezidențiabilului Crin Antonescu, pe care îl descrie drept un politician al riscului, dar care a mers pe o carte proastă în timpul referendumului din 2012.

 

Imagine

 

 

European Voice, fondată de “The Economist Group” în 2005, începe profilul președintelui PNL prin a aminti rolul său din vara anului 2012, când liberalul a fost președintele ad-interim al României pentru 48 de zile. Recunoscut pentru calitățile sale oratorice, Crin Antonescu a avut o retorică sălbatică și ascuțită în timpul crizei politice, notează jurnaliștii EV, care spun că partidul liberal pe care îl conduce a avut ieșiri anti-americane și anti-europene în tentativa de a dezminți că procesul suspendării este o abatere de la Constituție.

Publicația prezintă multe detalii biografice ale lui Antonescu, făcând un succint tablou al istoricului care iubește să se plimbe prin anticariatele din Bruxelles atunci când vizitează capitala Belgiei împreună cu soția sa, europarlamentarul Adina Vălean.

“Niciunul dintre aceste aspecte nu explică de ce în timpul interimatului său s-a dovedit a fi un politician confruntațional și emoțional care a jucat, dar a pierdut”, scrie EV.

Andrew Gardner, numele cu care este semnat acest articol, face o incursiune în  trecutul politic al lui Crin Antonescu, tânărul din Tulcea care nu s-a alăturat, cum poate era de așteptat, Frontului Salvării Naționale, condus de Ion Iliescu, un fost membru al Partidului Comunist. “Descendeții politici direcți ai lui Iliescu sunt fostul premier Adrian Năstase (în prezent în închisoare” și Ponta. Cariera lui Băsescu a început tot în FSN”, scrie European Voice. În schimb, Antonescu a ales reîncarnarea partidului liberal de dinainte de război, PNL.

“Dar nu Antonescu a încercat să facă din profilul său non-comunist un aset, ci Băsescu, care a fost comunist (one-time communist – în engleză), este cel care vorbește României despre trecutul ei comunist. Deci ce altceva, în afară de ambiție și oratorie, îl poziționează pe Antonescu drept succesor al lui Băsescu”.

“Diplomații care au lucrat cu el spun că, atunci când i se cer insistent detalii, repetă mesajul de bază. Analiștii susțin că de la asumarea președinției PNL, în 2009, a eșuat în a proiecta o viziune politică”.

European Voice amintește că Antonescu a reușit să câștige șefia partidului în fața fostului premier Călin Popescu Tăriceanu și precizează că modul riscant în care își calculează mutările poate fi o explicație pentru inconsecvența sa politică.

“O victorie în noiembrie ar aduce recompense mixte. Și-ar termina călătoria improbabilă de la profesor de la țară la președinte, dar dacă Guvernul reușește să modifice Constituția, puterile sale vor fi reduse – deși, insistă el, nesemnificativ. Partidul său și-ar pierde liderul, dar reîmprospătarea i-ar putea face bine.

În primul rând, Antonescu trebuie să câștige. Și-a nuanțat retorica. Face acum saltul pe scena internațională. Caută să se afișeze ca prezidențiabil, sensibil, deși nu are simțul străzii (common touch – în engleză = a empatiza cu oamenii de rând). Pericolele care îl așteaptă țin de “dar dacă”, iar cel mai important este acela privind candidatura la prezidențiale a lui Ponta.

Riscul pentru votanții din România este acela că Antonescu s-ar putea dovedi un alt președinte puternic și imprevizibil, cum a fost Băsescu. Dar este posibil ca, odată ce și-a satisfăcut ambițiile, să se dovedească a fi un lider stabil, mai aplecat spre a proiecta o viziune liberală și spre a reprezenta o generație diferită”, mai scrie European Voice.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: