SLUGA PREA -PLECATA A BUDAPESTEI SI GUVERNATORUL UNGARIEI IN ROMANIA,TRAIAN BASESCU „PISICUTZU”,”MIAUNA DAND „REPLICA” LA ACUZATIILE LUI GABOR VONA,LIDERUL JOBBIK!

14 mart.

Președintele Traian Băsescu afirmă, în replică la declarațiile liderului partidului Jobbik, Vona Gabor, că „joc politic antimaghiar fac liderii maghiari care vin pe teritoriul României și ne spun cum să ne organizăm administrativ, ce să modificăm în Constituție, cum să ne purtăm cu cetățenii români chiar dacă sunt de etnie maghiară”, punctând că România nu primește „lecții” în privința tratamentului asupra minorităților.

 

 

 

„Nu cred că românii au tot atâtea drepturi în Ungaria câte au minoritarii maghiari în România; pe care îi respectăm, îi tratăm cu atenție, încercăm să îi facem să se simtă bine în România. Iar eu sunt unul care nu pot fi suspectat de lipsa de respect pentru minoritatea maghiară. Întotdeauna am cerut guvernelor să accelereze procesele de modernizare a infrastructurii și se vede ce s-a întâmplat în Covasna și Harghita în ultimii ani. Întotdeauna am cerut guvernelor să creeze mediul în care minoritățile să se simtă bine în Romania. Deci, lecții de la politicieni maghiari nu primim în ceea ce privește modul în care tratăm minoritățile în România pentru că ar putea să ia exemplu de la noi. Prima dată când prin automatism vor avea reprezentarea în Parlament a minorităților, o să salut o astfel de inițiativă în Ungaria”, a spus Traian Băsescu, joi, la Palatul Cotroceni.

 

El i-a transmis lui Vona Gabror că știe despre activitatea sa politică din înregistrările transmise din televiziuni, nu din presa scrisă sau de radio.

 

Șeful statului a precizat că a discutat cu premierul despre o soluție legislativă în cazul partidelor extremiste.

„Am discutat și acest lucru astăzi (n.r. joi) cu premierul, cu ministrul de Interne. Sigur că trebuie să ne îmbunătățim legislația din acest punct de vedere. Probabil că noi am fost puțin relaxați, pornind de la premisa că în România partidele extremiste n-au prins și nu sunt în Parlament, ceea ce arată că electoratul din România are un nivel de inteligență mult mai mare decât în țări cu pretenții mari. Dar, dacă activitatea unor lideri maghiari care nu respectă Constituția României atunci când sunt pe teritoriul României, nu respectă legislația noastră și sensibilitățile noastre, pentru că și românii au dreptul la sensibilități, am discutat astăzi (n.r. joi) că ar trebui să avem în vedere o legislație care să vizeze abordările extremiste ale unor organizații, ale unor partide. Deci, da, s-a discutat acest subiect, să gândim o legislație în acest sens”, a spus el.

Băsescu a arătat că pentru declararea lui Vona Gabor persoană indezirabilă este o „procedură delicată”.

 

„Este o procedură mai delicată. Ea se poate adresa celor care se află în țară. Sunt alte proceduri, pe care probabil le veți afla mâine, nu vreau să mă substitui instituției care va pune în practică cele ce am discutat astăzi (n.r. joi)”, a completat el.

 

Gabor Vona, președintele partidului de extremă dreapta din Ungaria, a reacționat miercuri, printr-o scrisoare deschisă adresată conducerii de la București, la declarațiile privind interzicerea prezenței sale pe teritoriul României, potrivit RRA.

 

Liderul Jobbik afirmă, în scrisoarea deschisă adresată președintelui și premierului României, că nu înțelege declarațiile privind interzicerea prezenței sale pe teritoriul țării noastre și susține că nu a făcut altceva decât să participe în liniște și în mod pașnic la un marșul din 10 martie de la Târgu Mureș. Liderul formațiunii ungare de extremă dreapta este de părere că oficialii români fie au fost informați greșit, fie desfășoară un joc politic antimaghiar de nivel scăzut. El susține că informațiile din presă potrivit cărora membri ai Jobbik și ai Gărzii Ungare ar fi provocat incidentele de la Târgu Mureș sunt false, aceștia participând la manifestare cu respectarea reglementărilor și a solicitărilor organizatorilor, lucru confirmat de altfel și de prefectul județului, menționează RRA.

AGERPRES.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: