GUVERNUL PONTA III A PRIMIT VOTUL PARLAMENTULUI,CU 346 DE VOTURI PENTRU SI 192 DE VOTURI IMPOTRIVA!

4 mart.

 

 
Guvernul Ponta III a primit VOTUL Parlamentului, cu 346 de opţiuni favorabile 407
Foto: Agerpres
Parlamentarii s-au reunit, marţi, în şedinţa în care s-a dezbătut validarea noului Guvern Ponta.

Premierul Victor Ponta a venit în faţa aleşilor cu un Executiv cu multe nume noi şi oameni foarte tineri, compus din 25 de miniştri, din care patru sunt şi vicepremieri.

UPDATE 18.30: Guvernul Ponta III a fost validat în plenul Parlamentului, cu 346 de voturi pentru şi 192 de voturi împotrivă.


Update 15.25Premierul Victor Ponta a prezentat în Parlament noul Guvern. „Îmi manifest dorinţa de a exista dialog între putere şi Opoziţie”, a spus primul ministru. Ponta a dat asigurări că  toate direcţiile fundamentale ale programului de guvernare vor fi respectate.

„Îi asigur pe colegii liberali că nu se pune problema schimbării cotei de 16%”, a adăugat premierul Ponta.  Premierul a mai precizat că speră ca preşedintele Băsescu să respecte deciziile CCR.

Ponta, discurs în Parlament: Băsescu trebuie să accepte noul Guvern

Primul ministru a mai precizat că se doreşte păstrarea creşterii economice.Update 14.44 – Toţi cei propuşi de pentru cabinetul Ponta III au fost validaţi în comisiile parlamentare.
 
Update 14.33 – Adriana Doina Pană, propusă pentru postul de ministru delegat pentru Ape şi Păduri, a primit, marţi, aviz favorabil din partea Comisiilor de agricultură ale Parlamentului, cu 27 de voturi „pentru” şi 14 „împotrivă”, aparţinând PNL şi PDL.

Reprezentanţii PNL şi PDL au anunţat, la şedinţa Comisiilor de agricultură, că votează „împotrivă”.

 
Update 14.20 – Candidatura lui Daniel Constantin la funcţia de vicepremier şi de ministru al Agriculturii a fost avizată favorabil, marţi, de comisiile parlamentare pentru agricultură, cu 27 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” şi o abţinere, parlamentarii PNL şi PDL anunţând că au votat împotrivă.
 
„Nu o să schimb nimic din programul fostului ministru al Agriculturii”, a spus Constantin, referindu-se la mandatul său de până acum.

Update 13.50Ioana Petrescu, consilier al premierului Victor Ponta şi nominalizată pentru preluarea funcţiei de ministru al Finanţelor, a primit marţi avizul comisiilor parlamentare reunite pentru buget, finanţe, bănci, cu 23 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi două abţineri.

Printre chestiunile la care Ioana Petrescu a evitat să răspundă a fost şi cea referitoare la renunţarea la cota unică şi introducerea cotei progresive, obiectiv care se regăseşte în strategia fiscală bugetară 2014-2017.
 
Petrescu a arătat că impozitarea muncii este mare în România atât în ceea ce priveşte cotele plătite de angajatori, cât şi cele achitate de angajaţi, şi va susţine „cât poate” reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie.
 
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional să introducă din luna iulie scutirea de impozit pe profitul reinvestit, metodologia de aplicare urmând să fie redactată până în aprilie, la următoarea misiune la Bucureşti a Fondului, a anunţat Ponta, la începutul lunii februarie.
 
Ponta a menţionat că Ioana Petrescu are, în ciuda vârstei, experienţă în domeniu, ceea ce o recomandă pentru a deţine funcţia de ministru al Finanţelor.

 
Update 13.00Nicolae Bănicioiu a primit aviz favorabil pentru portofoliul de la Sănătate, din partea comisiilor parlamentare de specialitate.
 
Bănicioiu a primit votul favorabil din partea a 17 parlamentari, în timp ce şapte au fost „împotrivă” şi trei s-au abţinut.

Update 12.45Ministrul desemnat al Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

 
Korodi a fost votat favorabil de către 18 membri, iar 9 voturi au fost „împotrivă”. În acelaţi timp, a fost consemnată o abţinere.
 
Deputatul UDMR, Attila Korodi, în vârstă de 36 de ani, este nominalizat pentru a treia oară să preia portofoliul la Ministerul Mediului. El a mai deţinut această funcţie în 2007-2008 şi 11 aprilie-27 aprilie 2012.
 
Update 12.30Ministrul propus pentru portofoliul Transporturilor, Dan Şova, a fost avizat, marţi, de comisiile parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţă comună.
 
Şova a fost avizat favorabil de către membrii Comisiei pentru politică economică şi ai Comisiei pentru Transporturi de la Cameră şi de cei ai Comisiei economice şi Comisiei pentru privatizare de la Senat, cumulând 41 de voturi „pentru” şi 9 voturi „împotrivă”.
 
Dan Şova a ţinut să laude realizările foştilor miniştri liberali care au ocupat postul de la Transporturi, Relu Fenechiu şi Ramona Mănescu. „Am de gând să continui proiectele pe care ei le-au început”, a spus Şova.
 
Update 12.20Comisiile pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor şi Senat au acordat, marţi, prin vot, aviz favorabil pentru fosta atletă Gabriela Szabo, propusă ca ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta III.
 
Decizia comisiilor de specialitate a fost adoptată cu 24 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi două abţineri. Audierea a durat o oră şi jumătate.
 
Szabo a afirmat în faţa membrilor comisiilor că îşi propune să creeze o strategie de dezvoltare a sportului românesc pe zece ani, care să fie preluată şi de cei ce îi vor succeda la conducerea MTS. Fosta atletă consideră că nu lipsa banilor este cea mai mare problemă a sportului românesc, ci faptul că nu mai este la modă să fii campion.
 
Printre cele mai importante performanţe din cariera ei sportivă se numără titlul de campioană olimpică la Sydney, în 2000, în proba de 5.000 de metri, medalia de argint la 1.500 de metri la JO de la Atlanta (1996) şi de bronz la Sydney, cele trei medalii de aur de la Campionatele Mondiale în aer liber, la Atena (1997 – 5.000 de metri), Sevilla (1999 – 5.000 de metri) şi Edmonton (2001 – 1.500 de metri), patru prime poziţii la Campionatele Mondiale de sală şi un titlu de campioană europeană în sală, la Gent (2000 – la 3.000 de metri). 
 
Din februarie 2013, Gabriela Szabo a fost consilier al fostului ministru Nicolae Bănicioiu.
 

Update 12.12Kelemen Hunor, propus ca ministru pentru portofoliul Culturii, a primit, marţi, avizul favorabil al comisiilor pentru cultură din Camera Deputaţilor şi din Senat, cu 19 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” şi o abţinere.
 
„A fost şi este o onoare să fiu propus pentru această funcţie, pe care am mai deţinut-o pentru o perioadă de doi ani şi aproape şase luni.(…) M-am uitat în programul de guvernare votat în 2012, am citit capitolul cultură şi trebuie să vă spun că acest capitol conţine direcţiile importante şi toate principiile importante pentru a realiza proiecte şi acţiuni concrete în Ministerul Culturii”, a declarat Kelemen Hunor în şedinţa de audiere pentru postul de ministru al Culturii.
 
De asemenea, acesta a afirmat că trebuie realizată lista monumentelor istorice. Pe de altă parte, ministrul propus pentru portofoliul Culturii a afirmat că legea cinematografiei trebuie să fie modificată, precizând că actuala formulă „este un pic depăşită”. 
 
Update 12.03Bogdan Stanoevici, propus ca ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a primit, marţi, aviz favorabil din partea Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor a Camerei Deputaţilor şi celei pentru românii de pretutindeni din Senat. 
 
Comisiile de specialitate din Parlament au avizat această propunere cu 13 voturi „pentru” şi 6 voturi „împotrivă”. 

Update 12.00Comisiile parlamentare economice, de industrii şi privatizare au avizat favorabil, marţi, candidatura lui Florin Nicolae Jianu pentru postul de ministru delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, acesta obţinând 28 de voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă” şi 2 abţineri. 
 
Jianu a susţinut în cadrul audierilor că este propus pentru această poziţie ca ministru tehnocrat susţinut de premierul Victor Ponta şi a precizat că vrea să extindă măsura luată deja în cazul întreprinzătorilor debutanţi şi pentru alte „categorii sociale”.

Update 11.33Rovana Plumb a primit aviz pozitiv în comisia parlamentară. Rovana Plumb a primit, marţi, avizul favorabil al comisiilor parlamentare pentru a ocupa funcţia de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi al Persoanelor Vârstnice, fiind validată cu 34 de voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”.

La audierile în comisia de muncă, Rovana Plumb propusă pentru a prelua Ministerul de resort a declarat că până în 2015 România va scoate din sărăcie aproape 600.000 de oameni. 

 
Update 10.20Comisiile juridice din Camera deputaţilor şi Senat au acordat, marţi dimineaţă, prin vot, aviz favorabil pentru Eugen Nicolicea, propus ca ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Ponta III.
 
Decizia comisiilor de specialitate a fost adoptată cu 20 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”. Liberalii şi democrat-liberalii au votat împotrivă.
 
Vicepreşedintele UNPR Eugen Nicolicea, secretar al Camerei Deputaţilor, propus pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Ponta III, este deputat din anul 1992, el fiind adversar politic al actualului premier în perioada 2009 – 2011, când spunea despre acesta că a trăit la Paris „ca un aurolac”.

Update 10.16 Aurelia Cristea, ministrul propus pentru Dialog social, a primit aviz favorabil la comisiile de specialitate. Aurelia Cristea a primit 30 voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”.

La audierea în comisiile reunite de muncă şi protecţie socială, Aurelia Cristea a spus că are printre priorităţi dezvoltarea dialogului social la nivel local şi creşterea capacităţii de expertiză a membrilor din comisiilor de dialog social, dorind ca aceştia să participe inclusiv la cursuri de comunicare şi de mediatori, potrivit Mediafax.
 
Senatorul Marin Cotescu, din Comisia de muncă, i-a adresat o serie de întrebări legate de CV-ul acesteia, dorind să ştie de ce a terminat liceul în 1986 şi a început facultatea abia în 1998. Cristea a răspuns că şi-a crescut mai întâi copiii şi apoi şi-a continua studiile.
 
Aurelia Cristea, propusă pentru funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social, este deputat PSD la primul mandat şi a fost timp de patru ani (2006-2010) membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Aurelia Cristea este din 2010 membru al Consiliului Naţional al PSD şi vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Cluj. 

Update 10.10Constantin Niţă a fost avizat favorabil, marţi, în comisii parlamentare, ca ministru al Economiei. Niţă a fost votat favorabil de către 28 de membri, în timp ce nouă voturi au fost „împotrivă”. Totodată, au fost consemnate două abţineri.

 

Update 09.50Gabriel Oprea, propus ministru al Afacerilor Interne şi vicepremier, a primit, marţi, avizul pentru aceste funcţii din partea comisiilor parlamentare reunite, fiind validat cu 20 de voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi patru abţineri.


Oprea a fost audiat de comisiile pentru apărare, ordine public şi siguranţă naţională din Senat şi Camera Deputaţilor. 
 
La finalul audierilor, Gabriel Oprea a declarat că nu şi-a dorit să fie ministru de Interne, însă a acceptat această funcţie.
 
El a precizat că este o perioadă economică dificilă, însă îşi doreşte să fie mulţi bani pentru echipamente şi salariile angajaţilor din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a mai ocupat funcţia de ministru al Internelor, timp de 20 de zile, în 2008, în Guvernul PDL-PSD.

În Guvernul Ponta, Oprea a fost până acum vicepremier fără portofoliu, iar din ianuarie a preluat interimatul la MAI, după demisia liberalului Radu Stroe din Guvern, în urma scandalului legat de accidentul aviatic din Munţii Apuseni. 
_______________________________________

Ştirea iniţială 08.55

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea a declarat luni, că programul învestirii noului Guvern cuprinde audierea miniştrilor noi şi a celor cu portofolii noi, marţi, între orele 9.00 şi 13.00, votul în plenul reunit urmând a se da începând cu ora 15.00.
 
Zgonea a arătat că programul audierilor din comisii începe la ora 9.00, cu vicepremierii, urmat de ceilalţi miniştri noi din Cabinetul Ponta III, dar şi miniştrii care şi-au schimbat portofoliile. 
 
La ora 15.00 a fost programat plenul renit în cadrul căruia va fi dat votul celor două Camere ale Parlamentului, pe noua structură a Guvernului.

Aşadar, Guvernul Ponta III are 25 de miniştri: 17 cu portofolii, opt delegaţi şi patru vicepremieri. 
 
După o serie lungă de negocieri cu UDMR, grupul minorităţilor şi PPDD, premierul Victor Ponta a prezentat luni lista miniştrilor pe care şi-i doreşte în viitorul cabinet şi pe care o va prezenta Parlamentului.

Propunerile pentru Guvernul Ponta III

 

Ministerul Afacerilor Interne – Gabriel Oprea, vicepremier
 
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Daniel Constantin, vicepremier
 
Ministerul Culturii – Kelemen Hunor, vicepremier
 
Ministerul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice – Liviu Dragnea, vicepremier
 
Ministerul Apărării Naţionale – Mircea Duşa
 
Ministerul Afacerilor Externe – Titus Corlăţean
 
Ministerul Economiei – Constantin Niţă
 
Ministerul Educaţiei Naţionale – Remus Pricopie
 
Ministerul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici
 
Ministerul Justiţiei – Robert Cazanciuc
 
Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice – Attila Korodi 
 
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Rovana Plumb
 
 
Ministerul Tineretului şi Sportului – Gabriela Szabo 
 
Ministerul pentru Societatea Informaţională – Alexandru Răzvan Cotovelea
 
 
Ministrul delegat pentru Buget – Liviu Voinea
 
Ministerul Transporturilor – Dan Şova
 
Ministrul delegat pentru Dialog Social – Aurelia Cristea 
 
Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – Eugen Nicolicea
 
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură – Doina Pană
 
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică – Mihnea Costoiu
 
Ministrul delegat pentru Energie – Răzvan Nicolescu
 
Ministrul delegat pentru IMM, Afaceri şi Turism – Florin Jianu
 
Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni – Bogdan Stanoevici

 

Citeşte mai multe despre:  

Cea mai bătrână femeie din lume a dezvăluit secretul longevităţii

Adevarul.ro

Cea mai bătrână femeie din lume a dezvăluit secretul longevităţii

03 Mar, 17:00

FOTO Cum au transformat romii un cartier nou în ghetou

Adevarul.ro

FOTO Cum au transformat romii un cartier nou în ghetou

04 Mar, 07:55

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: