TRADITIA MARTISORULUI A FOST CELEBRATA VINERI SEARA LA BRUXELLES,PRINTR-UN EVENIMENT ORGANIZAT IN COMUN DE ROMANIA,R.MOLDOVA SI BULGARIA!

1 mart.

 

 

Tradiţia Mărţişorului a fost celebrată vineri seară în capitala Belgiei, în cadrul unui eveniment organizat în comun de Institutul Cultural Român de la Bruxelles şi ambasadele Republicii Moldova şi Bulgariei, în prezenţa câtorva zeci de invitaţi din cele trei ţări şi nu numai.

 

Evenimentul dedicat Mărţişorului a avut loc la sediul ambasadei Republicii Moldova în Belgia, iar organizatorii au profitat de acest prilej pentru a face o legătură simbolică cu votul de joi din Parlamentul European privind liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

‘Evenimentul din această seară este unul foarte important pentru că are loc a doua zi după decizia istorică de ieri (joi – n.r.) a Parlamentului European cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova. Deci, într-un anumit sens, poate fi considerat un mărţişor din partea Uniunii Europene acordat Republicii Moldova în ajunul venirii primăverii. Din alt punct de vedere, acest eveniment este important datorită formatului inedit, şi anume faptul că a fost organizat de trei ambasade, a Republicii Moldova, a României, prin ICR, şi a Bulgariei. Deci s-a dorit a se sublinia faptul că tradiţia este una care ne uneşte şi aceste ţări au foarte multe lucruri în comun’, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, Mihai Gribincea.

Ambasadorul Bulgariei în Belgia, Veselin Valkanov, a felicitat Republica Moldova pentru decizia PE privind liberalizarea regimului vizelor şi i-a oferit un mărţişor ambasadorului Mihai Gribincea.

‘Este o iniţiativă incluzivă, care arată ce au în comun ţările noastre şi legăturile dintre ele. Găsesc această iniţiativă binevenită’, a spus Veselin Valkanov, care a profitat de evenimentul dedicat tradiţiei comune a Mărţişorului pentru a le ura celor prezenţi ‘sănătate, fericire şi mai multe motive de sărbătoare’.

Robert Adam, directorul ICR Bruxelles, a declarat că tradiţia Mărţişorului este una ancestrală, care uneşte mai multe ţări în Balcani, subliniind faptul că evenimentul organizat la ambasada Republicii Moldova este o iniţiativă care reuneşte atât instituţii publice, cât şi societatea civilă, respectiv asociaţia culturală belgo-română Arthis şi cea bulgară Orpheus.

El i-a oferit ambasadorului Mihai Gribincea un mărţişor inedit, respectiv o foaie de hârtie cu mesajul ‘ICR Bruxelles urează bun venit Republicii Moldova într-o Europă fără vize’, însoţită de şnurul alb cu roşu.

Doina Işfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ Bucureşti, a spus că Mărţişorul este încă o tradiţie vie în România, în Republica Moldova, în Bulgaria, în Macedonia sau Grecia.

‘Este o practică culturală care marchează, ca simbol al Primăverii, prima zi a lunii martie. Este un simbol al Primăverii din două componente: pe de o parte pentru că firul pe care îl cunoaştem cu toţii, cel alb cu roşu, prin simbolismul culorilor atrage atenţia asupra elementelor fundamentale care se raportează la renaştere, la revitalizare, la fertilitate, la fecunditate, pentru că ştim cu toţii că roşul în partea veche de civilizaţii antice reprezenta vitalitatea, era şi culoarea sângelui, reprezenta acel tumult al tinereţii, reprezenta mai departe căldura.

Firul alb, care se împleteşte cu cel roşu, este expresia purităţii, a candorii, este expresia prospeţimii care împreună, la acest cap de an – pentru că ziua de 1 Martie în civilizaţiile antice era de fapt anul nou – face ca prin împletirea căldurii cu lumina, prin împletirea acestei tumultoase vieţi cu ceea ce înseamnă puritatea renăscută, să confere omului o amuletă protectoare, să-i transfere în felul acest căldura şi energia de care are nevoie’, a afirmat Doina Işfanoni.

Ea a adăugat că Mărţişorul este, în afară de o amuletă magică, şi ‘o expresie a puterii germinative a lunii, pentru că ştim cu toţii că la începutul acestei perioade luna se află în creştere, iar magnetismul ei este cel ce dezvoltă şi face să rodească şi pământul, şi vietăţile, şi omul’, reamintind că în trecut Mărţişorul se folosea nu numai pentru om, ci şi pentru animalele din gospodărie.

‘Este o practică total unică pentru lumea balcanică şi câteva areale locuite de românii din Ucraina şi Serbia. Nu se regăseşte nicăieri, iar această filiaţiune care ne leagă pe toţi în această zonă geografică, face ca noi să spunem că, pe de o parte, în această diversitate europeană suntem unici, pe de altă parte ne legăm prin firul Mărţişorului de tradiţii foarte vechi care ţin de civilizaţiile antice, care ţin de acele începuturi ale civilizaţiei’, a mai spus etnologul.

Doina Işfanoni a apreciat că tradiţia Mărţişorului este încă una activă în fiecare din ţările care o împărtăşesc, acesta fiind şi motivul pentru care a fost întocmit şi depus la UNESCO un dosar pentru a include Mărţişorul în patrimoniul imaterial al umanităţii.

‘E un dosar multinaţional, cu Bulgaria, cu România, cu Republica Moldova şi Macedonia, pentru că este, într-adevăr, poate mai puţin amuletă, dar este un semn distinctiv al începutului de Primăvară, este ceea ce în satul tradiţional se numea cap de Primăvară. Este în egală măsură acel tip de podoabă de care nu se desprinde nimeni atât femeile, cât şi bărbaţii – Mărţişorul se adresează tuturor, indiferent de vârstă, indiferent de sex. Dincolo de aspectul comercial, că practic sunt invadate străzile Bucureştiului, ale Sofiei, ale Chişinăului, la Skopje de asemenea, de abundenţa ofertei, a devenit pentru artizanii ţărani şi pentru artiştii plastici o cale de afirmare, în amuleta pe care o ataşează firului, a creativităţii şi fanteziei’, a mai declarat etnologul Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ Bucureşti.

Seara dedicată Mărţişorului a fost completată de dansuri folclorice ale membrilor asociaţiei bulgare Orpheus şi de un moment muzical la nai, susţinut de Raluca Pătuleanu. Nu în ultimul rând, cei prezenţi au primit mărţişoare cu amulete tradiţionale, un prilej de încântare pentru invitaţii români, moldoveni şi bulgari, dar şi din alte ţări, prezenţi la eveniment.

AGERPRES.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: