PRIM-VICEPRESEDINTELE PNL, KLAUS WERNER JOHANNIS”NAZISTUL BUN” :NU REGRET RUPEREA USL!”

1 mart.

Prim–vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat într–un interviu în exclusivitate pentru Tribuna că nu regretă ruperea USL, deoarece alianţa nu a funcţionat bine în ultimul an. Tandemul Antonescu preşedinte – Iohannis premier este foarte discutat în interiorul partidului, iar prim–vicepreşedintele PNL crede că în cazul în care Antonescu va câştiga alegerile este posibilă formarea unei majorităţi în jurul PNL. Admite că relaţia cu sibienii a fost tensionată de această încercare a lui de a pleca la Bucureşti, dar crede că acest lucru nu a stricat relaţia sa cu sibienii.

Imagine

 

– Ruperea USL a fost regretată, la nivelul declaraţiilor, şi de către o parte şi de către cealaltă. Dumneavoastră, personal, regretaţi ruperea USL?

Klaus Iohannis: Eu personal nu regret ruperea USL-ului.

– De ce?

K.I.: Fiindcă USL-ul, de când sunt eu parte din el, nu a funcţionat bine.

– Aţi fost unul dintre primii care au propus această variantă a ruperii?

K.I.: Nu cred că am fost printre primii, dar nici nu cred că a contat o opinie personală a cuiva nici din PNL, nici din PSD. Lucrurile pur şi simplu nu au mai funcţionat, acesta a fost motivul pentru care s-a rupt USL-ul şi întrebarea care se tot pune în spaţiul public, cum că lumea nu ar înţelege de ce s-a rupt… s-a rupt fiindcă nu a mai funcţionat şi nu a mai funcţionat fiindcă PSD-ul nu a mai dorit să accepte PNL-ul ca partener egal, aşa cum au fost la înfiinţare şi de aici au apărut toate celelalte probleme.

– Mult timp, până de curând, aţi spus că PSD-ul va susţine candidatura lui Antonescu la prezidenţiale. Când s-a întâmplat ceva, ce v-a făcut să credeţi că nu va mai fi aşa.

K.I.: Nu a existat o declaraţie explicită a PSD-ului că nu îl va susţine pe Crin Antonescu la prezidenţiale, dar au apărut tot mai multe gesturi şi afirmaţii legate de teme conexe care ne-au făcut să tragem concluzia că de fapt nu s-a dorit sau nu se mai doreşte în PSD susţinerea lui Crin Antonescu. Ultima mişcare, care a fost foarte evidentă, a fost înfiinţarea USD-ului (cică pentru europar­lamentare, dar în realitate s-a constituit ca alianţă politică internă şi s-a văzut repede acest lucru), promovarea unor personalităţi şi realizarea unor sondaje care au scos imediat personalităţile vizate pe primele locuri au arătat clar ce se doreşte. S-a în­fiinţat USD-ul pentru a promova un candidat la prezidenţiale.

– Este un câştig pentru PNL, politic, electoral vorbind, această rupere. Are acum Antonescu mai multe şanse la preşedinţie?

K.I.: După părerea mea, da. Chiar în ideea – în care nu cred – dar chiar în ideea să fi rămas în USL şi Crin Antonescu să fi rămas candidatul USL nu ar fi avut foarte multe şanse fiindcă PNL-ul a fost micşorat de partenerii din PSD tot timpul la guvernare, tot timpul a încercat o punere a PNL-ului în umbră. Inclusiv acele momente în care chiar Crin Antonescu a fost pus într-o situaţie nu neapărat plăcută de a avea altă opinie în interiorul USL-ului, multe din acestea cred că au fost provocate. Crin Antonescu nu a fost suficient de vizibil, lucru arătat şi de multe sondaje. Acesta nu a fost un argument pentru ruperea USL-ului, dar o analiză simplă arată că aici ne situăm. Acum din opoziţie sau din poziţia din afara USL-ului cred că există un culoar foarte bun pentru Crin Antonescu.

Antonescu preşedinte,
Iohannis premier

– Cât de posibilă este varianta Crin Antonescu preşedinte, Klaus Iohannis premier, pentru campania electorală?

K.I.: Despre acest tandem Antonescu – Iohannis s-a vorbit şi în spaţiul public, în ultima vreme, din ce în ce mai des, şi în interiorul partidului chiar foarte des. Şi noi credem că este un tandem care are şanse foarte bune să creeze o platformă  pozitivă pentru Crin Antonescu candidat la prezi­denţiale. În general este un tandem care are şanse foarte bune să se realizeze.
Pe de altă parte, suntem foarte conştienţi de faptul că nu este un automatism. Nu înseamnă că dacă Crin Antonescu ajunge preşedinte, automat Klaus Iohannis ajunge prim-ministru, dar este o combinaţie şi o ecuaţie pe care noi o considerăm de succes şi care poate să ne ajute să ne îndeplinim ţelurile politice.
 
În situaţia ipotetică în care Antonescu ar câştiga alegerile, s-ar putea crea o majoritate în jurul PNL?

K.I.: Noi credem că există o şansă rezonabilă pentru aşa ceva.

PDL-ul ar putea intra în această alianţă?

K.I.: E prea repede să spunem cine ar putea să intre într-o astfel de alianţă, şi sincer aş prefera să las aceste evaluări pentru după prezidenţiale.

– Se vehiculează foarte des şi varianta unei rocade între dumneavoastră şi Antonescu pentru candidatura la prezidenţiale.

K.I.: S-a vorbit despre acest lucru şi se va vorbi şi în continuare. Acest lucru este unul pe care nu mi-l doresc. Am declarat acum… cred că este un an de zile, când am intrat în Partidul Naţional Liberal, că unul din motivele pentru care fac acest pas este să îl sprijin pe Crin Antonescu în cursa prezidenţială şi voi face acest lucru. Eu îmi doresc să ajungă Crin Antonescu preşedinte, sunt dispus şi îmi doresc să îl sprijin, dar nu să îl înlocuiesc.

– Nici în situaţia în care sondajele v-ar situa pe o poziţie mai bună decât Crin Antonescu?

K.I.: Asta este dorinţa mea.

Relaţiile cu Băsescu, neschimbate

– Se vorbeşte despre o posibilă apropiere între Crin Antonescu şi preşedintele Traian Băsescu. S-a schimbat ceva în relaţiile dintre Antonescu şi Băsescu, dintre dumneavoastră şi Băsescu?

K.I.: Haideţi să vă răspund invers: între mine şi preşedintele Băsescu nu, fiindcă nu a avut ce să se schimbe, nu a existat nimic, de ani de zile nu avem niciun fel de relaţie. Între Crin Antonescu şi preşedintele Bă­sescu nu cred că se vor schimba lucrurile. Mulţi analişti şi mulţi comentatori au tras nişte concluzii pripite: acum dacă PNL intră în opoziţie s-ar putea să apară puncte de contact cu PDL-ul, cu PMP-ul şi cu alte partide care au relaţie istorică sau mai nouă cu Traian Băsescu.
Una este una şi alta este alta. Preşedintele Băsescu nu este în niciunul din partide, nu candidează în niciunul din partide. Este un actor politic important, dar în alt joc, nu în acest joc parlamentar şi atunci dacă – noi nu anvizajăm aşa ceva – dar dacă apar cândva, proiecte comune ale PNL-ului cu alte formaţiuni de dreapta, asta nu înseamnă că apare o apropiere între Crin Antonescu şi Traian Băsescu.
Crin Antonescu şi Traian Băsescu s-au poziţionat unul faţă de celălalt, s-a putut urmări uşor şi din declaraţiile de ieri (de miercuri n.r.) bunăoară şi aceste lucruri nu se vor schimba.
Pe de altă parte, vreau să subliniez că PNL-ul nu intră în opoziţie ca să se apropie de PDL sau de PMP. PNL va deveni automat actorul cel mai important din opoziţie, deci noi vom fi opoziţia, noi vom fi partidul care poate să depună o moţiune de cenzură, nicio altă formaţiune din Parlament nu poate să facă acest lucru. Cum a spus bine Crin Antonescu: ei pot scrie texte, dar nu au suficienţi parlamentari ca să poată depune o moţiune de cenzură. Noi putem şi dacă vom vedea o bună ocazie, o vom şi face. E bine să tratăm separat posibile colaborări în opoziţie şi relaţia cu Traian Băsescu. Eu ştiu că acesta este un subiect care va fi intens speculat, mai ales de opozanţii noştri, care vor încerca să inducă, şi deja au încercat în anumite televiziuni, să inducă ideea că acum se produce o apropiere între Antonescu şi Băsescu şi ce păcat că am luptat împotriva lui Băsescu şi acum ajungem în partea lui – aşa ceva nu se întâmplă. Este bine să înţe­leagă lumea că acest lucru nu se întâmplă şi nu se va întâmpla.

Mişcare inutilă şi regretabilă

– Cum aţi văzut mişcarea de ieri a lui Tăriceanu?

K.I.: Inutilă şi regretabilă. Nu este, din păcate, o noutate pentru Partidul Naţional Liberal ca un fost preşedinte să găsească că spaţiul din interiorul Partidului Naţional Liberal nu îi mai ajunge pentru ambiţiile personale, să facă un pas în afară, în încercarea de a constitui un nou partid şi paradoxal pe urmă să predea acest nou partid unui adversar al PNL-ului. Este ceva contraproductiv, într-o oarecare măsură dăunează PNL-ului şi în niciun caz nu ajută pe cel care face pasul, cum am văzut că nici domnul Stolojan nu a câştigat foarte mult din acea mişcare, cum înaintea lui nici domnul Stoica nu a câştigat mare lucru de acolo. Cred că nici domnul Tăriceanu nu va câştiga din această mişcare; va pierde mult.

– Ce părere aveţi despre declaraţiile premierului Ponta care spunea că ar oferi posturi în Guvern celor care i s-ar alătura lui Tăriceanu?

K.I.: Nu cred că se va întâmpla.

– Cum comentaţi reacţiile senatorului Ilieşiu, credeţi că au fost generate de faptul că nu a primit un loc la europarlamentare?

K.I.: Da, cred că acesta a fost declan­şatorul gândirii senatorului Ilieşiu. În reali­tate, cred că domnul Ilieşiu nu a înţeles ce înseamnă un partid, ce înseamnă disciplina de partid, coeziunea de partid, camaraderia de partid. Cred că i-a dăunat că a fost pro­pulsat foarte repede, a fost adus din afara partidului, promovat candidat pentru sena­tor, ales senator. Cred că în imaginaţia dom­nului Ilieşiu a apărut ideea că dacă a pro­movat aşa, este atât de bun încât el trebuie să spună cum să se desfăşoare lucrurile în partid, lucru care cu siguranţă nu este adevărat. E regretabil că sibienii au ajuns să fie reprezentaţi de un senator liberal care nu este liberal.

– Cum estimaţi că va fi afectată politica la nivel local de ruperea USL?

K.I.: În prima fază cred că nu va fi afectată deloc. Cu siguranţă vor exista repoziţionări tactice, dar hotărârea pe care am luat-o în Delegaţia Permanentă şi anume de a da libertate organizaţiilor locale şi judeţene să regândească alianţele nu este o obligaţie de a le reface. Acolo unde lucrurile sunt bine aşezate se poate continua fără probleme. Însă acolo unde nu funcţionează am consi­derat că este bine să dăm libertate organi­zaţiilor locale să se reaşeze în alte ecuaţii politice. În Sibiu avem o configuraţie stabilă, dar ea nu mai este automată şi atunci este nevoie de o foarte bună conştientizare în cadrul partidelor. Dacă se doreşte continua­rea în stabilitatea care s-a instaurat, atunci acest lucru nu mai apare automat ci trebuie să se acţioneze în sensul acestei stabilităţi. Deci să apară un respect reciproc mai accentuat, să nu presupună nimeni că X şi Y votează aşa doar fiindcă este în alianţă, ci trebuie convins şi rugat să voteze într-un anume fel, trebuie fiecare parte să respecte funcţiile celorlalţi şi atunci lucrurile pot funcţiona.

– Este posibil ca PNL şi FDGR să discute susţinerea unui candidat comun pentru europarlamentare?

K.I.: Acest lucru nu va mai fi posibil după părerea mea, fiindcă în noua configuraţie, în majoritatea parlamentară căutată de primul ministru Victor Ponta, intră în discuţie şi Grupul Minorităţilor. Este foarte probabil ca Grupul Minorităţilor să adere la noua majoritate pe care o construieşte primul ministru, este un lucru natural şi nu găsesc o problemă în asta, fiindcă minorităţile în definitiv nu sunt partide politice, ele trebuie să aibă grijă de organizaţiile lor şi acest lucru se poate doar colaborând cu cei de la putere, nu colaborând cu cei din opoziţie. În concluzie, este posibil să ajungem de data aceasta, Forumul German şi cu mine, în părţi diferite ale politicii româneşti. Şi atunci dacă Grupul Minorităţilor merge în majoritatea guvernamentală a primului ministru Ponta, este imposibil de negociat un candidat comun pentru europarlamentare pentru Forumul German şi PNL.

Fără superstiţii

– În toate aceste negocieri şi dispute numele dvs a fost, probabil, cel mai vehiculat. Cum a ieşit Klaus Iohannis din toată această poveste, cum v-a afectat toată această poveste?

K.I.: Ca şi persoană, cred că a supravieţuit bine. Nu cred că am probleme din aceste motive, cu toate că am fost pus în situaţii de multe ori stranii, prezentat ca şi cel pentru care se rupe USL-ul, unii au mers chiar mai departe şi m-au prezentat drept omul care a dus la criza politică din România, ceea ce, după părerea mea, nu este adevărat şi să fii arătat cu degetul într-un sens atât de negativ nu este un lucru neapărat uşor, dar trec peste aceste lucruri. În ce priveşte imaginea publică cred că nu mi-a dăunat această criză, ba dimpotrivă cred că prin natura lucrurilor am apărut mai mult în spaţiul public decât înainte şi mai multă lume a putut să îşi facă o imagine puţin mai documentată despre politicianul Klaus Iohannis.

– A afectat relaţia cu sibienii această încercare a dumneavoastră de a pleca la Bucureşti?

K.I.: Cu siguranţă a tensionat relaţia mea cu sibienii, dar nu cred că a stricat-o. Cred că este o relaţie dinamică şi din ce mi-au spus sibienii cu care am vorbit, şi am vorbit cu foarte multă lume în aceste săptămâni, mulţi au fost îngrijoraţi, mulţi mi-au recomandat să nu plec, alţii mi-au spus că totuşi pentru Sibiu este un lucru bun, să aibă un primar care este solicitat în politica naţională, cred că în continuare sibienii au încredere în ceea ce fac.

– S-a întâmplat de multe ori să staţi până seara târziu la Bucureşti şi totuşi să vă întoarceţi la Sibiu. De ce nu staţi acolo, nu vă place Bucureştiul?

K.I.: Nu ţin neapărat să stau acolo. Pe de altă parte, nu ţin neapărat să fiu la Sibiu cât de mult pot. Nu am avut de gând şi nu am de gând să abandonez munca de la Primărie şi chiar dacă după 14 ani apare o anumită rutină şi o expertiză, este nevoie de prezenţa mea aici. Şi atunci am încercat şi cred că am chiar reuşit să mă împart între Sibiu şi Bucureşti într-un mod rezonabil. În multe zile, dimineaţa am venit aici la Primărie, la birou, am rezolvat problemele, am plecat la Bucureşti, unde politica în practică se desfăşoară mai degrabă în zona amiezii, a după-amiezii şi seara şi am ajuns la timp acolo ca să mă întorc de obicei seara târziu, pentru a fi din nou aici a doua zi.

– Sunteţi superstiţios?

K.I.: Nu.

– În ziua în care aţi avut Delegaţia Permanentă şi s-a decis ruperea USL, aţi avut aceeaşi cravată – cadou pe care aţi purtat-o şi în afişele din campania electorală şi de ziua dumneavoastră. Vă poată noroc acea cravată?

K.I.: (răspunde râzând) Nu am niciun fel de gândire de acest tip superstiţios şi cravatele mi le aleg în funcţie de costum şi de ocazie, în niciun caz în funcţie de superstiţii.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: