15 MARTIE -ZIUA MAGHIARIMII , ARDEALUL PE UN BUTOI CU PULBERE CU FITILUL APRINS DATORITA PROVOCARILOR MISCARILOR EXTREMISTE UNGARE!

15 mart.

 

Ziua maghiarilor – Care sunt provocările mișcărilor extremiste?

 
HUNGARY EXTREMISM

Organizaţiile radicale vor să provoace incidente violente la Târgu Mureş pentru a cere autonomia secuilor. În schimb, populaţia maghiară vrea să serbeze ziua de 15 Martie în linişte, prin participarea la marşuri dedicate evenimentului.

Peste 30.000 de etnici maghiari speră să adune mişcările extremiste la manifestările de astăzi dedicate Zilei ungurilor de pretutindeni.

Oraşul care se va afla în centrul atenţiei este Târgu Mureş, municipiul reşedinţă de judeţ din Mureş. Aici, aşa cum ne-au declarat chiar membri ai grupărilor radicale, extremiştii de la Garda Maghiară pregătesc acţiuni prin care să provoace forţele de ordine şi populaţia românească majoritară din oraş. În acest sens, secuii din Harghita şi Covasna vor fi aduşi cu autocarele în Târgu Mureş pentru a spori numărul “războinicilor”. Radicalii secui pot fi recunoscuţi prin uniforma neagră pe care o poartă chiar şi la muncă.

În schimb, marea majoritate a populaţiei de etnie maghiară (1,2 milioane de oameni) vrea să serbeze ziua de 15 Martie în linişte, participând la marşuri dedicate evenimentului. La Cluj Napoca este anunţat un marş desfăşurat de partidul Jobbik din Ungaria, dar maghiarii din judeţ au declarat că nu vor fi prezenţi la evenimentul organizat de gruparea care nu recunoaşte constituirea României.

Citește și: STUDIU ALARMANT: Câți români vor ca Vona Gabor să fie declarat persoană non-grata

Nici radicalii români nu uită să epateze: 200 de membri de la Noua Dreaptă vor organiza un marş împotriva ungurilor la Arad.

Harghita: “Există temeri de deturnare a manifestării!”

În buricul Secuimii, la Miercurea Ciuc, municipiu reşedinţă de judeţ cu o structură etnică covârşitor maghiară, cu 30.914 unguri şi doar 6.609 români, potrivit recensământului din 2012, nu se anunţă vreun incident major. Mihai Groza, directorul principalului cotidian harghitean de limbă română, “Informaţia Harghitei”, spune că nimic nu pare a fi mult mai deosebit ca în alţi ani, dar bănuieşte că sărbătoarea ungurilor va fi deturnată într-o manifestare pro-autonomie a Ţinutului Secuiesc.

Citește și: DIICOT: Cercetăm persoane pentru “acțiuni împotriva ordinii constituționale”

“Nimic nu a ieşit din tipar. Poate doar anumite telefoane pe care şi le-au dat maghiarii între ei, cum că scopul manifestării ar fi autonomia Ţinutului Secuiesc şi nu Ziua Maghiarimii! Dar nu ştiu exact cine pe cine a sunat… Fie altcineva vrea să deturneze Ziua Maghiarilor de Pretutindeni către o manifestare cu tendinţe spre autonomia Ţinutului Secuiesc, fie chiar organizatorii ( UDMR -n.r) ar vrea ei înşişi să dubleze această acţiune! Prima manifestare e acceptată de toată lumea, oficial, iar cea de-a doua are o natură care lezează siguranţa naţională!”, e vehement ziaristul.

Covasna: “De la autonomie culturală la cea teritorială”

Nici în cel de-al doilea fief al maghiarimii, Sfântu Gheorghe, capitala judeţului Covasna, cu 41.770 de maghiari la numai 11.921 români, potrivit ultimului recensământ, nu sunt aşteptate evenimente violente. Dar, potrivit Mariei Graur, directoarea cotidianului românesc “Mesagerul de Covasna”, populaţia maghiară paşnică este îndoctrinată de la vârful politicienilor din etnia lor, cum că autonomia secuilor le-ar crea avantaje materiale.

“Oraşul este împânzit cu cocarde roş-alb-verzi, ca în fiecare an. În ultima vreme, cu ocazia acestei sărbători a maghiarilor de pretutindeni, s-a luat în discuţie de către mai-marii UDMR-ului, PCM-ului şi PPMT-ului autonomia, la început culturală, dar acum teritorială a Ţinutului Secuiesc. Asta se cere! Din păcate, există adepţi în rândul populaţiei de etnie maghiară care cred că acest lucru le este benefic. Că le va face bine din punct de vedere economic. Altfel, nu cred că vor fi evenimente deosebite la noi aici. Îşi respectă foarte bine programul anunţat. Sunt foarte disciplinaţi şi ordonaţi!”, relatează jurnalista covăsneană. 

Mureş: “Interzis la sloganuri separatiste”

La Târgu Mureş, municipiul reşedinţă al judeţului Mureş, sunt aşteptate provocări din partea extremiştilor maghiari. În oraş, numărul maghiarilor este de 55.000 dintr-o populaţie de 127.000. “La manifestările de acest gen, secuii aduc extremişti din Harghita şi Covasna, care provoacă incidente la noi în oraş”, ne atenţionează Ana Maria Gajda, redactorul şef al publicaţiei “24ore mureşene”.

Pentru astăzi, “Cercul de prieteni ai Jobbik” şi reprezentanţii “Tineretului Maghiar Ardelean” din Târgu Mureş au primit acceptul autorităţilor pentru a organiza manifestări de Ziua Maghiarilor de Pretundindeni. Au fost aprobate o depunere de coroane şi organizarea unei adunări publice, cu discursuri şi momente artistice la statuia poetului Petofi Sandor, între orele 12.00-13.00. “Li s-a atras atenţia că, în cazul arborării drapelului unui alt stat, va fi arborat obligatoriu şi drapelul României. Le-am cerut să nu fie scandate sloganuri separatiste sau altele de natură anticonstituţională”, a spus Valentin Bretfelean, şeful Poliţiei Locale.

Mărturie din mijlocul Gărzii Maghiare: “Suntem învăţaţi să urâm românii”

Cuibul extremiştilor maghiari de la Magyar Garda (Garda Maghiară) este Biserica Reformată din Cetatea Târgu Mureş, ne-a dezvăluit un insider maghiar care însă nu este de acord cu grupările extremiste. “Sunt fratele unui lider al mişcării şi trebuie să particip, din obligaţie, la evenimente”, ne explică acesta. Insiderul ne spune din capul locului că este împotriva oricărei mişcări extremiste: atât a Gărzii, cât şi a românilor de la Noua Dreaptă.

Urăsc şi ţiganii, şi evreii

La Biserică Reformată au loc ceremoniile de depunere a jurământului pentru noii recruţi. “Magyar Garda racolează mereu noi membri prin intermediul unor afişe distribuite pe internet, cu numere de telefon pentru filialele din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna care alcătuiesc Ţinutul Secuiesc”, ne explică tânărul.

“Suntem învăţati să urâm românii, ţiganii şi evreii. Jurăm să ne dăm viaţa pentru naţia maghiară. Este un jurământ special prin care fiecare recrut, după ce jură, bate cu ciocanul un cui în lancea steagului”, ne mai spune acesta.

Viaţa privată e radicalilor este una de tip gardist. Cei mai mulţi folosesc uniforma neagră în mare parte din timpul zilei. Toate şedinţele de “luptă” ale Gărzii Maghiarilor sunt ţinute secret, iar accesul este strict. “Nu dezvăluie nimic străinilor despre acţiunile lor”, mai spune localnicul.

“Pe siteurile de socializare folosesc cuvinte de nedescris la adresa românilor. Desfiinţarea Trianonului este motto-ul Gărzii Maghiare. Liderii vor refacerea Ungariei Mari cu o populaţie pur ungurească, fără slavi, ţigani, evrei şi olahi -valahi – opincari. Românii mai sunt făcuţi «szoros talpu», adică «tălpi păroase»”, ne mai mărturiseşte insiderul.

Extremiştii maghiari nu iubesc nici UE, SUA sau FMI. “Spre exemplu, UE este criticată că a forţat Ungaria să renunţe la orice pretenţie teritorială faţă de vecini. Cei mai mulţi dintre ei susţin că doar un conflict deschis, militar, ar mai putea rezolva soarta ungurilor”, ne mai spune tânărul.

Iubire pentru Rusia

Insiderul mai adaugă că a observat un fenomen straniu la întâlnirile Gărzii: “În discuţiile pe care leam avut cu unii dintre ei, susţin că simpatizează Rusia. Ei cred că doar Rusia i-ar mai putea ajuta să anuleze Tratatul de la Trianon pentru că nu l-au semnat şi l-au încălcat în 1940, în favoarea Ungariei.”

Cât despre steag, acesta este diferit de cel secuiesc. Este steagul de luptă al secuilor din perioada medievală: roşu cu negru.

O altă grupare radicală este “64 Comitate”. Preşedintele, Torockai Laszlo, este primar într-o comună din Ungaria. A mai fost interzis trei luni în România, dar şi în Serbia şi Slovacia, pentru acţiuni şovine.


Ceremonie a Gărzii Maghiare

Replica radicalilor români. Marş al Noii Drepte

Un număr de 200 de naţionalişti români sunt aşteptaţi, astăzi, în municipiul Arad pentru a participa la un marş organizat de Filiala locală a Noii Drepte. “Îi comemorăm pe cei 40.000 de români ucişi de armatele ungare, cele 100 de sate distruse şi sutele de preoţi ortodocşi omorâţi prin împuşcare. Ei sunt martirii noştri”, a declarat Angel Popescu, liderul Noii Drepte din Arad.

Clujenii nu sunt cu Jobbik

În schimb, extremiştii maghiari de la Jobbik vor veni la Cluj cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Zeci de membri şi simpatizanţi ai mişcării de extremă dreapta Jobbik din Ungaria şi-au anunţat intenţia de a participa la manifestările care vor avea loc la Cluj-Napoca.

Prezenţa lor este este văzută cu ochi temători de maghiarii clujeni, care deja au anunţat că nu vor fi de acord ca aceştia să se alăture la marşurile care vor avea loc prin centrul Clujului. Potrivit programului stabilit de organizatori, maghiarii vor pleca în marş de la Instititul Teologic Maghiar spre Catedrala Catolică Sfântul Mihail, unde va fi celebrată o slujbă religioasă.

preluare: EVZ.ro 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: