PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,VALERIU ZGONEA A PRECIZAT VINERI CA EXECUTIVUL CONDUS DE PREMIERUL VICTOR PONTA,URMEAZA SA-SI ANGAJEZE RASPUNDEREA PE UN PROGRAM SI NU PE PROGRAMUL DE GUVERNARE!

7 mart.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a precizat că Executivul condus de Victor Ponta urmează să își angajeze răspunderea pe un program și nu pe programul de guvernare, iar parlamentarii care nu sunt de acord pot să depună moțiune de cenzură în termen de 3 zile de la data citirii în plenul reunit.

 

„Vă informez despre solicitarea primului ministru al României Victor Ponta care în conformitatea cu articolul 114, alineatul 1 din Constituția României a cerut convocarea Camerei Deputaților și a Senatului într-o sesiune comună pentru a dezbate angajarea răspunderii Guvernului asupra unui program. Voi convoca, am discutat și cu președintele interimar al Senatului Cristian Dumitrescu, pentru luni la ora 13,00 Biroul Permanent reunit, soluția cea mai rapidă fiind ca marți după amiază, la ora 15,00, să fie angajarea răspunderii Guvernului. Vă reamintesc că în articolul 114 sunt prevăzute atribuțiile clare ale Parlamentului cu privire la angajarea răspunderii Guvernului pe un program. Dacă în trei zile nu se depune moțiune de cenzură programul sau declarația politică devine obligatorie pentru Guvern”, a explicat Zgonea, la Palatul Parlamentului.

 

El a spus că Executivul își angajează răspunderea, potrivit articolului 114, asupra unui program, a unei declarații de politică generală, sau a unui proiect de lege ceea ce este diferit de articolele 102 și 103 care se referă la asumarea răspunderii pe un program de guvernare în urma unor decizii de consultare a partidelor politice de către președintele statului.

 

„Dacă Parlamentul consideră că acest program nu îndeplinește obiectivele Guvernului stabilite prin programul de guvernare la începutul mandatului, în decembrie 2012, atunci depune o moțiune de cenzură. Acesta este instrumentul parlamentarismului. Dacă Guvernul nu a fost demis — că nu se depune moțiune de cenzură — proiectul de lege, aplicarea programului(…) devin obligatorii pentru Guvern. Doar la proiectul de lege se depun amendamente. În celelalte cazuri, dacă nu e moțiune de cenzură programul se publică în Monitorul Oficial iar Guvernul este obligat să îl pună în aplicare”, a punctat Zgonea.

 

Președintele Camerei Deputaților a adăugat că în prezent Cabinetul Ponta 3 guvernează după programul votat de Parlament în decembrie 2012, iar de marți acesta va fi completat cu documentul pe care Guvernul își va angaja răspunderea.

AGERPRES.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: