TRAIAN BASESCU SI DOMINOUL CRIZEI DIN UKRAINA :ROMANIA!

5 mart.

Dominoul crizei din Ucraina: România

Dominoul crizei din Ucraina: România

Parlamentul pro-occidental al Ucrainei a votat ca o prioritate abrogarea legii din iulie 2012 referitoare la dreptul minorităților de a învăța în propria limbă, adică a interzis, de fapt, limba română în şcoli.

În perioada sovietică, în regiunea Cernăuţi funcţionau între o sută şi două sute de şcoli cu predare în limba română, numite „moldoveneşti”, care au rezistat peste un deceniu după proclamarea independenţei Ucrainei. În centrul oraşului Cernăuţi, funcţionează cel mai bun liceu din regiune, cu predare în limba română. Cele mai multe şcoli româneşti au fost desfiinţate începând din 2004 din ordinul premierului pro-occidental Iulia Timoşenko, căreia toate canalele media din România îi ridică azi osanale.

Azi mai sunt aproape 80 de şcoli, unde predarea se face în limba română, excluzând câteva obiecte de studiu (istoria, geografia, pregătirea militară). An de an tot mai multe şcoli din localităţi pur româneşti, dacă nu au fost desfiinţate de autorităţile ucrainene, au fost supuse restructurărilor, introducându-se clase cu predarea în limba ucraineană. Aşa s-a ajuns ca la şcolile de nouă ani de la Horecea şi Roşa Stâncă de câţiva ani să predomine predarea în limba ucraineană. Vestita librărie literară românească din Cernăuţi, celebră înainte de război şi care a rezistat câţiva ani după declararea independenţei Ucrainei, a fost desfiinţată demult de autorităţile ucrainene. În decembrie 2012, printre deputaţii aleşi din partea Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, s-a numărat şi profesorul Ion Popescu, liderul comunităţii româneşti din raionul Cernăuţi, în care minoritatea românească îşi punea mari speranţe.

Mai există însă la Cernăuţi un bust al lui Mihai Eminescu şi un Consulat al României, care în zile de sărbători naţionale organizează manifestări culturale. Publicaţiile de limbă română Concordia, Arcaşul, Plai Românesc, Libertatea cuvântului şi Zorile Bucovinei care apar la Cernăuţi, fără nicio sponsorizare din România, au şi ele de acum un viitor incert. Prin abrogarea legii referitoare la dreptul minorităților de a învăța în propria limbă, pro-occidentalii ajunşi la putere la Kiev cu sprijinul aliaţilor României (UE şi al SUA) au demonstrat că promovează politici nedemocratice, radicale și în defavoarea minorităţilor naţionale.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: